Η Θεσσαλία, άλλοτε γνωστή ως «καρδιά της αγροτικής παραγωγής» στην Ελλάδα, αλλάζει ραγδαία. Η εντεινόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με τα προαναγγελθέντα data centers (κέντρα συλλογής δεδομένων), και τα Airbnb, αναμορφώνουν τον χαρακτήρα μιας περιοχής που παραδοσιακά τροφοδοτούσε τη χώρα με προϊόντα πρώτης ανάγκης.
Γράφει ο
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΟΥΦΙΚΟΣ
Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία δημογραφική συρρίκνωση, καθώς πολλοί νέοι είτε μεταναστεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε αναζητούν εργασία σε άλλους κλάδους εκτός αγροτικής παραγωγής, ιδίως λόγω της παντοδυναμίας του τουρισμού, που όμως δεν μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας, παρα μόνο να λειτουργήσει συμπληρωματικά, ειδικά σε μια προδιαγεγραμμένη επισιτιστική κρίση, τόσο μέσω αύξησης τιμών και γεωπολιτικών αλλαγών όσο και μέσω έλλειψης αγαθών.
https://geo.rae.gr/?lon=21.851047827723082&lat=39.68846570645071&zoom=11
Σχήμα: Παρατηρείται η Καλαμπάκα στο κέντρο. Κάτω δεξιά διακρίνεται η πόλη των Τρικάλων, ενώ στο δεξιό άκρο του χάρτη είναι τα σχέδια για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στα Αντιχάσια. Αριστερά τα προς ανέγερση και αδειοδότηση αιολικά πάρκα.
Δημογραφική αιμορραγία
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021), ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας – συμπεριλαμβανομένων αγροτών, κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους – έχει συρρικνωθεί σε περίπου 820.000 άτομα. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση κατά 30,9% μέσα σε μόλις μία δεκαετία (2009-2020). Η Θεσσαλία, άλλοτε κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια, δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως και ο Δήμος Μετεώρων. Ενδεικτικά, ο γενικός πληθυσμός στον Δήμο Μετεώρων έφτασε στα τέλη του 2021 μόλις τους 19.274 κατοίκους, από 21.991 που είχαν καταγραφεί το 2011 – δηλαδή μια μείωση 2.717 ατόμων ή ποσοστό -12,3%. Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού είναι γερασμένο, με τους κατοίκους ηλικίας 65+ να ξεπερνούν το 23%-29% σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ενώ οι ενεργές ηλικίες (20-49 ετών) κυμαίνονται γύρω στο 32%-37%. Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια βαθιά δημογραφική αιμορραγία.
Τα αίτια για το δημογραφικό πρόβλημα είναι σύνθετα και δεν είναι σκοπός του άρθρου η ευρεία ανάλυση τους, αλλά ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν τα εξής:
- Περιορισμένες επαγγελματικές διεξόδους για τους νέους: Περιορισμένος αριθμός κλάδων, κυρίως γύρω από τον τουρισμό και υποστηρικτικες προς αυτόν τον τομέα. Όταν δεν υπάρχουν αρκετά ή ποικίλα είδη απασχόλησης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η τεχνολογία, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες, οι νέοι ενδέχεται να στραφούν σε αστικά κέντρα για να βρουν πιο σταθερή ή καλύτερα αμειβόμενη εργασία
- Έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και υποδομών : Έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών κυρίως λόγω του airbnb στην περιοχή μας. Επίσης, απρόσιτες ή υποβαθμισμένες βασικές υποδομές (π.χ. συγκοινωνίες, νοσοκομεία, τηλεπικοινωνίες) μπορούν να αποθαρρύνουν τους κατοίκους.
Ο Δήμος Μετεώρων, παρά την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα των Μετεώρων και τα φυσικά του πλεονεκτήματα – από τον θεσσαλικό κάμπο μέχρι τις ορεινές του εκτάσεις – αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τάσεων. Όλο και λιγότεροι νέοι επιλέγουν να μείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους ακόμη και αν ένα εισόδημα μέσω του τουρισμού είναι εγγυημένο.
