Ανατολικά της Καλαμπάκας, από το Σοπωτό μέχρι την Πουλιάνα και ανατολικότερα έως το εξωκκλήσι της Αναλήψεως του Κυρίου, υπάρχουν βράχοι των Μετεώρων που τα ονόματά τους είναι άγνωστα σε πολλούς.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Σε δύο από αυτούς τους βράχους, στον πρώτο και τον τελευταίο όπως φαίνονται από την Καλαμπάκα, πριν από αιώνες κτίστηκαν τα γνωστά Μοναστήρια της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου.
Στο σύμπλεγμα αυτών των βράχων, που λες και είναι σε χορευτική σειρά, οι παλιοί Καλαμπακιώτες είχαν δώσει ονόματα ανάλογα με το σχήμα τους.
Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι, θα αναφέρω τα ονόματα κάποιων βράχων αρχίζοντας από αριστερά προς τα δεξιά.
Πληροφορίες άντλησα και από το εξαιρετικό βιβλίο του Δημήτρη Πλιάτσικα (Τάκη Καλημέρα!) που κυκλοφόρησε το 2012 και έχει τίτλο: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ η γλώσσα, ο τόπος, οι κάτοικοι. (Πόσοι το ξέρουν;)
1)Καλόιρους μι του σκούφου: Ψηλός και λεπτός βράχος που πάνω του έχει μικρότερο βράχο, δεξιά της Αγίας Τριάδας. (Καλόγερος με το σκούφο). Λέγεται και «Κιφαλι» (Κεφάλι).
2) Φλουέρις: Το κενό που χωρίζει τους δύο βράχους δεξιά της Αγίας Τριάδας. Όταν φυσάει άνεμος ακούγεται ήχος, σφύριγμα (Φλογέρες).
3) Γάστρα: Βράχος, που στη φαντασία του λαού πήρε τη μορφή της παλιάς μεταλλικής γάστρας (με ξύλα).
4) Κατουργιάρα: Ονομάζεται το κάτω τμήμα του βράχου πάνω στον οποίο βρίσκεται η Γάστρα. Η μακραίωνη ροή των βρόχινων νερών άφησε ίχνη, κάτι σαν καταρράκτη.
5) Καπέλου: Ονομάζεται η κορυφή βράχου που μοιάζει με κάλυμμα κεφαλής (Καπέλο).
6) Πιζούλια ή καπούλια: Ονομάζεται το πλάτωμα του βράχου, αριστερά της Καράβας και απέναντι της Μυλόντζας. Η θέση του βράχου και η διαμόρφωση του εδάφους δίνουν την εντύπωση πεζουλιού.
7) Μυλόντζα ή Σφοντύλι: Λέγεται ο μοναχικός βράχος, στην ουσία είναι δυο βράχοι, ο ένας μικρότερος από τον άλλο, που βρίσκεται πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Κάποιο ΠΑΣΧΑ πρόσκοποι είχαν γράψει ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Το πάνω μέρος έχει σχήμα μυλόπτερας ή σφοντυλιού.
8) Καράβα (μικρή και μεγάλη): Ονομασία δύο βράχων παρόμοιων, αριστερά του βράχου του Αγίου Στεφάνου που η λαϊκή φαντασία τους έδωσε σχήμα καραβιού. Αριστερά από την Καράβα υπήρχε μονοπάτι που εξυπηρετούσε την κάθοδο από το Μοναστήρι στην Καλαμπάκα. (Μήπως η Δημοτική Αρχή μπορεί να κάνει αυτό το μονοπάτι λειτουργικό; Στην περιοχή αυτή βρέθηκε ένα είδος μοναδικού λουλουδιού, που αποξηραμένο φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο της Lund της Σουηδίας, όπως αναφέρει ο βοτανολόγος του Πανεπιστημίου της Πάτρας Φάνης Κωνσταντινίδης. (Εφημερίδα ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ 1-8-1997). Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαλαβρά (που έχει γράψει ένα μοναδικό βιβλίο για τα αγριολούλουδα της περιοχής μας) το λουλούδι αυτό ονομάζεται επιστημονικά Centauria Kalabakensis. Να, που η Καλαμπάκα έχει δώσει όνομα σε λουλούδι!
9) Μούτα: Βράχος ανατολικά του Αγίου Στεφάνου. Επειδή έδινε την εντύπωση επιβλητικής και σοβαρής γυναίκας την ονόμασαν «Μούτα».
10) Στεφάνι ή χορός ή Τραϊά: Σύμπλεγμα βράχων πάνω από την τοποθεσία «Μαρούλια» και το εξωκκλήσι της Αναλήψεως του Κυρίου.
Ίσως να υπάρχουν ονομασίες και άλλων βράχων, αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Σημασία τρανή έχει το ότι δεν έχουμε σήμερα εύκολη πρόσβαση σε αυτούς τους βράχους.
Αν, λέω αν, υπήρχε μονοπάτι συνδεδεμένο με το καλντερίμι της Αγίας Τριάδας, το οποίο να άρχιζε από τις «Πλάκες», (απέναντι από τον «ανεμόμυλο» και το «ανδρόγυνο») και να συνέχιζε δεξιά στη βάση αυτών των βράχων δεν θα αξιοποιούνταν καλύτερα η περιοχή ελκύοντας περισσότερους επισκέπτες-περιπατητές; Τι λένε οι αρμόδιοι και ιδιαιτέρως η Δημοτική Αρχή;
Θα το ξαναγράψω και ας γίνομαι γραφικός: Στην Καλαμπάκα, τη μοναδική πόλη των ιερών γιγαντόβραχων, βράχους έχουμε και βράχους θα «πουλήσουμε» 365 μέρες το χρόνο. Επαναλαμβάνω, 365 μέρες το χρόνο! Το «πουλήσουμε», για να μην παρεξηγηθώ, έχει την έννοια του αναδεικνύω, αξιοποιώ. Αυτό το «πούλημα» (αξιοποίηση), δεν θα φέρει στην Καλαμπάκα περισσότερους επισκέπτες-τουρίστες και άρα περισσότερα χρήματα όλο το χρόνο;
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!