Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Μια μέθοδος στην οποία ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.
Για εκπαιδευτικούς λόγους, η μέθοδός του εφαρμόζεται έως και σήμερα από μαθητές, ώστε -χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία τριγωνομετρίας- να υπολογίζουν την περιφέρεια του πλανήτη μας. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη.
Βλ.: http://magazine.noa.gr/archives/3058
Την Τετάρτη 20/4/2024, οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας με χάρακες, γνώμονες και ορθοστάτες υπολόγισαν για ακόμη μια φορά την ακτίνα της γης πειραματικά, ακολουθώντας τα «βήματα» του Ερατοσθένη.
Προφανώς συνάντησαν δυσκολίες, όχι για τη φύση του πειράματος και τους υπολογισμούς, αλλά διότι δεν έχουν εξασκηθεί στο να υλοποιούν πειραματικές δραστηριότητες εκτός τάξης.
Οι δεξιότητες που αναπτύσσουν με βάση το Ωρολόγιο Πρόγραμμα είναι ελλιπείς, αφού δεν υπάρχουν καθιερωμένες ώρες πειραματικής διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και έτσι τα παιδιά είδαν και πειραματίστηκαν σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα δια μέσου των αιώνων.
Οι εκπαιδευτικοί: Λ. Λεβέντης, Μ. Ιακωβάκη, Π. Νικολογιάννη, Ε. Οικονόμου, Χ. Ανδρέου.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!