Πριν ο,τιδήποτε άλλο να αναφέρω να πως ενώ έβγαλα φωτογραφίες από τις ιερές ακολουθίες στα Δολιανά αλλά και στην Κρανιά, για κάποιο λόγο δεν υπάρχουν στην φωτογραφική μου μηχανή. Γι’ αυτό δημοσιεύουμε, (κάπως ετεροχρονισμένα αφού όλο αυτό τον καιρό ψάχναμε τις φωτογραφίες) το κείμενο με μια μόνο φωτογραφία. Δεν μπορούσα να μην γράψω κάτι για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στα Δολιανά και στο χωριό μου την Κρανιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Τα Δολιανά Ασπροποτάμου-Καλαμπάκας, είναι ένα μικρό χωριό σε υψόμετρο 1200 περίπου μέτρων. Πριν καεί ολοσχερώς από τους Γερμανούς το 1943, ήταν κτισμένο σε πλαγιά. Τώρα τα σπίτια κτίστηκαν και πιο ψηλά σε ένα μικρό οροπέδιο. Κάποια εποχή αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα. Τώρα αποτελεί οικισμό της Κρανιάς, από την οποία δεν απέχει αρκετά.
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Από όσο θυμάμαι, τα Δολιανά δεν είχαν παπά. Έτσι οι κάτοικοι του χωριού αναγκάζονταν την ημέρα της Παναγίας να κατέβουν στο ναό του Τιμίου Σταυρού (παλιά Μοναστήρι) στον οποίο ο εφημέριος της Κρανιάς τελούσε τη Θεία Λειτουργία και υπήρχε κοσμοσυρροή! Τελούσαν Θεία Λειτουργία στο ναό του χωριού στις 16 Αυγούστου, για να μην μείνει εντελώς αλειτούργητος ο ναός.
Φέτος οι κάτοικοι των Δολιανών σκέφτηκαν κάτι άλλο, να τελέσουν Θεία Λειτουργία την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Επειδή όμως την ημέρα αυτή ούτε στην Κρανιά υπήρχε ιερέας (άλλη πικρή ιστορία κι αυτή!), κάλεσαν τον ιερέα της Καλλιρρόης π. Νικόλαο Μπουρλή.
Έτσι το πρωί της 14ης Αυγούστου ο Παπα-Νικόλας τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και σίτου στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δολιανών.
Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών προσφέρθηκε σε όλους φασολάδα, που παρασκεύασε η καλή μαγείρισσα Τασία Νταμάτη και βοήθησαν ο Θανάσης, ο Στέλιος και άλλοι, και ήταν πεντανόστιμη!
Δεκαπενταύγουστος στην Κρανιά Ασπροποτάμου
Οι Κρανιώτες, προ εικοσαετίας περίπου, τον Δεκαπενταύγουστο γιόρταζαν στο ναό Τιμίου Σταυρού (προ του 1925 ήταν ανεξάρτητο μοναστήρι, τώρα αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων) όπου ο ιερέας της Κρανιάς παρουσία πλήθους πιστών τελούσε τις ιερές ακολουθίες.
Τελευταίος εφημέριος που λειτούργησε εκεί ήταν ο επί οκταετίας εφημέριος της Κρανιάς, μακαριστός Αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας, Σεραφείμ Καλογερόπουλος, ο μετέπειτα Επίσκοπος Ρεντίνης Καρδίτσας. Από τότε ο ναός του Τιμίου Σταυρού με τους 12+1 τρούλους και τρουλίσκους, η Χριστιανική Ακρόπολη του Ασπροποτάμου, μένει αλειτούργητος τον Δεκαπενταύγουστο.
Το μεσημέρι-απόγευμα της παραμονής (Τετάρτη) κορίτσια και γυναίκες του χωριού στόλισαν με κλαδιά ελάτων και λουλούδια από ανθόκηπους τον Επιτάφιο της Παναγίας, για να είναι έτοιμος στον Εσπερινό.
Τον Εσπερινό μετά αρτοκλασίας, τα εγκώμια της Παναγίας και την περιφορά του Επιταφίου, γύρω από τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Δημητρίου, παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστοί. Πάρα πολλοί, η Κρανιά είναι μεγάλο χωριό με ευσεβείς κατοίκους, Χριστιανοί, παρακολούθησαν τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία την ημέρα της γιορτής. Ήταν τόσοι πολλοί που αρκετοί έμειναν έξω από το ναό!
Τις ιερές ακολουθίες τέλεσε (άλλος ιερέας, οι ιερείς πάνε κι έρχονται στο μεγαλύτερο χωριό του Ασπροποτάμου) ο π. Νικόλαος Καζακίδης.
Εντύπωση προκάλεσε η προσέλευση πάρα πολλών πιστών στη Θεία Μετάληψη καθώς και η παρακολούθηση των ιερών τελετών από πολλούς νέους.
Και του χρόνου με υγεία.