Σε μια ακόμη μορφή του ενναλακτικού τουρισμού επενδύει ο Δήμος Μετεώρων και σε συνεργασία με την ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 17:30 στο DIVANI METEORA HOTEL την 1η Τοπική Εκδήλωση και Θεματικό Εργαστήριο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού».
Ο Δήμαρχος Μετεώρων και Πρόεδρος της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. Λευτέρης Αβραμόπουλος αναμένεται να αναπτύξει το σχεδιασμό του Δήμου και το στρατηγικό πλάνο προκειμένου η περιοχή των Μετεώρων να καταστεί κοιτίδα του θεματικού τουρισμού. Μέσα από το συγκεκριμένο σχεδιασμό ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να συνδέσει τα πλεονεκτήματα της περιοχής με τους επισκέψιμους οινότοπους και την αξιοποίησή τους στην τουριστική προβολή της περιοχής.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης η περιοχή των Μετεώρων με μακρά παράδοση στην αμπελουργική παράδοση φιλοδοξεί να αναδείξει τον οινοτουρισμό ως μια μοναδική ευκαιρία για την προβολή τοπικών ποικιλιών, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Άλλωστε ο οινοτουρισμός αποτελεί τμήμα των εναλλακτικών μορφών της τουριστικής βιομηχανίας που συνδυάζει τον πρωτογενή τομέα με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης και ξενάγησης στις οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Divani Meteora Hotel, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, 17:30
18:00 – 18:10 Έναρξη & Χαιρετισμοί
– Ελευθέριος Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Μετεώρων, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ
– Βάιος Κουτής, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ
18:10 – 18:25 «Το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου του Υπουργείου Τουρισμού και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη» – Μαρία Κιάμου, ΜSc, Αναπλ. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων, Υπουργείο Τουρισμού
18:25 – 18:45 «Τρόποι δικτύωσης των οινοποιείων με την εστίαση και την φιλοξενία» – Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Δημοσιογράφος οίνου και γεύσης, Γευσιγνώστρια
18:45 – 19:05 «Τουρισμός, Γαστροτουρισμός, Οινοτουρισμός: Επισκέπτες, “εραστές” της γεύσης και του τόπου» – Δημοσθένης Μπρούσαλης, Ειδικός Επικοινωνίας & Branding Προορισμών
19:05-19:35 «Ο ρόλος των τοπικών προϊόντων στην εστίαση και στον οινοτουρισμό»
- Σπύρος Λιάκος, Chef/Owner: Basegrill Athens, Travolta Athens, Ateno Cook & Deli, Hoocut, Metameat
- Βαγγέλης Λιάκος, Chef/Owner: Basegrill Athens, Travolta Athens, Ateno Cook & Deli, Hoocut, Metameat και
- Νίκος Καραθάνος, Chef/Owner Ateno Cook & Deli
19:35 – 19:50 «Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του “Από το αμπέλι στο ποτήρι”» – Αθανάσιος Μανούρας, Καθηγητής του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
19:50 – 20:30 «Οι οινοπαραγωγοί παρουσιάζουν την ιστορία, τα κρασιά τους και μιλάνε για την σημασία του οινοτουρισμού»
• Κώστας Τσιλιλής, Ιδιοκτήτης & Διευθύνων Σύμβουλος αποσταγματοποιίας και οινοποιίας Τσιλιλή
• Γιώργος Τσιαρδάκας, Οινοπαραγωγός οινοποιείου Τσιαρδάκα
• Βασίλης Λιάκος, Οινοπαραγωγός Domaine Liakou
• Ζαχαρούλα Λούδα, Οινοπαραγωγός οινοποιείου Λούδα.
Ευχαριστίες στα οινοποιεία: Μετέωρο Τσίνας, Οινοποιείο Μιχαήλ, Tsilili Terres.
