Ο Πολυζώης Χαλατσάκης διανύει μια μακρά επιτυχημένη πορεία στην τοπική Αυτοδιοίκηση και με την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος τον όρισε Αντιδήμαρχο Έργων και Πρασίνου.
Στην πρώτη του χρονιά ως Αντιδήμαρχος, μια που είχε διατελέσει μόνο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, επέδειξε πλούσια δράση και μεγάλη ικανότητα να προγραμματίζει και να υλοποιεί τα έργα σύμφωνα με το σχέδιο της δημοτικής Αρχής.
Στη συνέντευξή του στα «Μ» αναφέρεται στην πορεία των έργων σε χωριά και πόλη, τονίζοντας ότι έγιναν πολλά περισσότερα από όσα θα φανταζόταν κανείς ότι μπορούν να γίνουν, καθώς και στον σχεδιασμό που υπάρχει για τον εμπλουτισμό του Πρασίνου στην πόλη.
Η συνέντευξη
Κύριε Χαλατσάκη, στην πολυετή θητεία σας σε δημοτικές Αρχές πρώτη φορά φέτος αναλάβατε αντιδήμαρχος, καθώς μέχρι πρότινος είχατε διατελέσει -πολύ επιτυχημένα- Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Πώς δεχθήκατε την πρόκληση σε δύο νευραλγικούς τομείς ενός Δήμου και πώς κύλησε το 2024;
Κύριε Μπακόλα, ήταν πολύ μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο Δήμαρχος, Λευτέρης Αβραμόπουλος, αναθέτοντάς μου δύο τόσο νευραλγικούς τομείς, που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας των πολιτών. Το 2024 ήταν μια χρονιά δημιουργίας και προόδου τόσο για τα χωριά μας, όσο και για την πόλη της Καλαμπάκας, καθώς έργα τα οποία για χρόνια βρίσκονταν στο θάλαμο της αναμονής πήραν το δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για μικρά έργα, που είναι πολύ σημαντικά όμως, και αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων δώσαμε και δίνουμε τη «μάχη», προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών, που για πολλά χρόνια έμειναν στον περιθώριο. Είδαμε μετά από πολλά χρόνια να γίνονται ασφαλτοστρώσεις τόσο στην πόλη της Καλαμπάκας, όσο και στα χωριά μας, να καθαρίζονται ρέματα που τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν πλημμυρικά φαινόμενα, να εμπλουτίζεται και να ομορφαίνει η εικόνα σημείων της πόλης με τη φύτευση φυτών και λουλουδιών και να γίνονται κλαδεύσεις δέντρων τόσο σε σχολεία, όσο και σε γειτονιές που δημιουργούσαν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Έγιναν μεγάλα βήματα, ωστόσο τα προβλήματα δεν λύθηκαν όλα. Μέσα από τον σωστό προγραμματισμό και τον σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει, είμαστε σίγουροι πως και το 2025 θα κυλίσει με τους ίδιους ρυθμούς παραγωγικότητας.
Τα έργα αποκατάστασης σε πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές ήταν σίγουρα ένας γερός «πονοκέφαλος». Πώς πήγαν αυτά, και τα άλλα μικρότερα σε πόλη και χωριά;
Ο Δήμαρχος, Λευτέρης Αβραμόπουλος, έδωσε μεγάλη μάχη και κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 7 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να γίνουν όλα εκείνα τα έργα που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας στα χωριά μας που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Σε πρώτη φάση καταφέραμε τα χωριά μας να είναι λειτουργικά, έχοντας ύδρευση και πρόσβαση. Το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσουμε όλα εκείνα τα έργα ολικής αποκατάστασης που θα δημιουργήσουν, όπως είπα, ασφάλεια. Έχουμε προχωρήσει τις απαραίτητες μελέτες, ώστε μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο να προχωρήσει η μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών. Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα αυτά έργα που θα δώσουν προοπτική ανάπτυξης στα χωριά του ορεινού μας όγκου. Σκεφτείτε μόνο ότι από τις ζημιές που έγιναν από τον ΙΑΝΟ τον Σεπτέμβρη του 2020 τα περισσότερα έργα τα ξεκινήσαμε και τα ολοκληρώνουμε εμείς μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε;
Τα συσσωρευμένα προβλήματα που κληρονομήσαμε ήταν πολλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνεχίζει να μας απασχολεί θα έλεγα ότι είναι η αποκατάσταση του νέου σχεδίου πόλεως. Ο Δήμαρχος, Λευτέρης Αβραμόπουλος, έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να προχωρήσει η απαιτούμενη ασφαλτόστρωση, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τις κατάλληλες υποδομές που έπρεπε να έχουν γίνει. Χρειάζονται νέα φρεάτια και τεχνικά που θα κοστίσουν στο Δήμο μας κοντά στις 300.000 ευρώ. Όμως, υπάρχει η βούληση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσουμε, καθώς είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης μας. Ένα έργο που βάζει την Καλαμπάκα στο μέλλον και αφήνει στο παρελθόν όλους εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν, καθώς υπάρχουν εκτός από πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες στο γεγονός ότι αυτό το τεράστιο αναπτυξιακό έργο έμεινε για χρόνια στα αζήτητα.
