Γράρει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Στις 17 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, του «καθηγητή» της ερήμου. Ένας από τους ναούς που εόρτασαν, ήταν και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου –το ‘’αδελφάκι’’ με τον Άγιο Νικόλαο- κοντά στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στους βράχους των Μετεώρων.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι παλαιότερος και οι φωτογραφίες του είναι του 1621, ενώ ο ναός του Αγίου Αντωνίου είναι μεταγενέστερος και οι αγιογραφίες του είναι πρόσφατες και συνεχίζεται η αγιογράφηση.
Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 251 μ.Χ. από πλούσιους γονείς. Μικρός δεν έπαιζε με τα άλλα παιδιά, αλλά πήγαινε σε θρησκευτικές συνάξεις και εκκλησίες γιατί του άρεσε να ακούει να ομιλούν για θρησκευτικά ζητήματα.
Σε ηλικία 18-20 ετών έχασε τους γονείς του. Βρέθηκε να διαχειρίζεται μια τεράστια περιουσία και να έχει τη φροντίδα της μικρής αδερφής του. Μετά από λίγο καιρό πήρε τη μεγάλη απόφαση. Αφού τακτοποίησε οικονομικά και κοινωνικά την αδερφή του και μοίρασε την περιουσία του σε φτωχές οικογένειες, αναχώρησε προς ερημικές περιοχές για να βρει την ψυχή του και το Θεό.
Για να μείνει μόνος μαζί του. Λάτρευε τη φύση. Έτρωγε μόνο ψωμί και κοιμόταν ελάχιστα. Μιλούσε με τα πουλιά, με τα ζώα, με τα αστέρια. Με την απλότητά του αιχμαλώτιζε κάθε καρδιά που πήγαινε στο ερημητήριο των αναχωρητών για να τον συναντήσει.
Ο πειρασμός πάλεψε δυνατή με την αγνή ψυχή. Του θύμισε τα πλούτη του, τα νιάτα του, τις ομορφιές του έξω κόσμου. Αλλά ο Αντώνιος νιώθοντας αμαρτωλός με τις σκέψεις που του έβαζε ο σατανάς στο νου του, έκλαιγε και προσευχόταν συνεχώς ζητώντας τη λύτρωση. Στα 35 του χρόνια, η φήμη της ευσέβειας και της αρετής του τον είχαν κάνει διάσημο. Επειδή δεν άντεχε τις υπερβολές των ανθρώπινων εκδηλώσεων, εγκατέλειψε το ερημητήριό του και πήγε πιο βαθιά στην έρημο. Ανάμεσα στους επισκέπτες του ήταν ο Μέγας Βασίλειος και ο Μέγας Αθανάσιος που του έφερναν μηνύματα για εκκλησιαστικά θέματα.
Το 331 πήγε στην Αλεξάνδρεια για να ενθαρρύνει τους χριστιανούς και ξαναπήγε το 335 για να υποστηρίξει τον Μέγα Αθανάσιο στην σκληρή μάχη που έδινε για την ορθοδοξία και κατά του Αρειανισμού. Λίγα χρόνια αργότερα ο αυτοκράτορας, ο Μέγας Κωνσταντίνος, τουι ζήτησε την ευλογία του και τις ευχές του.
Σε ηλικία 105 ετών επέστρεψε την ψυχή του στο Θεό. Δώρισε στους χριστιανούς –μέσα από τον περίφημο λόγο που έγραψε για τη ζωή και τους αγώνες του ο Μέγας Αθανάσιος- τις διαιώνιες αξίες της ταπεινοφροσύνης και της αρετής.
Σημειώνουμε ότι ο Μέγας Αθανάσιος ζήτησε το τριμμένο και σχισμένο ένδυμα του Αγίου Αντωνίου και το φόρεσε ο ίδιος γιατί το θεωρούσε ασύγκριτα τιμιότερο και λαμπρότερο και από βασιλική πορφύρα.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και σίτου από τους ιερείς π. Ελευθέριο και π. Χαράλαμπο. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Παρά τον κακό καιρό πλήθος πιστών παρακολούθησε τις θρησκευτικές τελετές.
Σημειώνουμε πως τη μέρα αυτή γιόρταζε ο νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων καθώς και ο Άγιος Αντώνιος ο νέος της Βεροίας. Στην Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Μετεώρων υπάρχει εικόνα στην οποία εικονίζονται μαζί ο Μέγας Αντώνιος και ο Αντώνιος ο νέος. (Αυτή η εικόνα έχει μια μικρή ιστορία την οποία άλλη φορά θα αναφέρουμε).
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!