Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Λειμών το βιβλίο του συντοπίτη μας Ιστορικού – Αρχαιολόγου Ιωάννη Γιαννακάκη με τίτλο «Η ιστορία της αναρρίχησης στα Μετέωρα» και υπότιτλο «Συμβολή στην ιστορική τοπογραφία, αρχαιολογία και λαογραφία της περιοχής».
Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, η μελέτη του συγγραφέα αποτελεί μια καταγραφή της προσπάθειας του ανθρώπου να εδραιώσει την παρουσία του σε πιο «ακραία περιβάλλοντα», όπως οι ορθοπλαγιές των Μετεώρων. «Είναι πολύ πιθανό ότι τα Μετέωρα είναι το μέρος που γεννήθηκε η αναρρίχηση, με τις πρωιμότερες ενδείξεις να χρονολογούνται σε προ Χρίστου περιόδους, πολύ πριν από τους αποδεκτούς στην ιστοριογραφία σήμερα ως «πατέρες» της. Πρόκειται για δραστηριότητα που μαρτυρείται σε ιστορικό, αρχαιολογικό και λαογραφικό επίπεδο», σημειώνει ο κ. Γιαννακάκης.
Μέσα από τα υλικά κατάλοιπα και ιστορικές αναφορές που διασώζονται, ο συγγραφέας προσπαθεί να εξετάσει διαχρονικά την αναρρίχηση στα Μετέωρα και διάφορες εκφάνσειςτης, ως αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Μια από αυτές είναι και η ίδρυση των μονών των Μετεώρων, οι οποίες, όπως σημειώνει, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ιστορία της περιοχής και όχι μόνο.
Πέραν αυτού, το βιβλίο ρίχνει φως σε πτυχές της ιστορίας και αρχαιολογίας του τόπου, με την ταύτιση τοπωνυμίων και θέσεων, όπως η ακρόπολη του αρχαίου Αιγινίου.
Το βιβλίο των 300 περίπου σελίδων διανθίζεται με αρκετό φωτογραφικό υλικό και απαρτίζεται από έξι κεφάλαια:
1. Περιβάλλον
2. Ανθρώπινη παρουσία – Ιστορικό πλαίσιο
3. Ανθρωπογενή κατάλοιπα στους βράχους των Μετεώρων και αρχαιολογία αναρρίχησης
4. Λαογραφικά
5. Χρήση κορυφών και ορθοπλαγιών βράχων των Μετεώρων για βόσκηση αιγοπροβάτων και άλλων δραστηριοτήτων
6. Αναρρίχηση στα Μετέωρα στη σύγχρονη εποχή.
Στον πρόλογό του ο συγγραφέας σημειώνει:
«Παρ’ ότι μεγάλωσα στο Καστράκι και έζησα σ’ αυτό μεγάλο μέρος της έως τώρα ζωής μου, η ενασχόλησή μου με την τοπική ιστορία, η οποία εν τέλει οδήγησε στο ανά χείρας, ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής, η οποία συνέπεσε με μια μάλ¬λον σύντομη παραμονή μου στα Μετέωρα. Τότε, έλαβε χώρα μια σχολή αναρρίχησης αρχαρίων, υπό την αιγίδα της ΟΛΚ (Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας), στην οποία και συμμετείχα. Ως ένα από τα παι-διά του Καστρακίου, είχα από μικρός μια σχετική επαφή με την αναρρίχηση, πραγματοποιώντας αναβάσεις σε «εύκολες» κορυφές όπως η Ντούπιανη, ο Ταξιάρχης, η Αγυιά και άλλου, χωρίς τεχνικά μέσα, όπως άλλωστε έκαναν οι ντόπιοι κάτοικοι πολλούς αιώνες πριν και κάνουν ακόμη πολλά παιδιά σήμερα. Αυτή η επαφή διακόπηκε με τις σπουδές και δοθείσης της ευκαιρίας της σχολής συνεχίστηκε, αλλά σε ασφαλή και υπεύθυνη βάση».
«Έχοντας πλέον ως ενήλικας και την ιδιότητα του αρχαιολόγου», συνεχίζει ο συγγραφέας, «η προσέγγιση πολλών σημείων των βράχων των Μετεώρων, όπου υπάρχει πλήθος καταλοίπων ανθρώπινης δραστηριότητας, σε συνδυασμό με συζητήσεις με τους ντόπιους αναρριχητές, μου δημιούργησε έντονο ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία, πόσο μάλλον, όταν με την εξαίρε¬ση της ιστορίας των μοναστηριών που υπάρχουν και σήμερα, αποτελεί ένα θέμα ελάχιστα διερευνημένο και συχνότερα από μη ειδικούς. Αρ¬χαιολογικά δε, το σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων και η πόλη της Καλαμπάκας (αρχαίο Αιγίνιο), αποτελούν σχεδόν terra incognita. Εφόσον λοιπόν δεν υπήρχε κάποια διαθέσιμη μελέτη για να ικανο¬ποιήσει την περιέργεια μου, αποφάσισα να γράψω μια ο ίδιος».
Και ο Ιωάννης Γιαννακάκης συνεχίζει:
«Συνδυάζοντας τις ιδιότητες του αρχαιολόγου και αναρριχητή, μπόρεσα να προσεγγίσω τόσο τα σημεία ενδιαφέροντος, όσο και τη φύση των καταλοίπων που απαντούσα εκεί. Πέραν από την προσωπική περιέργεια, οι λόγοι που με ώθησαν να γράψω την εν λόγω μελέτη, είναι η φαινομενική γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για την εξέταση πτυχών του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής, αλλά και η εκ των πραγμάτων αδυναμία εξέτασης αυτού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του ανάγλυφου των Μετεώρων. Πιθανότατα ο πρώτος λόγος αποτελεί άμεση απόρροια του δεύτερου. Ανεξαρτήτως λόγου, τα κατάλοιπα και μαζί μ’ αυτά πτυχές της τοπικής ιστορίας παραδίδονται σταδιακά στη λήθη του χρόνου. Η μελέτη του διαθέσιμου υλικού, έρευνα επί του πεδίου και συγγραφή του ανά χείρας ξεκίνησε συστηματικά το καλοκαίρι του 2016 και συνεχίστηκε με διακοπές λόγω ποικίλων υποχρεώσεων έως σήμερα».
Το βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Γιαννακάκης Ιωάννης μεγάλωσε στο Καστράκι Καλαμπάκας.
Αποφοίτησε από το τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας (και από τις δυο κατευθύνσεις) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην προϊστορική αρχαιολογία.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα αρχαιολογικών ερευνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Είναι επίσης αδειούχος ξεναγός.
Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά και λίγα ρωσικά.
Στα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνονται η ορειβασία και η αναρρίχηση όπου και έχει ολοκληρώσει τη σχολή αρχαρίων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Ζει με την οικογένειά του στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!