Φωτοβολταϊκά: Ανάσα ή απειλή για την τοπική γεωργία;
Η Θεσσαλία ηγείται στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, με τα στοιχεία της Περιφέρειας να αναφέρουν ότι έχουν δεσμευθεί (ή βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης) πάνω από 374.000 στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 8,4% της καλλιεργήσιμης γης του κάμπου. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήδη έχουν καλυφθεί σχεδόν τα επιτρεπτά όρια της νομοθεσίας για χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας (1% ή 44.000 στρέμματα), γεγονός που προκαλεί εντονότατη ανησυχία για την επισιτιστική επάρκεια της περιοχής. Εξετάζοντας το παράδειγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων:
- Για αρκετούς αγρότες, η εκμίσθωση ή η πώληση γης σε εταιρείες ΑΠΕ(Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) προσέφερε πολύτιμη ρευστότητα, επιτρέποντάς τους να αποπληρώσουν χρέη ή να εκσυγχρονίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
- Ωστόσο, μεγάλη μερίδα τοπικών φορέων προειδοποιεί ότι η διαρκής «υπερσπορά» φωτοβολταϊκών εγκυμονεί τον κίνδυνο υπονόμευσης της επισιτιστικής επάρκειας της περιοχής, ειδικά καθώς διαφαίνονται διεθνείς επισιτιστικές κρίσεις και αυξημένα κόστη τροφίμων.
Στη περιοχή μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζεται στα Αντιχάσια, συνολικής ισχύος 400 MW, καλύπτοντας 6.000 στρέμματα και δεσμεύοντας συνολικά 15.000 στρέμματα γης.
Data Centers: Το νέο real estate
Παράλληλα, στη Θεσσαλία εμφανίζεται ένα νέο φαινόμενο που ήδη αποτελεί παγκόσμια τάση: η εγκατάσταση Data Centers (κέντρα δεδομένων). Tα data centers έχουν εξελιχθεί στην Αμερική, σε βασικό επενδυτικό στόχο, καθώς θεωρούνται η «αιχμή» του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αυτές οι δομές απαιτούν μεγάλες εκτάσεις και τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία εξασφαλίζονται μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για ΑΠΕ(Ανανεωσιμες πηγες ενεργειας). Παρόλα αυτά, τα data centers είναι υψηλά αυτοματοποιημένες μονάδες που χρειάζονται ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό, οδηγώντας σε περιορισμένο οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία, καθώς συχνά το εξειδικευμένο προσωπικό έρχεται από άλλες περιοχές ή από το εξωτερικό, ενισχύωντας επίσης τον οικονομικό εκτοπισμό των αγροτών.
Επιπλέον, η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) αυξάνει θεαματικά τις ενεργειακές ανάγκες των data centers, καθιστώντας αναγκαία ακόμη μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα, κάτι που μπορεί να εντείνει περαιτέρω το πρόβλημα της δέσμευσης καλλιεργήσιμης γης
Στεγαστική & επισιτιστική κρίση και μονομερής εξάρτηση από τον τουρισμό
Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται εν μέρει στον τουρισμό, ιδίως χάρη στα Μετέωρα. Ωστόσο, ο τουρισμός, όσο σημαντικός και αν είναι, δεν αρκεί για να συγκρατήσει τον νεανικό πληθυσμό ή να διασφαλίσει ποικιλόμορφη οικονομική δραστηριότητα, και όταν γίνεται χώρίς ενιαιο στρατηγικό πλάνο, οδηγεί σε προβλήματα βιωσιμότητας.
Η ανεξέλεγκτη αύξηση των καταλυμάτων τύπου Airbnb, απο την μία έχει δώσει ζωή τόσο σε χωριά, όσο και σε παλιά οικήματα της καλαμπάκας, και έχουν ανασάνει οικονομικά οικογένειες, αλλά από την άλλη εμποδίζει νέους να βρουν δική τους στέγη και να παραμείνουν στην πόλη. Επίσης, η συνεχόμενη αλλαγή νομοθεσίας για τα καταλύματα τύπου airbnb κανει την οικονομικη ζωη των ιδιοκτητών τους αβέβαιη.
