Στην παρουσίαση των έργων που έγιναν και θα γίνουν στον Δήμο Μετεώρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας παραβρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας, παρουσία του Δημάρχου Μετεώρων, Λευτέρη Αβραμόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρύσας Ντιντή, του Αντιπεριφερειάρχη Άρη Κολιού, του Περιφερειακού Συμβούλου Αθανασίου Ξάφου, δημοτικών συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ορθή διαχείριση κρίσεων από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Περιφέρειας, στην ορθή διαχείριση της πανώλης, στα έργα αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel, και σε όσα θα ακολουθήσουν στην επόμενη δεκαετία, κάνοντας λόγο για μία λαμπρή δεκαετία με έργα.
“Όσα έργα θα ακούσετε σήμερα είναι έργα που θα γίνουν”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι πολλές φορές πολλά λέγονται, αλλά τίποτε δεν γίνεται.
“Οτιδήποτε κάνουμε στους δήμους το συζητάμε πρώτα μαζί και μετά το δρομολογούμε”, είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, και στη συνέχεια ξεκίνησε η παρουσίαση με τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.
Για τα έργα που ανέλαβε το Υπουργείο Υποδομών είπε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, “όπως περιμένετε εσείς, περιμέω κι εγώ¨.
Ο κ. Κουρέτας στάθηκε στην κατασκευή του κολυμβητηρίου που θα γίνει στο “Πάρκο Χρήστου Σινάνη”, λέγοντας ότι θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν κολύμπι και στους τουρίστες να απολαύσουν το μπάνιο τους, μένοντας στην πόλη μας περισσότερο.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην ΟΧΕ Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης και σε έργα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί Κινητές Ομάδες Υγείας, προβλήματα από κατολισθήσεις, ΤΠΕ σχολείων κ.ά.
“Στην τετραετία που έχει μείνει θέλουμε να προχωρήσουμε στη στήριξη οικονομικά ευαίσθητα πληθυσμών, στην ενίσχυση δημόσιων νοσοκομείων , σε έργα πολιτισμού, τουρισμού και δράσεις για την επιχειρηματικότητα, όπως και για την πολιτική προστασία”, τόνισε ο κ. Κουρέτας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στη συνέχεια ο Νίκος Ηλιού παρουσίασε τους 3 κυκλικούς κόμβους που θα γίνουν στην Καλαμπάκα, λέγοντας ότι η εικόνα σήμερα είναι κακή. “Υπάρχει πολύς τουρισμός αλλά μία άσχημη πόλη”, είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο μέλλον, ο κ. Ηλιού είπε ότι στην οδό Τρικάλων υπάρχει χάος χωρίς τάξη και αυτό θα διορθωθεί με τον δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Επίσης, δίπλα από το “Πάρκο Σινάνη” θα μπορούν να σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία. Τόνισε επίσης ότι η Καλαμπάκα αξίζει έναν περιφερειακό δρόμο.
Αναφέρθηκε τέλος στην αναγκαιότητα δημιουργίας διαδρομών για πεζούς και ποδηλάτες.
Πάρκινγκ θα γίνει και στον δρόμο προς το Καστράκι, στο πλαίσιο του Γεωπάρκου, πρόσθεσε ο κ. Κουρέτα, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα αντικατασταθούν επίσης οι παράγκες που πουλούν διάφορα προϊόντα στην εθνική οδό Καλαμπάκας-Ιωαννίνων.
Η κ. Ντιντή αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης, ιδίως στον Ασπροπόταμο, καθώς και στις δράσεις του Γεωπάρκου, τονίζοντας ότι η συνεργασία με τον Δήμαρχο και όλους τους Προέδρους είναι άριστη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Κουρέτα, που είναι αρωγός σε όλα.
“Όλες οι παρεμβάσεις γίνονται, διότι πρέπει να ομορφύνει η Καλαμπάκα, για να δώσουμε ποιότητα ζωής και να είναι ελκυστική η πόλη. Δεν είναι όμορφη η Καλαμπάκα σήμερα”, παρενέβη ο κ. Κουρέτας.
Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι πολλά χρήματα που εξοικονόμησε ο Δήμος και μπόρεσε και τοποθέτησε όργανα καινούργια σε παιδικές χαρές στα χωριά, διότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί πολλά έργα. “Τα επόμενα χρόνια θα γίνουν 5 σύγχρονες ευρωπαϊκού τύπου παιδικές χαρές και στην πόλη, όπου καμία παιδική χαρά δεν έχει πιστοποίηση”, σημείωσε ο Δήμαρχος.
Σε ερώτηση της κατοίκου Θεόπετρας κ. Γάτσια για προβλήματα του χωριού ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στον καθαρισμό του Πότοκα, ενώ για το Σπήλαιο είπε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, σημειώνοντας ότι Σπήλαιο Θεόπετρας, Λίμνη Λογγά, Αναρριχητικό Κέντρο Χασίων και Ασπροπόταμος θα αναδειχθούν.
