Πριν από 25 περίπου χρόνια ήρθε στην κατοχή μου, ακριβές αντίγραφο (15-11-1963) του Δήμου Καλαμπάκας, του υπ’ αριθμ. 6105 (18-7-1936) συμβολαίου αγοραπωλησίας της περιοχής «Τζέρτζη», εμβαδού 4.000 περίπου, στρεμμάτων αντί ποσού 750.000 δραχμών. (Το συμβόλαιο αυτό δημοσίευσα εκείνη την εποχή στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα»).
Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Αγοράστρια ήταν η κοινότητα Καλαμπάκας του τέως Δήμου Αιγινίου (πρόεδρος της κοινότητας ο ιατρός Χρίστος Παπαγιάννης).
Πωλητής ήταν ο Ο.Δ.Ε.Π. = Οργανισμός Διοικήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Το λειβάδι αυτό ανήκε στην, τότε ανδρική, Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. (Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως -1933- αναφέρεται ως εκποιητέα περιουσία της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου).
Όλα τα στοιχεία (ποσό αγοράς, δόσεις, χρονική διάρκεια, εμβαδόν –ίσως είναι πάνω από 4.000 στρέμματα- όρια, υπογράψαντες, μάρτυρες και άλλα), αναφέρονται αναλυτικά στο συμβόλαιο 6.105 της 18/8/1936.
Με την αναγνώριση ως ιερού και αρχαιολογικοί χώρου στα Μετέωρα, έφερνα στην επικαιρότητα τον αριθμό αυτού του συμβολαίου, όπως και τα 2.000 στρέμματα του Μεράι, τα οικόπεδα στα Μαρούλια, (στα οποία ΘΑ κτίζονταν Εργατικές Κατοικίες, την κυριότητα αυτών των οικοπέδων καθώς και το συμβόλαιο δωρεάς αυτών από την Μονή Αγίου Στεφάνου στο Δήμο Καλαμπάκας αριθμός 6.069) και άλλα…
Σημειώνω επίσης πως σε απόσπασμα πρακτικού του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας Αριθ. Αποφ. 47/1962 «Περί κατονομάσεως της ακινήτου περιουσίας του Δήμου Καλαμπάκας» αναφέρονται και τα 4.000 στρέμματα της «Τζέρτζης» και τα 2.000 στρέμματα του «Μεράϊ» αλλά και άλλα. Τα έφερνα στην επικαιρότητα και όταν άρχισε το Κτηματολόγιο.
Τα εντός Σχεδίου Πόλεως οικόπεδα στα «Μαρούλια» ήρθαν στην κυριότητα του Δήμου αργότερα, στις 22-6-1988, με απόφαση του τότε Νομάρχη Τρικάλων Πέτρου Ρίζου. (Δήμαρχος Καλαμπάκας, Γρηγόρης Γίδας).
Θα ξαναρωτήσω: Όλα τα παραπάνω έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ως περιουσίες του Δήμου Μετεώρων; Γιατί δεν μπορεί π.χ. να έχω εγώ το συμβόλαιο αγοραπωλησίας της περιοχής «Τζέρτζη» και να μην το έχουν οι υπηρεσίες και ο Δήμος Μετεώρων γενικότερα. Δηλαδή, το 1936 οι Καλαμπακιώτες αγόρασαν την “Τζέρτση” και το 2024 δεν έχει δηλωθεί αυτή στο Κτηματολόγιο; Αόρατη ήταν;
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!