Η κακοκαιρία «Δανιήλ» προξένησε τεράστιες καταστροφές σε περιοχές του Ασπροποτάμου. Μήπως αυτό το γεγονός γίνει αφορμή, αφού πρώτα καθαριστούν τα ποτάμια και ασφαλτοστρωθούν οι κατεστραμμένοι δρόμοι, να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί αυτός ο πανέμορφος τόπος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από περιοχές της Ελβετίας και της Αυστρίας; Το αντίθετο θα έλεγα, χωρίς καμία υπερβολή!
Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Να μερικές από τις προτάσεις που έχω κάνει διεξοδικά και τμηματικά στο παρελθόν, για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής της περιοχής. (Απαντώ εμμέσως και στον πρώην Δήμαρχο Βάϊο Ζιάκα που μου είχε κάνει σχετική ερώτηση από το «Ράδιο Μετέωρα»).
1) Να τοποθετηθούν καλαίσθητες χρηστικές πινακίδες όπου χρειάζονται σ’ αυτήν την ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή, να καθοριστούν θέσεις με πανοραμική θέα και αν είναι εφικτό να γίνει σύνδεση του Ασπροποτάμου με φαρδύ δρόμο με Ανήλιο-Μέτσοβο, και δρόμο σύνδεσης Στεφάνι – Γκουντοβάσδα (Καλομοίρα).
2) Να σηματοδοτηθούν ορεινές διαδρομές σε δασοσκεπείς και αλπικές ζώνες (κορυφές βουνών) καθώς και οι βλαχόστρατες. Θα μπορούσε επίσης να χωροθετηθούν ποδηλατόδρομοι αρκετών χιλιομέτρων σε μεγάλες σκιερές δασώδεις περιοχές.
3) Κατασκευή Αθλητικού-Προπονητικού Κέντρου σε υψόμετρο 1400-1500 μέτρων. (Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρώην Δήμαρχος Θ. Αλέκος αλλά το… αστόχησε!).
4) Κατασκευή Χιονοδρομικού Κέντρου (νότιοανατολικά από τα Κονάκια της Κρανιάς) στο κατάλληλο για το σκοπό αυτό ορεινό πέταλο με βόρεια κατεύθυνση, που το δημιουργούν οι κορυφές: «Κάλτσα» 2.062 μ. (και σε αυτήν κάποιοι επενδυτές θέλουν να «φυτέψουν» ανεμογεννήτριες!), «Χαλικόβουνο» (Μπούτζα) 2.135 μ. (σε κάποιο σημείο υπάρχει χιονότρυπα που έχει πάγο και το καλοκαίρι), «Μεγάλος Πύργος» (Πλάκα-Μυρμήγκι) 1.938 μ.
5) Να ξαναστηθεί και να λειτουργήσει ο πεστροφογεννητικός Σταθμός άγριας πέστροφας στο Κουκουφλί που τροφοδοτούσε με ιχθύδια πολλά ορεινά ρέματα και να αξιοποιηθούν τα κτήρια του Δασαρχείου Καλαμπάκας πριν πέσουν.
6) Να λειτουργήσει καταφύγιο αναπαραγωγής και εκτροφής άγριων φυτοφάγων ζώων όπως: Ελάφια, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα (αγριόγιδα), λαγοί… ακόμη και ορεινές πέρδικες! Για το σκοπό αυτό είχε περιφραχθεί, επί χούντας, κατάλληλη έκταση μερικών χιλιάδων στρεμμάτων (η βάση ήταν στο ποτάμι με 1.050-1.100 μ. υψόμετρο και η κορυφή στο «Μπουρλόκο» 1.720 μ. υψόμετρο). Παρόλο που ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα, δε λειτούργησε ποτέ! Γιατί; Υπάρχει απάντηση;
7) Ανάδειξη των ναών Τιμίου Σταυρού (Κρανιά), Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (Ανθούσα), Αγίας Παρασκευής (Στεφάνι), Αγίας Παρασκευής (Χαλίκι) αλλά και άλλων ναών.
8) Αξιοποίηση του νερού του Ασπροποτάμου (Αχελώου). Θα μπορούσε π.χ. στη θέση «Αλέκος», όπου πολλοί κάνουν μπάνιο, να γίνει μια πισίνα με νερό του ποταμού. Χώρος υπάρχει.
9) Αξιοποίηση των κτηρίων του Διοικητηρίου στα Τρία Ποτάμια. Υπάρχει και αίθουσα με 100 μόνιμα καθίσματα σε αμφιθεατρική θέση για διάφορες εκδηλώσεις.
10) Να σηματοδοτηθεί και να αναδειχθεί ο υπέροχος καταρράκτης της Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζιας) «Το μαντάνι του δαίμονα» που έχει αρκετό νερό και το Καλοκαίρι.
