Ένα από τα έθιμα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή μας για την περίοδο προ των Χριστουγέννων είναι η γουρουνοχαρά ή γουρνοχαρά.
Στις μέρες που διανύουμε όσοι ακόμη διατηρούν γουρούνια φροντίζουν να τα σφάξουν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για τον τεμαχισμό και την προετοιμασία διαφόρων πεντανόστιμων παρασκευασμάτων από αυτά.
Όπως είναι γνωστό από το γουρούνι δεν πηγαίνει τίποτε χαμένο, και από αυτό γίνονται οι τσιγαρίδες, η αλευριά, τα λουκάνικα, η λίπα και ο πατσάς.
Στις αυλές των σπιτιών ανάβουν φωτιές και ξεκινά η επεξεργασία τού γουρουνιού. Σε µεγάλο καζάνι βράζει το λίπος του γυρουνιού, το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή της αλευριάς, και ό,τι απομένει, µικρά τεµάχια κρέατος, όχι µόνο δεν τα πετούν, αλλά αποτελούν τους καλύτερους µεζέδες για όλους.
Αυτά τα ροδοκοκκινισµένα κοµµατάκια, ιδιαίτερα γευστικά για πολλούς, είναι οι «τσιγαρίδες», ένας πεντανόστιµος µεζές. Από τη διαδικασία αυτή είναι και οι φωτογραφίες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!