Επιπλέον, η συνεχής μείωση της εγχώριας αγροτικής γης εγκυμονεί κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε διεθνείς κρίσεις και αναταράξεις στην αγορά. Η άνοδος των τιμών, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πιθανοί περιορισμοί στις εισαγωγές μπορούν να οδηγήσουν σε ελλείψεις βασικών αγαθών, ενώ επιβαρύνουν σημαντικά τους καταναλωτές και απειλούν τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.
Απώλεια υπηρεσιών και υποδομών
Εκτός από τον πρωτογενή τομέα, ο Δήμος Μετεώρων αντιμετωπίζει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα: την αποψίλωση βασικών υπηρεσιών (τράπεζες, εφορία, ΙΚΑ κ.ά.). Εταιρείες και κράτος επιδιώκουν μεν την εξοικονόμηση πόρων και την ψηφιοποίηση, ωστόσο αυτή η τάση επιβαρύνει τους κατοίκους που αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες πόλεις για να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση του νερού, προτείνεται επίσης η συγχώνευση πολλών Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), γεγονός που, αν εφαρμοστεί, ενδέχεται να οδηγήσει στη μετακίνηση της ΔΕΥΑ Μετεώρων στα Τρίκαλα, στερώντας από την περιοχή μια ακόμη κρίσιμη υπηρεσία.
Ταυτόχρονα, η κατάσταση του σιδηροδρόμου επιδεινώνει περαιτέρω την απομόνωση της περιοχής, δυσχεραίνοντας τις φθηνές και γρήγορες μετακινήσεις και την καθημερινότητα των κατοίκων και φοιτητών για επιστροφή στην Καλαμπάκα.
Επιπλέον, η κατάσταση με τη γέφυρα της Διάβας υπονομεύει σημαντικά τη μεταφορική ικανότητα της περιοχής και επιβαρύνει την τοπική οικονομία, καθώς δυσχεραίνει την πρόσβαση και την επιβίωση των χωριών που εξυπηρετούνται από αυτήν.
Όταν η έλλειψη σύγχρονων υπηρεσιών και υποδομών, συνδυάζεται με τη μονομερή επικέντρωση στον τουρισμό, τα περιθώρια δημιουργίας νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας στενεύουν, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και τη συνοχή του Δήμου Μετεώρων. Ταυτόχρονα, το τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται, καθώς η πόλη της Καλαμπάκάς, δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης σε πολλούς τομείς, απο την επιβίωση στην πόλη λόγω του κυκλοφορικού μέχρι την έλλειψη του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα.
Πέρα από τον τουρισμό: Μια νέα στρατηγική
Η ιδέα του οινοτουρισμού αναδεικνύει μια πιθανή κατεύθυνση: σύνδεση του αγροτικού τομέα με υπηρεσίες φιλοξενίας και γαστρονομίας, που μπορεί να προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα. Μάλιστα έρχεται την στιγμή που, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, το 2024 η Ελλάδα εισήγαγε πάνω από 25.500 τόνους κρασιού, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις αντίστοιχες εξαγωγές της.
Όμως, ο τουρισμός (σε οποιαδήποτε μορφή) είναι μονάχα μια επιπλέον επιλογή, όχι ο μοναδικός «σωτήρας».
Για να αντιστραφεί η κατάσταση, και να μην οδηγηθεί ο τόπος σε ερημοποίηση, και εν τέλη, εξάρτηση από νόμους για το airbnb, και γεωπολιτικά παιχνίδια στην άλλη άκρη της γης, όπως και σε εκμετάλλευση όλου του φυσικού πλούτου, μόνο από μεγάλες εταιρείες που έρχονται στην περιοχή, και ειδικά σε βάρος των ντόπιων νέων ατόμων, ενδεικτικά απαιτείται:
- Επένδυση σε νέα είδη εργασίας: Η προώθηση βιοτεχνίας, μικρής κλίμακας βιομηχανίας και καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων (startups) μπορεί να αξιοποιήσει τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους της περιοχής, συμβάλλοντας στην παραγωγή παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων προϊόντων. Ταυτόχρονα, τεχνολογική στήριξη και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων μικρών βιοτεχνιών – Μετάβαση στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0).
