Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Αγροτικού Τομέα και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων: «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ΜΥΗΕ ισχύος 2,20 MW, του φορέα με την επωνυμία «ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕΒΕ», που προτείνεται να κατασκευαστεί στη θέση «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΙΚΟ» της ΔΕ Καστανιάς του Δήμου Μετεώρων στην ΠΕ Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Στο αιτιολογικό της εισήγησης που έφερε την απόφαση αυτή σημειώνονται τα εξής:
Με βάση τα προαναφερθέντα και ανακεφαλαιώνοντας :
1. Συμφώνα με την Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν παρέχονται αξιόπιστες και σχετικά πρόσφατες μετρήσεις για την παροχή του ρέματος Συγκεκριμένα όλοι οι υπολογισμοί έγιναν με βάση προσεγγιστικά δεδομένα με αναγωγές που προέκυψαν από στοιχεία παροχών μιας άλλης υδρολογικής λεκάνης, που βρίσκεται μακριά και επιπλέον έχουν γίνει πριν 30-40 χρόνια. Έτσι δεν μας δίνεται η δυνατότητα από τωρινές μετρήσεις να αξιολογήσουμε αν επαρκεί η ποσότητα νερού, και για το υδροηλεκτρικό σταθμό και για τις οικολογικές παροχές ώστε να μην υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα.
2. Επίσης αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια την ύπαρξη της ανόδου της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα την ανομβρία έως και εξαφάνιση των χειμερινών περιόδων και τις απαιτήσεις για την χρήση του νερού που όλο και μεγαλώνουν τα τελευταία χρόνια, η εικόνα γίνεται όλο και πιο αμφίβολη δημιουργούνται και ερωτηματικά για το πραγματικό θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο της ωφέλειας από την παραγωγής πράσινης ενέργειας σε αντιδιαστολή με τις διαφαινόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ιδίως σε τέτοια μικρή κλίμακα.
3. Δεν τεκμηριώνεται η διατήρηση του ελάχιστου βάθους ροής των 20cm σύμφωνα με τις προβλέψεις της παραγράφου δ) του άρθρου 3 της ΥΑ Aριθμ. οικ. 196978/11 (ΦΕΚ 518 Β/5-4-2011).
4. Υπάρχει ασάφεια σχετικά με την φύση της ιχθυοπανίδας και στα δύο ρέματα, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη επιτόπιας γνώσης. Αυτή η έλλειψη θέτει ερωτηματικά τόσο για την καταλληλότητα της σχεδιαζόμενης διόδου ιχθύων στον κύριο κλάδο του Καστανιώτικου όσο και στην έλλειψη τέτοιας για τον άλλο κλάδο στο ανώνυμο ρέμα. Οι ιχθυοδιάδρομοι, δεν είναι τυχαίες κατασκευές και δεν είναι όλα τα είδη ιχθυοδιαδρόμων κατάλληλα για όλα τα είδη ιχθύων και θα πρέπει κατόπιν πλέον εκτεταμένων επιτόπιων παρατηρήσεων αφού εντοπιστούν τα όποια είδη υπάρχουν να γίνουν οι κατάλληλες σχεδιασμοί, κάτι που εδώ δεν φαίνεται να έγινε.
5. Τέλος η θεομηνία DANIEL του Σεπτεμβρίου 2023, με τις μεγάλες καταστροφές που έχει προξενήσει στην περιοχή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα που δεν έχουν εξεταστεί στην μελέτη και θέτουν τους σχεδιασμούς της και τις εκτιμήσεις της σε αμφιβολία.
“Όχι” και στο φωτοβολταϊκό του Καστρακίου
Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε επίσης για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 20 MW στη θέση “Παλιουρόξυλο” της Τ.Κ. Καστρακίου, του Δήμου Μετεώρων, στην Π.Ε. Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της εταιρείας METEOR ENERGY PARK – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.Ε.
Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση:
1. Ο ΦΒΣΠΗΕ πρόκειται να εγκατασταθεί στο σύνολό του επί της εντός προστατευόμενων περιοχών ΝATURA 2000 με κωδικές ονομασίες: GR1440002 –
«Κερκέτιο όρος (Κόζιακας)» ΕΖΔ και GR1440006 – «Κορυφές Όρους Κόζιακα» που είναι ΖΕΠ [Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας] και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Οι επιπτώσεις από την κατάληψη και τροποποιήση περιοχών NATURA ιδίως ΖΕΠ τόσο με τις απώλειες ενδιαιτημάτων φώλεασμού και τροφοληψίας κυρίως για τα προστατευόμενα είδη όσο και με την επακόλουθη αλλαγή των χρήσεων γης, αποτελούν ενδεχομένως σημαντική επίπτωση στην περιβαλλοντική ισορροπία της ΖΕΠ.
2. Επίσης λόγω της θέσης αλλά και του μεγέθους του αποτελεί μια μόνιμη ορατή επέμβαση στο τοπίο με το έργο άμεσα ορατό από του βράχους και μοναστήρια των Μετεώρων, που αποτελούν επίσης μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
3. Η εγκατάστασή του έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις και τις επιθυμητές χρήσεις του αναθεωρημένου Χωροταξικού Σχεδίου της Θεσσαλίας
4. H περιοχή εγκατάστασης ανήκει στο ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΜΕΤΕΩΡΩΝ–ΠΥΛΗΣ που ανήκει στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO. Οι επεμβάσεις τέτοιας κλίμακας δεν είναι επιθυμητές και καταστρέφουν την προστιθέμενη αξία της περιοχής. Η συγκεκριμένη παράμετρος δεν λήφθηκε καν υπόψη στην ΜΠΕ και ουδεμία σχετική αναφορά υπάρχει.
“Ναι” στο Μαλακασιώτικο ρέμα
Αντίθετα, ομόφωνα θετική ήταν η Επιτροπή υπό όρους σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ΜΥΗΕ ισχύος 4,095 MW, του φορέα με την επωνυμία ‘ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ο.Ε.’, που προτείνεται να κατασκευαστεί στο ρέμα ‘ΜΑΛΑΚΑΣΙΩΤΙΚΟ’, στη θέση ‘Ορθοβούνι-Καλύβια’, της Τ.Κ. Αμάραντου, της Δ.Ε. Καστανιάς, του Δήμου Μετεώρων, της Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Οι όροι είναι οι εξής:
1. Απαγορεύονται αυθαίρετες επεμβάσεις επί της κοίτης ρεμάτων στην ζώνη επέμβασης του έργου χωρίς τις απαιτούμενες υδραυλικές μελέτες που θα εγκριθούν αρμοδίως
2. Απαγορεύεται η παράνομη απόληψη υλικών από κοίτες υδατορεμμάτων ή από το έδαφος και όλα τα υλικά πρέπει να προμηθεύονται από νομίμως αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις
3. Τυχόν υλοτομήσεις κ.λπ. να γίνουν κατόπιν της άδειας του αρμόδιου δασαρχείου και υπό την επιβλεψή του
4. Να απομακρυνθούν εγκαίρως και να διατεθούν κατάλληλα και νόμιμα τα τυχόν ΑΕΚΚ που θα προκύψουν, από την εκτέλεση των εργασιών και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση τους. Μετά την κατασκευή και λειτουργία του έργου να πραγματοποιηθεί μελέτη θορύβου η οποία να αποφανθεί σχετικά με την απαίτηση ή μη τοποθέτησης κατάλληλων ηχοπετασμάτων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!