0 Δήμος Καλαμπάκας σε συνεργασία με το φιλοζωικό σύλλογο «Η ΣΤΕΓΗ» διοργάνωσε για τις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2015, στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς με την αρωγή ομάδας εθελοντών κτηνιάτρων της ¨ANIMAL ACTION¨. Οι στειρώσεις πραγματοποιούνται στο κτηνιατρείο της κυρίας Νταβάρα που βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Δημητρίου.
Από την ¨ANIMAL ACTION¨ συμμετέχουν 4 κτηνίατροι με τη συμμετοχή και της κτηνιάτρου κυρίας Νταβάρα.
Ο Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου “Η Στέγη” Χρήστος Κτενάς μας είπε πως η προσπάθεια που γίνεται χθες και σήμερα με την “ANIMAL ACTION” πρέπει να συνεχιστεί για να μπορέσουμε σιγά σιγά να στειρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα. Πρέπει ο Δήμος Καλαμπάκας να στηρίξει με όσα μέσα διαθέτει την προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει. Οι κτηνίατροι της “ANIMAL ACTION” κάνουν ό,τι μπορούν για να στειρωθούν όσο περισσότερα ζώα γίνεται.
H ANIMAL ACTION
Το έργο του Animal Action (πρώην Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων) άρχισε το 1959, τη χρονιά που έφθασε στην Ελλάδα η Eleanor Close. Για να έχουμε όμως μια σαφή εικόνα του πώς και γιατί δημιουργήθηκε ο Οργανισμός θα πρέπει να μιλήσουμε για την αρχή της ίδρυσής του.
Το 1916, η Ελληνική βασιλική οικογένεια, υποστήριξε την ίδρυση στην Αθήνα ενός πρότυπου ασύλου αδέσποτων ζώων. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον καταστρεπτικό για την Ελλάδα εμφύλιο πόλεμο, η Eleanor Close ήρθε για λίγο στην Ελλάδα όταν ο σύζυγός της τοποθετήθηκε στο British Council, στην Αθήνα. Σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπη με την τρομερή κατάσταση που βρίσκονταν τότε τα ζώα.
Άρρωστα σκυλιά και γάτες λιμοκτονούσαν στους δρόμους, κοκαλιάρικα σκυλιά βρίσκονταν στα εργαστήρια νοσοκομείων περιμένοντας τη σειρά τους για ιατρικά πειράματα, άλογα και γαϊδούρια ζούσαν σε απίστευτη αδυναμία και εξάντληση το τέλος της εργάσιμης ζωής τους. Στα σφαγεία μεταχειρίζονταν τα ζώα με ιδιαίτερη βαρβαρότητα ενώ το άσυλο των αδέσποτων ζώων, κάθε άλλο παρά «πρότυπο» ήταν. Με την άδεια των αρχών, η κ. Close οργάνωσε άμεσα την «Επιτροπή Εργασίας» που απαρτίζονταν από Ελληνίδες, Αγγλίδες και Αμερικανίδες, με σκοπό να αλλάξει αυτή την κατάσταση.
Σύντομα η Επιτροπή συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα ήταν τόσο εκτεταμένο που χρειάζονταν αρκετά κεφάλαια για να επιτευχθεί όλο και καλύτερη μέριμνα για τα ζώα και για αυτό το λόγο δυο χρόνια αργότερα, το 1961, ιδρύθηκε το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων στο Λονδίνο.
Έτσι το έργο συνεχίστηκε και επεκτEleanor Closeάθηκε και το Ταμείο έκανε θαύματα εκείνη την εποχή που η μέριμνα για τα ζώα αποτελούσε μηδενική προτεραιότητα για την κοινωνία. Καθώς η επιτροπή του Λονδίνου συγκέντρωνε όλο και περισσότερα χρήματα, δημιουργήθηκε η δυνατότητα να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά. Το GAWF ήταν πλέον σε θέση ν’ αρχίσει να ανταποκρίνεται ενεργά σε πληροφορίες που έπαιρνε κυρίως από τουρίστες, σχετικά με ζώα που ήταν αντικείμενα βάναυσης συμπεριφοράς.
Σήμερα συνεχίζουμε το έργο που άρχισε η Eleanor Close1 και κάθε χρόνο, εκτός από τις πολλές εκδηλώσεις και εκστρατείες μας, επιδοτούμε πολλά φιλοζωικά σωματεία και μεμονωμένα άτομα που εργάζονται με αφοσίωση και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουν το έργο που άρχισε πριν από πάνω από 50 χρόνια.
Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμη προβλήματα αλλά υπάρχει και σημαντική πρόοδος από την εποχή της σύλληψης της αρχικής ιδέας του GAWF και η προστασία των ζώων έχει γίνει πλέον συνείδηση στην κοινωνία.
Για κάθε εγκαταλειμμένο γατάκι που βρίσκει ένα καλό σπίτι, για κάθε πεινασμένο, άρρωστο ή τραυματισμένο σκύλο που κάποιοι θα ταΐσουν και θα θεραπεύσουν, για κάθε γαϊδούρι, άλογο ή μουλάρι που θα σωθεί από μια θλιβερή μοίρα, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Eleanor Close και αυτών που συνεργάστηκαν στενά μαζί της για τη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων. Το έργο της, αποδεικνύει πως η ατομική προσπάθεια, όταν έχει τη βοήθεια πιστών υποστηρικτών που νοιάζονται, μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα και να κάνει τεράστια διαφορά υπέρ των ζώων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!