Τις προτάσεις τους σχετικά με τα σενάρια επανάχρησης του χώρου του Ξενοδοχείου «Ξενία» Καλαμπάκας παρουσίασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου οι Γάλλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris-Malaquais (ΕΝSAPM) του Παρισιού, που βρίσκονται στην πόλη μας στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασµού µε τίτλο «Ξενοδοχεία «Ξενία», Τουρισμός και επανάχρηση στον 21ο αιώνα».
Τον Δήμο Μετεώρων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Έργων Πολυζώης Χαλατσάκης, την Τεχνική Υπηρεσία ο Διευθυντής της Νίκος Λύχος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Κώστας Τόλης, ο Μηχανικός της ΔΕΥΑΜ Βασίλης Τσαρούχης, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ ν. Τρικάλων Απόστολος Μπαταβάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας Νέστορας Κανέλος κ.ά.
επικεφαλής την αρχιτέκτονα μηχανικό και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή του Παρισιού Δήμητρα Κανελλοπούλου
Η επικεφαλής της ομάδας, Δήμητρα Κανελλοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός του Πολυτεχνείου της Αθήνας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στην ΕΝSA Paris-Malaquais, δήλωσε στην ιστοσελίδα tameteora.gr τα εξής:
«Ήρθαμε τέσσερις ημέρες με είκοσι φοιτητές αρχιτεκτονικής μεταπτυχιακού προγράμματος στην Καλαμπάκα, για να εξετάσουμε σενάρια επανάχρησης του «Ξενία», το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα του 21ου αιώνα, Άρη Κωνσταντινίδη, και που δυστυχώς, όπως και πολλά άλλα «Ξενία» στη χώρα παραμένει σε εγκατάλειψη. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Μετεώρων υποδέχθηκε τους φοιτητές και τους παρείχε τον χώρο εργασίας όλες αυτές τις ημέρες. Σήμερα τα παιδιά κάνουν παρουσίαση των ιδεών επανάχρησης. Στο τέλος του εξαμήνου θα έχουν τις προτάσεις τους και θα στείλω τα τεύχη των προτάσεων αναλυτικά στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μετεώρων. Με στόχο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κουβέντα που γίνεται για αξιοποίηση του ακινήτου από τον Δήμο με πιθανές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σίγουρα με σεβασμό στην αρχιτεκτονική. Επειδή όμως είναι ένα θεωρητικό μάθημα και δεν αφορά στην αναπαλαίωση, έχω δώσει περισσότερη ελευθερία, για να πάνε οι φοιτητές πιο πέρα από ό,τι ο νόμος περί διατηρητέων κτηρίων επιτρέπει. Πρόκειται για ένα σενάριο μεταξύ ρεαλισμού και ουτοπίας, για να μπορέσουν οι φοιτητές να αναπτύξουν περισσότερο τη φαντασία τους».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!