Στην Καλαμπάκα, όπου ο ορίζοντας αγγίζει τα Μετέωρα, η φύση και η παράδοση χορεύουν σε μια αρμονία αιώνων. Κάθε πέτρα φέρει την ιστορία των ανθρώπων της, ενώ οι γραφικοί δρόμοι της σε καλούν να ανακαλύψεις μυστικά κρυμμένα στην αγκαλιά του χρόνου. Η ζεστασιά της φιλοξενίας και η γεύση των τοπικών εδεσμάτων αναδύουν μια αίσθηση μαγείας, αφήνοντας ανεξίτηλες αναμνήσεις στην καρδιά κάθε επισκέπτη. Η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες των εντυπωσιακών Μετεώρων.
Συνδυάζει φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία. Οι ψηλοί βραχώδεις σχηματισμοί τους που υψώνονται επιβλητικά στον ουρανό, δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό δέους. Στην Καλαμπάκα, τα στενά σοκάκια με τα παλιά σπίτια, σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Οι Ιερές Μονές των Μετεώρων με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς τους ρυθμούς και το πνευματικό τους βάρος, προσφέρουν στους επισκέπτες μια αίσθηση θαυμασμού, συγκίνησης και ηρεμίας. Πρόκειται για μια πόλη γεμάτη ζωή και φιλοξενία, που υπόσχεται αξέχαστες εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.
Για τη διαμονή σας, προτείνω να μείνετε στο ξενοδοχείο Rex όπου η άνεση και η φιλοξενία θα σας χαρίσουν στιγμές ξεκούρασης. Στο μαγευτικό κόσμο της Καλαμπάκας, η φιλοξενία αποκτά μια μοναδική διάσταση χάρη στον Γιάννη Κουρούπα, τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Rex». Κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό το «καταφύγιο», η ζεστή του υποδοχή και η φιλόξενη αύρα του, δημιουργούν την αίσθηση στην ψυχή μου ότι επιστρέφω στο σπίτι μου. Ο Γιάννης, με την αγάπη του για την παράδοση και την ποιότητα, έχει δημιουργήσει έναν χώρο μοναδικής ελληνικής φιλοξενίας.
«Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας, πολύ κοντά στη φύση των επιβλητικών Μετεώρων. Η πρόσοψή του ατενίζει τη μεγαλόπρεπη εικόνα τους και συνδυάζει την αρχοντιά με την άνεση, το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον με την υποδειγματική καθαριότητα.
Η Καλαμπάκα είχε την ατυχία να υποστεί τις επιπτώσεις της Κατοχής, με την πόλη να πυρπολείται και τους κατοίκους να μεταναστεύουν. Ανάμεσα στους ήρωες που ανέλαβαν την αναδόμηση της πόλης βρέθηκε και ο παππούς μου, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο πανδοχείο για να φιλοξενεί τους εργάτες.
Μετά τις σπουδές μου αναφορικά στον τουρισμό που έκανα στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση. Το ξενοδοχείο μας, που άνοιξε το 1968, προσφέρει πλούσιο παραδοσιακό πρωινό, δωρεάν wifi, plasma TV και πλήρη κλιματισμό. Εδώ και 15 χρόνια είμαι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαμπάκας και εκπρόσωπος της περιοχής στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Η θέση του ξενοδοχείου είναι προνομιακή, με εύκολη πρόσβαση στις Ιερές Μονές. Η διάρκεια της περιπατητικής διαδρομής προς την Αγία Τριάδα είναι περίπου 45 λεπτά, και από εκεί οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν και τα υπόλοιπα μοναστήρια.»
Η αφοσίωσή του Γιάννη Κουρούπα στη φιλοξενία και την ποιότητα είναι εμφανής σε κάθε λεπτομέρεια του ξενοδοχείου. Ο φιλόξενος Γιάννης προσφέρει όχι απλώς διαμονή, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία που μένει χαραγμένη στη μνήμη των επισκεπτών.