- Στήριξη του αγροτικού τομέα: Η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων και η εκπαίδευση σε γεωργία ακριβείας, «έξυπνα» συστήματα άρδευσης και σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας είναι καίρια, ώστε οι μικροί παραγωγοί να μειώσουν το κόστος και να ανταγωνιστούν τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα. Πιέσεις των τοπικών φορέων για βελτίωση των όρων των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες.
- Αναμόρφωση των υποδομών: Διατήρηση βασικών υπηρεσιών στην Καλαμπάκα και υποστήριξη των υπηρεσιών στα χωριά ώστε να μη μένουν αποκομμένες οι τοπικές κοινωνίες. Πίεση των τοπικών αρχών, για ταχεία αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλου–Καλαμπάκας και άμεση επέκταση μέχρι τα Ιωάννινα, όπως και αποκατάσταση της γέφυρας της Διάβας και του προσωρινού οδικού δικτύου. Σε αυτή την κατεύθυνση, η υλοποίηση ενός κολυμβητηρίου, όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
- Εκπαίδευση – Κατάρτιση: Δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων επαγγελματικής επιμόρφωσης σε τομείς τεχνολογίας πληροφοριών, ψυκτικών (για εργασία σε data centers), ΑΠΕ, αλλά και ολοκληρωμένης διαχείρισης αγροτικής παραγωγής. Εκπαίδευση σε τεχνικά επαγγέλματα π.χ. επισκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, υδραυλικός, κλπ., θα μπορούσε να βοηθήσει να καλυφθούν θέσεις εργασίας που σήμερα καλύπτουν μετανάστες ή υπάρχει έλλειψη.
- Απογαλάκτωση από τον τουρισμό: Ο τουρισμός οφείλει να αποτελεί έναν από τους αναπτυξιακούς κλάδους της περιοχής και όχι το μοναδικό. Παρομοίως, η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών, των data centers και κάθε νέας τεχνολογίας πρέπει να ενταχθεί σε μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα ενισχύει την απασχόληση, τη δημογραφική συνοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη υποδομών σε όλο το μήκος και πλάτος της Θεσσαλίας.
Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να ξεπεραστεί ο τουρισμός ως ο μοναδικός δρόμος επιβίωσης. Μια κοινωνικά προσανατολισμένη στρατηγική στηρίζει τις επόμενες γενιές, διατηρεί ζωντανή την αγροτική οικονομία και παράδοση, ενώ αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες χωρίς να διαβρώνει τον γεωγραφικό και κοινωνικό ιστό. Με σωστές αποφάσεις, στοχευμένες πιέσεις και άμεσες επενδύσεις, ο Δήμος Μετεώρων και η Θεσσαλία μπορούν να γίνουν παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, προσελκύοντας και συγκρατώντας τους νέους, την ίδια στιγμή που αναδεικνύουν τον ιστορικό ρόλο τους ως καίριες εστίες παραγωγής και πολιτισμού. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η περιοχή θα προβληθεί ακόμη περισσότερο, ακριβώς επειδή η τοπική κοινωνία θα λειτουργεί με αυτοτέλεια και υγιή ρυθμό.
Πηγές: ΕΛΣΤΑΤ, KEΟΣΟΕ, energymag.gr, ypaithros.gr, liberal.gr, Businessdaily.gr, ertnews.gr, Tameteora.gr.
Eυάγγελος Φουφίκος – Evangelos (Vangelis) Foufikos
– Senior Software Engineer Ι Tech Leader at CORE Group
– MSc Candidate in Economics and Management for Engineers
– BSc & Integrated Master, Electrical & Computer Engineer
