Η εφημερίδα «ΒΗΜΑ» αναδημοσίευσε στις 28 Οκτωβρίου του 2003 και διένειμε στους αναγνώστες του συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού THE NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINE με τίτλο «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1940. Είναι ένα άρθρο-ντοκουμέντο του Maynard Owen Williams, με ανεπανάληπτες φωτογραφίες (έγχρωμες και ασπρόμαυρες) του ίδιου και του B. Anthony Stewart.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Στο άρθρο αυτό αναφέρονται οι επισκέψεις που έκαναν σε πολλούς ιστορικούς-αρχαιολογικούς χώρους (κυρίως) της Ελλάδας. Τα επί μέρους κεφάλαια έχουν τίτλους:
1) ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ
2) Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
3) ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
4) ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ 3.000 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
5) ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ
6) ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΤΑΜΕΣΤΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΑ
7) ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ
8) Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΑΒΙΡΥΝΘΟΣ
9) ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ;
10) ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ
11) ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
12) ΓΕΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
13) Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΘΗΡΑΪΚΗ ΓΗ
14) ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΚΥΡΗΝΗΣ
15) ΤΡΙΠΟΛΗ (ΛΙΒΥΗΣ), ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ
16) Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΩΝ
17) ΣΠΑΡΤΑ ΒΛΑΣΤΑΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΙΓΥΡΝΟΥΣΑΝ ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΑ
18) ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ
19) Η ΖΩΗ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
Αντιγράφω λίγα αποσπάσματα: «Όταν η National Geographic society αποφάσισε να ετοιμάσει ένα χάρτη αυτής της ιστορικής περιοχής που θα αφορούσε από την αρχαιότητα μέχρι το 1940 -χαρτογραφώντας μάλιστα κάποια μέρη για πρώτη φορά- ο φωτογράφος… Η σύγχρονη Ελλάδα φημίζεται για το κλίμα της, την ποικιλομορφία των τοπίων και τους ευγενικούς και πρόσχαρους ανθρώπους της. Μια από τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων είναι να κάθονται στα υπαίθρια καφενεία και να πίνουν σε μικρά φλιτζανάκια τον κατάμαυρο καφέ τους συζητώντας με ζωηρό τρόπο και εκφραστικές χειρονομίες. Λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ευρώπη η Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη καφέ, ζάχαρης και κινηματογράφων. Ωστόσο το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο, στο οποίο η Μαρίκα Κοτοπούλη, η αγαπημένη ηθοποιός των Αθηναίων, παίζει αρχαία τραγωδία, είναι μονίμως γεμάτο. Βασανισμένη από το οδυνηρό παρόν, η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα της στο ένδοξο αρχαίο παρελθόν της…».
Για την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα δεν υπάρχει αναφορά. Ίσως στο τεύχος του περιοδικού να μην υπήρχε όλο το κείμενο. Υπάρχει όμως μια εξαιρετική φωτογραφία στην οποία φαίνεται η Μονή Αγίας Τριάδας, ο Άλτσος και η Αηά, τμήμα της μεγάλης κοίτης του Πηνειού, χιονισμένα βουνά της Νοτίου Πίνδου και ένας αγωγιάτης της Καλαμπάκας που φοράει τσαρούχια με φούντες και κρατάει το άσπρο άλογό του με το οποίο θα μετέφερε –το μακρινό 1940- κάποιον επισκέπτη-τουρίστα στα Μετέωρα. Πληροφορίες συμπολιτών μας αναφέρουν ότι ο αγωγιάτης της φωτογραφίας είναι ο (+) Θεολόγης Μαντάρας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!