Στο πλαίσιο της γνωριμίας σας με την πανέμορφη Καλαμπάκα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μαγεία που προσφέρει το εστιατόριο “Μετεώρων Πανόραμα”. Σε αυτό το μοναδικό μέρος, κάθε γεύμα είναι μια γιορτή γεύσεων, γεμάτη από τοπικές σπεσιαλιτέ που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα. Η εκπληκτική θέα στα εντυπωσιακά Μετέωρα προσθέτει μια μαγική αίσθηση, ενώ ο ζεστός και φιλόξενος χώρος, σας καλεί να απολαύσετε την εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας.
Στο εστιατόριο «Μετεώρων Πανόραμα», κάτω από τα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων, η φύση συνδυάζεται αρμονικά με τη γαστρονομία, προσφέροντας μια αληθινά αξέχαστη εμπειρία.
Όταν το επισκέφτηκα, άφησα τις αισθήσεις να με ταξιδέψουν καθώς απήλαυσα παραδοσιακά πιάτα που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής με θέα που μου έκοψε την ανάσα. Εδώ, κάθε γεύμα είναι μια γιορτή της φύσης και της τοπικής παράδοσης.
Ο Ηλίας Μαυραγάνης μαζί με τον γιο του, τον Χρήστο, τον «σεφ του μέλλοντος» – όπως τον αποκαλώ εγώ – και τον εξαιρετικό μετρ Άγγελο, είναι οι καρδιές και οι ψυχές αυτού του μαγευτικού εστιατορίου. Το προσωπικό με την άψογη εξυπηρέτησή του, προσθέτει ακόμη περισσότερη μαγεία στην εμπειρία. Κάθε γεύμα εδώ είναι μια υπόσχεση για αξέχαστες αναμνήσεις που θα σας συνοδεύουν για πάντα.
Ο ίδιος ο Χρήστος Μαυραγάνης, είχε την καλοσύνη να μου διηγηθεί την ιστορία του εστιατορίου αλλά και να με ξεναγήσει στις μοναδικές συνταγές που προτείνει ως σεφ.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» https://meteoronpanorama.gr/
«Η ιστορία μας ξεκινά περίπου 60 χρόνια πριν, όταν ο παππούς μου άνοιξε ένα κατάστημα στην Αθήνα. Μετά από 30 χρόνια, ο πατέρας μου βρέθηκε στα Μετέωρα, όπου παντρεύτηκε τη μητέρα μου, Σοφία Καραπέτσα, που κατάγεται από την περιοχή μας. Γνωρίστηκαν μέσα από τη δουλειά τους και το 1995 άνοιξαν μαζί το πρώτο εστιατόριο, «Ο Κήπος του Ηλία». Το 2005 δημιουργήθηκε το εστιατόριο «Μετεώρων Πανόραμα». Οι συνεργασίες μας με μικρούς παραγωγούς της περιοχής είναι μία από τις βασικές επιλογές μας, διότι μας προμηθεύουν με ντόπια προϊόντα. Επίσης, τα πιάτα μας ξεχωρίζουν για τις αυτόχθονες ράτσες των υλών που επιλέγουμε και των οποίων έχουμε την αποκλειστικότητα χρήσης, όπως η στεπική αγελάδα από την «Κιβωτό του Δήμου». Επιλέγουμε πάντα την καλύτερη ελληνική πρώτη ύλη και προσφέρουμε στους πελάτες μας μια γαστρονομική εμπειρία από όλη την Ελλάδα, με γεύσεις εμπλουτισμένες και προσαρμοσμένες στο σήμερα.
Εγώ, ως μάγειρας, έχω τη χαρά να βρίσκομαι στην κουζίνα δημιουργώντας τις δικές μου συνταγές. Ένα από τα αγαπημένα πιάτα που προτείνω είναι το αρνί το Καλαρρύτικο – είναι αρνί λιτοδίαιτο, πολύ ανθεκτικό και προσαρμοσμένο στο ορεινό περιβάλλον με υψόμετρο 1.300m και άνω, το οποίο έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες υπό εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές προβάτων και συγκεκριμένα στην κατηγορία των ευαίσθητων φυλών – το οποίο συνοδεύω με δύο διαφορετικούς πουρέδες, σελινόριζας και καρότου, καθώς και πέντε διαφορετικά είδη άγριων μανιταριών που συλλέγονται καθημερινά από κυνηγούς. Επίσης, έχω δημιουργήσει το μήλο – μήλο μια ξεχωριστή συνταγή που δεν θα αποκαλύψω, αλλά προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσουν όσοι επισκεφτούν το εστιατόριο, καθώς και τον πυρήνα του μήλου ως λικέρ.
