Ένα νιγαντιαίο φωτοβολταϊκό έργο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη δρομολογείται να κατασκευαστεί μεταξύ των, πόλεων Τρικάλων και Καλαμπάκας, στην ευρύτερη περιοχή των Αντιχασίων.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το έργο το έχει αναλάβει η εταιρία Damco Energy S.A. του ομίλου Κοπελούζου.
Το όνομα αυτό όμως δεν κλόνισε καθόλου την τοπική κοινωνία, απεναντίας την εξόργισε.
Αψηφώντας τη δύναμη της εταιρείας, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Αντιχασίων ενώθηκαν και βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, πολεμώντας σθεναρά ενάντια στην κατασκευή του.
Οι λόγοι της αντίδρασης πολλοί, με κυριότερο, την απόλυτη καταστροφή της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό το έργο θα καλύψει μία έκταση 15.500 στρεμμάτων και θα απαγορέψει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εντός αυτής.
Με βάση την περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία, προβλέπεται αποψίλωση 6.000 στρεμμάτων βλάστησης σε περιοχή NATURA για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 400 MW, με την περίφραξη του έργου να καλύπτει μια ασύλληπτη σε μέγεθος απόσταση μήκους 121 χλμ.
Το έργο αυτό που θα εκτείνεται στους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων, εντός επτά κοινοτήτων, είναι τόσο τεραστίων διαστάσεων που θα είναι ορατό από πολλά σημεία της περιοχής, με αποτέλεσμα να υφίσταται οπτική όχληση ιδιαίτερα πάνω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων που να μην ξεχνάμε, πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως να τα επισκέπτονται.
Οι κάτοικοι, μόλις ενημερώθηκαν για τα καταστροφικά σχέδια της εταιρείας, ξεσηκώθηκαν άμεσα.
Συστάθηκε ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αντιχασίων και Μετεώρων (ΣΕΠΑΜ), με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση, την κινητοποίηση και τελικά την αποτροπή αυτού του φαραωνικού έργου, όπως το αποκαλούν.
Με ενημερώσεις σε όλα τα χωριά της περιοχής, ο (ΣΕΠΑΜ) κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος υποστηρικτών, ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας αυτός ενάντια σε αυτή την λαίλαπα που κυριολεκτικά πνίγει όλη την Θεσσαλία, με την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση φωτοβολτάϊκων.
Γιατί; Γιατί το μέλλον του τόπου αυτού κρέμεται από μια κλωστή.
Γιατί φαντάζει ως η απόλυτη απειλή για τον φυσικό πλούτο, την πολιτιστική κληρονομιά και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τον κατοίκων.
Η εταιρεία ούτε καν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους κατοίκους ως όφειλε για τα σχέδιά της.
Όλα ξεκίνησαν στο σκοτάδι, με τις ευλογίες ενός νόμου που άλλαξε την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας εν έτη 2023 με τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον τρικαλινό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα.
Τώρα η γη ένινε έρμαιο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Μελετητές και υπεύθυνοι περιβαλλοντικών υπηρεσιών κατηγορούνται για προχειρότητα και παραλείψεις, ενώ η περιβαλλοντική μελέτη που παρουσιάστηκε κρίνεται ως ελλιπής και επικίνδυνη, καθιστώντας τα Αντιχάσια βορά στην αδηφάγα βιομηχανοποίηση, αδιαφορώντας για την καταστροφή της τοπικής βιοποικιλότητας και τον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών.
Ο ΣΕΠΑΜ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχει προσφύνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του έργου και παράλληλα καταθέτει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.
Ο Δήμος Τρικκαίων, αντί να σταθεί στο πλευρό των πολιτών, φέρεται να έδωσε θετική γνωμοδότηση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχε έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής εν μέσω μάλιστα της καταστροφικής καταιγίδας Ντάνιελ, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023.
Οι κάτοικοι εξοργισμένοι ζητούν άμεση παρέμβαση και επανεξέταση του θέματος, καθώς όπως τονίζουν το δημοτικό συμβούλιο από τότε αγνοεί σκόπιμα το πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλευρό των κατοίκων στάθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Μαρίνα Κοντοτόλη με επερώτησή της στη βουλή για το θέμα, καθώς επίσης και οι Μητροπολίτες Τρίκκης,Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομο και Σταγών & Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο, με δημόσια στήριξή τους.
Αλλά οι πολιτικοί που θα έπρεπε να μάχονται για το κοινό καλό, σιωπούν. Γιατί άραγε;
Οι κάτοικοι απογοητευμένοι εκφράζονται, λέγοντας χαρακτηριστικά ” Τους ψηφίσαμε για να μας στηρίξουν κι όχι να βάλουν ταφόπλακα σε αυτόν τον τόπο.”
Τονίζουν επίσης, ότι δεν είναι αντίθετοι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλά είναι αντίθετη στο παράνομο, σκοτεινό και επικίνδυνο αλισβερίσι υπέρ των ενεργειακών ομίλων κατασπαράζοντας κομμάτι – κομμάτι κάθε φιλέτο της θεσσαλικής γης .Απαιτούν σεβασμό στον τόπο, στον πολιτισμό και στη φύση.
Πώς θα αναδειχθούν οι ιαματικές πηγές του Ριζώματος, όταν η γη θα είναι γεμάτη με πάνελ και θα υποβαθμιστεί σε βιομηχανική περιοχή;
Πώς θα συνεχίσουν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες;
Και ποιος θα ζήσει σε έναν τόπο που θα μετατραπεί σε “κρανίου τόπος”,
όταν με βάση την ελλιπέστατη περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 – 2 C είναι επιβεβαιωμένη και οι πλημμύρες αναμενόμενες, μιας και δεν πρσβλέπονται αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή από όπου πηγάζουν οι πηγές του Ληθαίου που καταλήγουν στα Τρίκαλα;
Ζώα θ’ αφανιστούν, άλλα θα μετακομίσουν, πουλιά θ’ αποδεκατιστούν, οι μελισσοκόμοι θα σβήσουν.
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το μέλλον αυτής της νης μπορεί να ξεπουληθεί τόσο εύκολα, ας το ξανασκεφτούν.
Τι παρακαταθήκη θα αφήσουμε σταπαιδία μας;
Οι κάτοικοι των Αντιχασίων δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Και το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο:
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταστρέψει τον τόπο αυτό».
Για αυτό κι ο Σύλλογος Σ.Ε.Π.Α.Μ. ζητά την στήριξη όλων με έναν και μόνο πολύ απλό τρόπο, κάνοντας την εγγραφή σας στο Σύλλογο, στον παρακάτω ισότοπο, https://sepam.gr/register για να αποκτήσουμε όλοι μαζί την δύναμη και το κουράγιο για τον δύσκολο αυτόν αγώνα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΤΙΧΑΣΙΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