Παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τους επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA Ιnternational το master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Στο σχέδιο, το οποίο είχε τεθεί υπόψιν του Πρωθυπουργού από την προηγούμενη Τετάρτη, περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων και ειδικές προτάσεις, όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη λίμνη Κάρλα.
Περιλαμβάνει επίσης την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την αγροκτηνοτροφική βιομηχανία.
Όλες οι προτάσεις των Ολλανδών συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.
Όσον αφορά στην περιοχή μας, η αρχή φυσικά και πρέπει να γίνει με τον καθαρισμό των ρεμάτων και της κοίτης των ποταμών από τα πολλά φερτά υλικά που υπάρχουν ακόμη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Βέβαια, το θέμα που θα έπρεπε να μας είχε απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια, είναι η κατασκευή μικροφραγμάτων στα ορεινά, για να συγκρατούνται οι μεγάλοι όγκοι των βρόχινων υδάτων, οι οποίοι στη συνέχεια θα αφήνονται ελεγχόμενα να ακολουθήσουν τη φυσική τους πορεία προς τα ποτάμια, κάτι που έχει τονιστεί και από την εφημερίδα μας πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης, οι γέφυρες και τα αναχώματα χρήζουν μελετών και τάχιστων παρεμβάσεων.
Τα έργα που μας αφορούν
Πιο αναλυτικά, στο master plan γίνεται αναφορά για σύστημα αναχωμάτων που πρέπει να αναβαθμιστεί.
Πρέπει επίσης να επανασχεδιαστούν οι γέφυρες και οι ράμπες τους και να απομακρυνθούν διάφορα εμπόδια, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στον Πηνειό ποταμό.
Αυτά τα έργα αφορούν και στην «επικίνδυνη ζώνη» του Δήμου Μετεώρων, ενώ φυσικά και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και σε όσα αναφέρονται στη συνέχεια:
Το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ποταμών και χειμάρρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφήσει τα εξωφρενικά δεδομένα υδάτων που πέφτουν από καταιγίδες, όπως η κακοκαιρία Ντάνιελ.
Προκειμένου να εξασθενήσει τέτοια πλημμύρα, πρέπει να δημιουργήσουμε περιοχές συγκράτησης νερού. Αυτό θα χαμηλώσει τα ανώτερα επίπεδα απορροών και τα επίπεδα της στάθμης νερού, και μπορεί να επιτευχθεί είτε μετακινώντας αναχώματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ποτάμια και τους χειμάρρους είτε με την κατασκευή δευτερευόντων, υψηλότερων αναχωμάτων σε συγκεκριμένες αποστάσεις, με πύλες στα πρώτα (χαμηλότερα) αναχώματα. Αυτό επιτρέπει το ελεγχόμενο πλημμύρισμα και την αποστράγγιση της περιοχής ανάμεσα στα δύο αναχώματα.
Συγκεκριμένες περιοχές πρέπει επίσης πιθανώς να καθοριστούν για προσωρινό ελεγχόμενο πλημμύρισμα.
Τέλος, πρέπει να προσδιοριστεί το πώς τα φράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξασθένιση πλημμυρών τέτοιου μεγέθους. Όπως τονίζεται, η αρχή πρέπει να γίνει με τα έργα ορεινής υδρονομίας. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Ιnternational, Μιλτιάδης Γκουζούρης, πρέπει «να συγκρατήσουμε τους όγκους υδάτων στα βουνά, έτσι ώστε, αν το νερό έρθει σε τέτοιες ποσότητες, να μη φεύγει μαζικά», ενώ από εκεί και έπειτα υπάρχουν και άλλα έργα με ενισχύσεις και καθαρισμούς.
Προτάσεις για κάθε νομό
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιλτιάδης Γκουζούρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των ορεινών περιοχών, αλλά και της λίμνης Κάρλα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες προτάσεις: όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους», σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας.
Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Γκουζούρης, για να πετύχει ο σχεδιασμός, πρέπει να υπάρξει σύμπνοια από όλους. «Από την εμπειρία μας σε παρόμοια έργα, όταν ανακοινώνονται σχέδια τέτοιου εύρους και μεγέθους, προκύπτουν αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές και σε όλα τα επίπεδα: από δημάρχους ώς υπουργούς και από τοπικό ώς εθνικό επίπεδο», είπε.