Γενική είναι η εντύπωση ότι το Πράσινο είναι πολύ λίγο στην πόλη. Ο συμπολίτης και συνεργάτης μας κ. Κατοίκος έχει προτείνει λύσεις, όπως η Χάρτα Πρασίνου, που θα συμβάλλει στη διατήρηση του λίγου Πρασίνου που έχουμε, αλλά σίγουρα χρειάζεται να γίνουν φυτεύσεις, κατόπιν σοβαρής μελέτης. Ποια είναι η άποψή σας;
Όπως προείπα, το 2024 έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά καλλωπισμού τόσο της πόλης μας, όσο και των χωριών μας. Όμως, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, όπως και οι περισσότερες Υπηρεσίες, είναι υποστελεχώμενες. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προχωρήσαμε σε εργασίες κλάδευσης , φύτευσης νέων φυτών και λουλουδιών που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της πόλη μας. Παράλληλα, με την αποκατάσταση του χώρου Αναψυχής στο πρώην «Ξενία» δώσαμε στην πόλη μας ακόμη έναν χώρο πρασίνου και κοινωνικής συνάθροισης. Μέσα στο 2025 ξεκινά το έργο για την ολοκλήρωση του «Πάρκου Χρ. Σινάνη», στο οποίο αναμένεται να φυτευτούν περισσότερα από 200 δέντρα και 700 θαμνώδη φυτά, ενώ περιλαμβάνει ακόμα την εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού, τη συντήρηση και δημιουργία νέων διαδρομών και στάσεων αναψυχής. Όλα αυτά αποτελούν βήματα, προκειμένου να συντηρηθεί κατάλληλα το πράσινο που υπάρχει αλλά και παράλληλα να εμπλουτιστεί, ώστε να ομορφύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής τους.
Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, πιστεύετε ότι έγιναν όλα όσα ήταν δυνατόν να γίνουν ή έμειναν έργα που δεν έγιναν για κάποιους λόγους;
Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς πιστεύω ότι έγιναν πολλά περισσότερα από όσα είχαμε υπολογίσει να κάνουμε και έγιναν, και πολλά που ποτέ κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούν να γίνουν. Δυστυχώς η περιοχή μας για πολλά χρόνια είχε εισέλθει σε μια αδράνεια κι εμείς ως νέα δημοτική Αρχή κληθήκαμε να επουλώσουμε σε πρώτη φάση όλες εκείνες τις πληγές. Σήμερα θεωρώ ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και μαζί με τα έργα που έχουμε δρομολογήσει, όπως η κατασκευή των τριών κυκλικών κόμβων στην οδό Πίνδου, η ολοκλήρωση του «Πάρκου Χρ. Σινάνη, το Open Mall, η ανακατασκευή παιδικών χαρών, το νέο Ψηφιακό Μουσείο και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας θα μπορέσουν σε πρώτη φάση να δώσουν την απαιτούμενη αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας και παράλληλα να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε η Καλαμπάκα να γίνει μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πόλη. Η Καλαμπάκα καθημερινά αλλάζει και η Δημοτική Αρχή του Λευτέρη Αβραμόπουλου έχει τη βούληση ώστε να προχωρήσουν όλες εκείνες οι μεγάλες παρεμβάσεις που θα βγάλουν τον Δήμο μας από τη στασιμότητα και την εσωστρέφεια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!