Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στη Μύκανη, καθώς πρόσφατα κόπηκαν τα αιωνόβια πλατάνια που ομόρφυναν την περιοχή.
Δυστυχώς στη χώρα μας συντελείται μια μαζική καταστροφή των πλατάνων από έναν μύκητα, ο οποίος σκοτώνει τα πλατάνια και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.
Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, η οποία προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά τους και μετά από κάποιο διάστημα νεκρώνει τα αιωνόβια δέντρα.
Ειδικά τα πλατάνια της Ελλάδας (Platanus orieatalis) εμφανίζουν πολύ μεγάλη ευπάθεια στην ασθένεια και όποιο προσβληθεί από τον C. platani, όπως ονομάζεται ο μύκητας, δεν παίρνει θεραπεία.
Η επικίνδυνη αυτή ασθένεια τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια εξάπλωση σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Υπεύθυνες για την εφαρμογή των μέτρων είναι οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες κάνουν τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, εκπονούν τοπικά σχέδια δράσης και χωρίς την άδειά τους δεν μπορούν να γίνουν υλοτομήσεις και έργα σε περιοχές που υπάρχουν πλατάνια.
Η νομοθεσία προβλέπει μάλιστα ότι τα μηχανήματα που θα μπαίνουν σ’ αυτές τις περιοχές πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό απολύμανσης, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς της ασθένειας.
Έτσι, μετά από τις υλοτομήσεις που έγιναν στα πλατανόδασος της Διάβας και παραποταμίως, κατά μήκος της εθνικής οδού, από Μουργκάνη μέχρι Καλαμπάκα, ήρθε η σειρά και των πλατανιών της Μύκανης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή της Μύκανης λέχθηκε ότι θα φυτευτούν σφένδαμοι.
Ο σφένδαμος είναι ένα εξαιρετικής εμφάνισης και γρήγορης ανάπτυξης φυλλοβόλο δέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρκα, σε πλατείες, σε δενδροστοιχίες αλλά και για σκίαση στον κήπο. Είναι δένδρο ανθεκτικότατο στο κρύο, μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη που πλημμυρίζουν συχνά, ενώ το φύλλωμά του γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό το φθινόπωρο.
Δείτε ΦΩΤΟ από παλαιότερα και σήμερα:
ΦΩΤΟ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!