Αγαπώ πολύ τους ζωμούς που δημιουργώ. Οι ζωμοί αυτοί, που χρησιμοποιώ για τις σάλτσες, δεν είναι απλώς γεύσεις, αλλά αποτελούν τη βάση ενός ιδιαίτερου γευστικού προφίλ που απογειώνει κάθε πιάτο. Μέσω της προσεκτικής παρασκευής τους, καταφέρνω να αναδείξω τις λεπτές νότες των υλικών και να προσδώσω βάθος και πλούτο σε κάθε γεύμα. Κάθε γουλιά και κάθε μπουκιά φέρνουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσει.
Στο εστιατόριό, οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα ψητά μας πιάτα, μεταξύ αυτών τον μαύρο χοίρο και η στεπική αγελάδα, σπάνιες και δύσκολες φυλές που τιμούν τον τόπο μας. Πιστεύω ότι ο καθένας που τα δοκιμάζει θεωρεί ότι αποκτά μια ξεχωριστή εμπειρία.
Ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία του μενού μας είναι η μοναστηριακή κουζίνα. Συνεργαζόμαστε με το «Επιμελητήριο Τρικάλων» για να αναδείξουμε πιάτα που κατανάλωναν και εξακολουθούν να καταναλώνουν οι μοναχοί κατά τη διάρκεια των νηστειών. Αυτές οι συνταγές, που βασίζονται σε απλά και αγνά υλικά, έχουν αναδιαμορφωθεί και περιλαμβάνονται στο μενού μας, όπως η σαλάτα πατζαριών με σάλτσα ταχίνι και αμπελόφυλλα. Αυτή η προσέγγιση, μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε στο προσκήνιο τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής μας, προσφέροντας στους πελάτες μας μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Πάντα αναδιαμορφώνουμε τις συνταγές μας και αυτό μας κάνει περήφανους, καθώς τις προτείνουν οι ίδιοι οι πελάτες μας.
Επαγγελματικά, είμαι στον χώρο μόνο πέντε χρόνια, αλλά η εμπειρία μου στην κουζίνα είναι μεγάλη. Από μικρός ήμουν λάτρης της γαστρονομίας, πάντα κυνηγούσα το κάτι διαφορετικό. Στην περίοδο της πανδημίας είχα τον χρόνο να αναπτύξω όλες αυτές τις ιδέες. Ο μέντοράς μου στην κουζίνα είναι ο διακεκριμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης, στον οποίο οφείλω πολλά. Για μένα, δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός “μαγειρικός μπαμπάς”, αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος που με έχει διδάξει πώς να μαγειρεύω και πώς να συμπεριφέρομαι σαν άνθρωπος με αρχές και αξίες. Μου ξύπνησε μεγάλη αγάπη για τη γαστρονομία και με καθοδήγησε σε κάθε βήμα. Θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για την υποστήριξή του και τη γνώση που μου προσέφερε, η οποία με έχει οδηγήσει σε αυτό το μοναδικό ταξίδι της γαστρονομίας».
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Μαυραγάνη για την εμπνευσμένη του ιστορία και τη μοναδική του προσφορά στη γαστρονομία. Είναι προνόμιο να έχω την ευκαιρία να απολαμβάνω τη μαγειρική του τέχνη, η οποία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο παράδοση και καινοτομία. Στο «Μετεώρων Πανόραμα» κάθε πιάτο είναι μια γιορτή της γεύσης και της τοπικής μας κουλτούρας, την εμπειρία της οποίας αξίζει κανείς να τη ζήσει.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΓΑΝΗΣ
ΠΗΓΗ: hellenicnews.com