Ο Πρόεδρος του Λογγά, Σωκράτης Γκόγκος, είπε ότι η Λίμνη Λογγά είναι η μοναδική λίμνη στον νομό και δεν έχει αναδειχθεί, ενώ αναφέρθηκε και στο δάσος οξιάς της περιοχής, που είναι πλέον το μεγαλύτερο της χώρας, λέγοντας ότι προσφέρεται η περιοχή για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε μία μεγάλη εκδήλωση του χρόνου στη Λίμνη Λογγά, την οποία, όπως είπε η κ. Ντιντή έχει ήδη ανακοινώσει.
Ο Πρόεδρος Αγιοφύλλου, Ευθύμιος Καραγιάννης, αναφέρθηκε σε προβλήματα κατολισθήσεων από το 2016, σημειώνοντας ότι μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα που προαναφέρθηκε.
Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Χύμας, αναφέρθηκε στις καταστροφές που θα γίνουν με τα υδροηλεκτρικά έργα στον Ασπροπόταμο.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικής, Απόστολης Βλαχοδήμος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για καθαρισμό της κοίτης του Ληθαίου από τη Θεόπετρα μέχρι και μετά τη Βασιλική, που είναι απαραίτητος.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμπάκας, Αθανάσιος Σινάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα που θα γίνουν στην Καλαμπάκα, λέγοντας έναν μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κουρέτα.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στο πρόβλημα του ρέματος “Κορατσίτσα”, λέγοντας ότι εκπονείται μελέτη με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Φλαμπουρεσίου, Ηλίας Χριστάνας, αναφέρθηκε στο οδικό δίκτυο.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελοχωρίου, Αθανάσιος Νικογιάννης, αναφέρθηκε στις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel στο χωριό.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροκκλησιάς, Βασίλης Πινιάρας, ζήτησε καθαρισμό των πρανών ττης εθνικής οδού.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ορθοβουνίου αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες φωτιές που έχουν πλήξει το χωριό, ζήτησε καλύτερο οδοφωτισμό στην είσοδο του χωριού.
Ο Πρόεδρος της Καστανιάς, Γιώργος Κόφφας, είπε ότι ένα τέτοιο μαρτυρικό χωριό πρέπει να έχει ένα λαογραφικό-ιστορικό μουσείο.
Ο Δημήτρης Σκοπελίτης, Πρόεδρος Κλεινοβού, ζήτησε καθαρισμό της κοίτης του ποταμού στην περιοχή της γέφυρας Αμπελίων και αποκατάσταση των ζημιών από τον Daniel ενόψει χειμώνα.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λεωνίδας Κεραμίδας, αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές και πρόσθεσε ότι έγιναν μόνο πρόχειρες αποκαταστάσεις. Είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γέφυρα της Διάβας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και παλαιότερες καταστροφές. Ρώτησε αν θα γίνει καθαρισμός των ρεμάτων και της κοίτης του Πηνειού. Τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτηρίων. Ζήτησε τέλος να επαναλειτουργήσει το Κρατικό Εργοστάσιο Ξυλείας.
Απαντώντας ο κ. Κουρέτας είπε ότι οι αποζημιώσεις για την πανώλη θα δοθούν από το κράτος στο τέλος του Οκτωβρίου. Για τη γέφυρα της Διάβας είπε ότι αν γνώριζε ότι θα καθυστερούσε τόσο πολύ το Υπουργείο, θα έκανε παρέμβαση να ζητήσει να γίνει από την Περιφέρεια. Για τη Θεόπετρα είπε ότι τον ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι έτοιμος να απαντήσει. Για τα υδροηλεκτρικά επανέλαβε ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά δεν έχουν ενδιαφέρον για κανέναν και γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα, και “ταλαιπωρούν τον κόσμο χωρίς λόγο”.
Για τη Βασιλική το έργο είναι σε εξέλιξη, είπε η κ. Ταμπακιώτη.
Για το Ορθοβούνι είπε ο κ. Κουρέτας ότι μπορεί να γίνει ηλεκτροφωτισμός με φωτοβολταϊκό σύστημα.
Για το Μουσείο στην Καστανιά ο κ. Κουρέτας είπε ότι περιμένει πρόταση.
Για τον Κλεινοβίτη η κ. Ταμπακιώτη είπε ότι θα γίνει καθαρισμός και ότι προσωρινές παρεμβάσεις θα γίνουν και στο οδικό δίκτυο προς το Αμπελοχώρι.
Για τα θέματα που έθεσε ο κ. Κεραμίδας είπε ότι η Περιφέρεια κάνει ό,τι μπορεί σύμφωνα με τους πόρους που έχει.
Τελ. ενημ. 12.20 μ.μ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!