Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7.00 το απόγευμα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Αδόμητη Ζώνη Καλαμπάκας και Καστρακίου, που πραγματοποιήθηκε στην «Αίθουσα Νίτσας Λιάπη» στην Καλαμπάκα.
Ομόφωνα αποφασίστηκε μετά από συζήτηση μιάμιση ώρας περίπου και κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Μετεώρων, Λευτέρη Αβραμόπουλου, να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή που θα μεταβεί στον Δήμο Μετεώρων μετά τις 7 Ιανουαρίου για να δρομολογηθούν οι ενέργειες που πρότεινε (ο Δήμαρχος) στη Συνέλευση.
Ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία ό,τι χρειαστεί με τη συνδρομή: του νομικού συμβούλου του Δήμου Μετεώρων κι ενός νομικού εκπροσώπου των Ιδιοκτητών, ενός μηχανικού (πρότεινε τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Σωτήρη Παπαχρήστο, αλλά εκείνος δεν παραβρισκόταν για να πει αν δέχεται), κι ενός αρχαιολόγου/αρμοδίου για θέματα αρχαιολογικά.
Η συζήτηση
Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης έγιναν τοποθετήσεις που έθεσαν το θέμα στη σωστή βάση.
Αρχικά τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Θεόδωρος Καρακαντάς, ο οποίος είπε ότι πρέπει επιτέλους να γίνουν όλες οι κινήσεις, για να αποδεσμευτούν οι ιδιοκτησίες των συνδημοτών μας, που τις βλέπουν να χάνουν την αξία τους, και στη συνέχεια κάλεσε να κατατεθούν προτάσεις.
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων, Χρύσα Ντιντή, είπε ότι οι θιγόμενοι πρέπει να κινηθούν νομικά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αφού φτιάξει ο καθένας τον φάκελό του. «Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε ως θεσμικά όργανα, θα το κάνουμε», τόνισε.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, Λευτέρης Αβραμόπουλος, στάθηκε αρχικά στη μικρή συμμετοχή των συνδημοτών μας που θίγονται και στην απουσία της μείζονος αντιπολίτευσης. Είπε ότι η άποψή του παραμένει όπως την είχε εκφράσει και προ τεσσάρων ετών, όταν το θέμα είχε συζητηθεί τελευταία φορά. Τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί, για να διασφαλιστεί το καλό των συνδημοτών.
Είπε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί από την Αρχή, για να δούμε πώς ξεκίνησε η Αδόμητη Ζώνη και γιατί μπήκαν τα όρια που μπήκαν.
«Δεν θα ερχόμουν στη Συνέλευση, αν δεν πίστευα ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Χρειάζεται όμως συνένωση δυνάμεων Μητρόπολης, Δήμου και Περιφέρειας», τόνισε.
Ο δικηγόρος Βασίλης Αγγέλης, πήρε τον λόγο για να εκφράσει την άποψή του, ως ένας απλός δημότης που παρακολουθεί το θέμα όλα αυτά τα χρόνια, όπως είπε.
Τόνισε ότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε καλά εξ αρχής, από το 1995 που ξεκίνησε η Αδόμητη Ζώνη και από το 2005 που αναοριοθετήθηκε και δημιουργήθηκε και η ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης.
«Έχουμε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να υπάρχουν αρχαία στην περιοχή μας», είπε, κάνοντας λόγο για πλασματική διαμόρφωση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τα ιερά και όσιά μας σαφώς και πρέπει να προστατευτούν.
Είπε επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί αν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε αξίωση, διότι από το 1995 έχει παρέλθει εικοσαετία, και κλείνοντας πρότεινε να κινηθεί ο καθένας μόνος του για να ετοιμάσει τον φάκελό του και στη συνέχεια να γίνει κάτι συλλογικά, ενώ ο Σύλλογος με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Βουλευτών πρέπει να κινηθεί πολιτικά.
Ο Γιάννης Ψαρρής είπε ότι η Αδόμητη Ζώνη είναι η μόνη περιοχή προς την οποία μπορεί μελλοντικά να γίνει επέκταση του σχεδίου πόλεως.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Λεωνίδας Κεραμίδας, είπε ότι πρέπει να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δήμο, Περιφέρεια και να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου να βοηθήσουν, ενώ συνάντηση πρέπει να γίνει και με τον Μητροπολίτη.
Η Γιάννα Τούλα είπε ότι θέμα μπορεί να λυθεί πολιτικά, ενώ πρότεινε να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις από τους θιγόμενους συνδημότες μας, όπως εκ περιτροπής κλείσιμο του δρόμου προς τα Μετεώρα από την πλευρά της Καλαμπάκας και του Καστρακίου και διαμαρτυρία στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Αντώνης Τούλας είπε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθεί το θέμα. «Υπάρχουν τριάντα περίπου ιδιοκτήτες που θίγονται. Πρέπει να καλέσει ο Δήμαρχος του Βουλευτές, για να ζητήσουν αναοριοθέτηση της Αδόμητης Ζώνης», είπε.
Ο Κώστας Πρεβέντης τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αναδείχθηκε από την κοινωνία όλα αυτά τα τριάντα χρόνια, κι έτσι δεν υπήρχε και η πολιτική βούληση.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμπάκας, Αθανάσιος Σινάνης, ο οποίος είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν κινήθηκαν οι ιδιοκτήτες σωστά. «Ως τοπική Κοινότητα έχουμε ζητήσει με δύο εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο την αναοριοθέτηση της Αδόμητης Ζώνης και την ταύτισή της με τον αρχαιολογικό χώρο», κατέληξε.
Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Άρης Κολιός, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπάντος και ο τοπικός σύμβουλος Καλαμπάκας Σπύρος Νικολογιάννης.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!