11) Ανάδειξη της περιοχής «Βερλίγκα» στο Χαλίκι όπου το νερό σε υψόμετρο περίπου 2.100 μ. σχηματίζει μαιάνδρους ανάμεσα στις κορυφές «Μέγας Τράπος» 2.240 μ. και «Τσουκαρέλα» – «Περιστέρι» 2.294 μ. Δίπλα στους μαιάνδρους υπάρχει η βρύση «Καρβελού». (Χρειάζεται συντήρηση ο δρόμος).
12) Ανάδειξη χώρων αναψυχής. Σ’ αυτόν της περιοχής «Βάλια Μάρε» (Ρέμα μεγάλο), η Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου περιέφραξε χώρο και έκανε γήπεδο ποδοσφαίρου. Όμως ποτέ δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο εκεί. Παίζονταν σε άλλα γήπεδα, όταν παλιότερα διεξάγονταν τα καλοκαίρια τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Αν είναι εφικτό, ας μεγαλώσουν λίγο οι διαστάσεις αυτού του γηπέδου, αν δεν είναι εφικτό, ας γίνουν εκεί δύο ή τρία γήπεδα 5Χ5 ή ένα 5Χ5 κι ένα γήπεδο τένις. (Αντιδήμαρχε, Πηνελόπη Μαγκούρα, ιδέες ρίχνω!) Δίπλα έχουν προβλέψει χώρο και για γήπεδο μπάσκετ.
13) Ανάδειξη των πολλών πέτρινων τοξωτών γεφυριών, πριν αρχίσουν να πέφτουν όπως αυτό του «Γκίκα» στην Κρανιά.
14) Στην περιοχή «Μπάρος» υπάρχει ο ψηλότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.950 μέτρων! Είναι ο αυχένας που ενώνει τις κορυφές των Αθαμανικών Ορέων («Κακαρδίτσα» 2.429 μ.) με τα όρη του Λάκμου («Τσουκαρέλα» – «Περιστέρι» 2.294 μ.) που αποτελούν τα φυσικά σύνορα Θεσσαλίας και Ηπείρου. Ο «Μπάρος» ενώνει συγκοινωνιακά αυτές τις δύο Περιφέρειες. Έχει καταπληκτική θέα, ανατολικά προς Ασπροπόταμο και δυτικά προς Καλαρίτες, Συράκο, Ματσούκι…
15) Ανάδειξη των δύο διατηρητέων οικισμών-χωριών (Ανθούσα και Χαλίκι).
16) Στην περιοχή του Ασπροποτάμου ευδοκιμούν και διάφορα είδη άγριων προστατευόμενων φυτών και λουλουδιών όπως: α) Νάνα (νάνες), είδος ωραίου φαγώσιμου ορεινού λαχανικού. Β) σαλέπι (άγρια ορχιδέα) κόκκινο και άσπρο. γ) τσάϊ του βουνού. δ) κόκκινος κρίνος – λείριο, (τον έχει φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου του «Αγριολούλουδα ΜΕΤΕΩΡΩΝ και ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ» ο Ηλίας Ζαλαβράς, το οποίο έχει από καιρό εξαντληθεί) και άλλα πολλά είδη της πανέμορφης Ασπροποταμίτικης χλωρίδας.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Δήμο μας, για την Αντιπεριφέρεια Τρικάλων, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και για μερικά Υπουργεία. Κυριάκο (Μητσοτάκη), και για σένα κτυπάει η καμπάνα, μη μας πουν μετά ότι δεν ήξεραν. Ας ρωτούσαν να μάθουν!
Όλα τα παραπάνω, που τα είδα «ιδίοις όμμασι», έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Καλαμπάκας «ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» (μερικά και σε κάποιες τρικαλινές), κάποια με πολλές φωτογραφίες και βίντεο και στην ιστοσελίδα tameteora.gr.
Όμως, στων κουφών την πόρτα πάρε βαριοπούλα και γκρέμισέ την! Ελπίζω τώρα, (η ελπίδα, λένε, πεθαίνει τελευταία, αλλά, δυστυχώς, πεθαίνει κι αυτή) κάτι να γίνει σιγά-σιγά και να μη συνεχιστεί η πλήρης αδιαφορία των υπευθύνων γι’ αυτό το φυσικό Ασπροποταμίτικο χάρμα (και θαύμα) ιδέσθαι! Διαφορετικά, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Υ.Γ.: Άλλες περιοχές, όπως τα Ζαγοροχώρια και η Λίμνη Πλατήρα, έχουν αξιοποιηθεί και καλώς έγινε αυτό, ο Ασπροπόταμος με τα τόσα πλεονεκτήματα γιατί μένει πίσω;
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!