Και συμπλήρωσε: «Όμως αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψιν είναι πως το τελικό ζητούμενο είναι η προστασία, το όφελος και η υγιής ανάπτυξη της περιοχής συνολικά. Σε κάθε αλλαγή επηρεάζονται πολλές πλευρές, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, θετικά ή αρνητικά, όμως στο τέλος και σε βάθος χρόνου η επιδίωξη είναι να ωφεληθούν όλοι».
Θεσσαλία όπως… Μοζαμβίκη
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γκουζούρης είπε πως αντίστοιχα φαινόμενα όπως αυτά στη Θεσσαλία «έχουμε δει στη Μοζαμβίκη, στην κοιλάδα του Ζαμβέζη, όπου είχαμε από κυκλώνες τεράστιες καταστροφές και θύματα».
Μεγάλο πρόβλημα η ξηρασία και η έλλειψη νερού
Ο ίδιος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Θεσσαλία είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. «Έχουμε σκύψει πάνω από το πρόβλημα, για να αποτρέψουμε μια οικολογική καταστροφή» ανέφερε, σημειώνοντας εμφατικά πως ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει υποχωρήσει πολύ. Πλέον, πρέπει κάποιος με γεώτρηση να φτάσει στα 300 μέτρα, για να βρει νερό, και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, τόνισε.
Το χειρότερο σενάριο
Ο κ. Γκουζούρης επισήμανε ότι μεγαλύτερο βάθος της γεώτρησης σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος. Παράλληλα όμως –όπως προειδοποίησε– θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει, δηλαδή θα έχουμε αλμύρα, κάτι που δημιουργεί μία καταστροφή, η οποία δεν έχει λύση. «Έτσι και φτάσουμε να έχουμε υφάλμυρο νερό παντού δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα», δήλωσε.
Ο CEO της ολλανδικής εταιρείας σημείωσε ότι αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο Πρωθυπουργός με τον οργανισμό διαχείρισης υδάτων είναι αυτό που λείπει, δηλαδή μία κεντρική διαχείριση του νερού. Αντίθετα, όπως παρατήρησε, το νερό έως τώρα είναι σκορπισμένο στα «χέρια» πολλών φορέων κι ο καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο, χωρίς να υπάρχει συνοχή.
Σε περισσότερο από ενάμιση χρόνο θα αδειάσει η Κάρλα
Αναφορικά με την Κάρλα και την αποξήρανσή της στο παρελθόν είπε ότι είχαμε ένα σημείο που κατέληγαν νερά, «δηλαδή ήταν ένας βάλτος, που είχε κουνούπια και διάφορες ασθένειες, λόγω αυτών». «Είχε γίνει ένα έργο εξυγίανσης και ήταν πολύ σωστό που έγινε. Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν ότι και αυτή η λίμνη που δημιουργήθηκε αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι πιο μεγάλη», συνέχισε.
Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να φύγει το νερό ο κ. Γκουζούρης απάντησε: «Φεύγει, ήμουν προχθές εκεί, έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα, η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή». Έτσι, όπως εκτίμησε, σε περίπου ενάμιση χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης.
Αναφερόμενος στο αίτημα των αγροτών για μία σήραγγα είπε: «Το θέμα δεν είναι να κάνεις μέσα στο σπίτι σου που πλημμυρίζει μία τρύπα, για να φεύγουν τα νερά, καθώς το ζητούμενο είναι να μη πλημμυρίζει το σπίτι». «Προσανατολιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή, κι όχι να έχουμε τακτικά πλημμύρες που θα φεύγουν από μία σήραγγα», υπογράμμισε.
Δυσαρέσκεια Κουρέτα
Στο μεταξύ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε ανάρτησή του στα social media εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή δεν κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να είναι παρών στην παρουσίαση των σχεδίων των Ολλανδών, εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.
Μάλιστα, απηύθυνε πρόσκληση στην ολλανδική εταιρεία HVA να παρουσιάσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη μελέτη που συνέταξε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Με δεδομένο το θεσμικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για το μέλλον, ο περιφερειάρχης προσκαλεί την εταιρεία να παρουσιάσει τη δική της μελέτη στην Περιφέρεια και την επιστημονική της ομάδα, την Τρίτη 12 Μαρτίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου –όπως τονίζει– να αναλυθούν σε βάθος οι προτάσεις της HVA και να διερευνηθεί διεξοδικά το οικονομικό, κοινωνικό και παραγωγικό αποτέλεσμα, στο οποίο οι προτάσεις αυτές οδηγούν.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!