Πεζοπορία στην πίσω πλευρά του Κόζιακα από τη Γλυκοµηλιά στην Κρύα Βρύση έκαναν χθες 7 Φεβρουαρίου 2016 25 άτομα, µέλη και φίλοι του τµήµατος Ορειβασίας της Ορειβατικής Λέσχης Καλαµπάκας.
Λεωφορείο του Νεκτάριου Τσιάτσιου µας µετέφερε µέσω Σαρακίνας και µας άφησε στην πλατεία της Γλυκοµηλιάς, που είναι ένα ηµιορεινό κτηνοτροφικό χωριό.
Από εκεί, αφού πρώτα κάποιοι άναψαν ένα κερί στον Ι.Ν. Κοιµήσως της Θεοτόκου, ακολουθήσαµε βόρεια πορεία. Μερικοί νόµιζαν ότι επειδή η Γλυκοµηλιά είναι ψηλότερα από την Κρύα Βρύση, θα είχαµε κατηφορική πορεία. Τα πράγµατα όµως ήταν διαφορετικά, μια που από τα 640 µέτρα (που είναι το υψόµετρο της Γλυκοµηλιάς) ανεβήκαµε στα 1050 µέτρα, κάτω ακριβώς από την ψηλότερη κορυφή της περιοχής, την Κίσσα, και πάνω από το τριγωνοµετρικό Σηµείο της ΓΥΣ, που είναι χαµηλότερα, 987 µέτρα υψόµ. στην περιοχή «Πουρνάρι».
Ο καιρός ήταν αρκετός κρύος αλλά ηλιόλουστος, έστω κι αν η περιοχή είναι αυτήν την εποχή σχεδόν ανήλια. Αυτό µας βοήθησε, διότι το έδαφος ήταν παγωµένο και δεν είχε λάσπες. Στην αρχή βαδίζαµε ανάµεσα σε αραιό δάσος δρυός και πλατανιών, αργότερα σε δάσος ελάτης και τέλος σε πυκνό δάσος δρυός. Όλη σχεδόν η διαδροµή που ακολουθήσαµε, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ήταν σε χωµάτινο αυτοκινητόδροµο. Αυτό έχει και πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα.
Ανεβαίνοντας είδαµε πολλές χιονισµένες βουνοκορφές. Νότια την Αστραπή ή Χατζηπέτρος, που είναι η ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα (1.901 µέτρα). Νοτιοδυτικά τη Νεράιδα (Μπουντούρα), πιο πίσω τη Λουπάτα, τη Μαρόσα, το Αυγό, το Χαλικόβουνο και την Κάλτσα, και δυτικά τις κορυφές της Τριγγίας µε την ψηλότερη κορυφή κάτασπρη. Δυστυχώς τα βουνά µας δεν έχουν αρκετό χιόνι φέτος. Και αυτό είναι κακό. Κάποια στιγµή είδαµε βορειοανατολικά τον Όλυµπο και για λίγο τα Μετέωρα και την Καλαµπάκα. Από χωριά είδαµε τη Χρυσοµηλιά, την Καλογριανή, την Αηδόνα, το Παλαιοχώρι, τον Κλεινό και τα Αµπέλια.
Σε ένα ισάδι, που είχε και χιόνι, καθήσαµε να ξεκουραστούµε και να φάµε ό,τι είχε ο καθένας. Ο Κώστας µε σχοινί που υπήρχε σε µια βελανιδιά στην αρχή έκανε τον Ταρζάν και µετά ότι δήθεν απαγχονίζεται. Τα παιδία παίζει!
Κατά διαστήµατα είδαµε αγριοτριανταφυλλιές, οι καρποί των οποίων λένε είναι εφάµιλλοι µε φάρµακα εναντίον των ιών, καθώς και κίτρινα και µοβ λουλουδάκια, που δειλά-δειλά άρχισαν να ανθίζουν. Στο εκκλησάκι της Κοιµήσεως της Θεοτόκου, στη θέση αναψυχής ΣΙΔΕΡΗ του συνιδιόκτητου δάσους Κρύας Βρύσης, σταθήκαµε για λίγο. Τέλος, σε κατάστηµα της Κρύας Βρύσης ήπιαµε καφέ, προσφορά του παλιού συνορειβάτη Γιάννη Μακρή. Τον ευχαριστούµε. Από εκεί το λεωφορείο µας επανέφερε στην Καλαµπάκα.
Ήταν µια ευχάριστη και σχετικά εύκολη πεζοπορία 12,5 χιλιοµέτρων, διάρκειας 3,5 ωρών (μαζί με τα χασομέρια – άλλωστε στο βουνό πάμε να ξεσκάσουμε κι όχι να σκάσουμε) σε ένα όµορφο µέρος κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε ο Γιώργος, κάψαµε 1.800 θερµίδες. Πόσες βάλαµε δεν ξέρω! Τέλος, σηµειώνεται πως από κάποια σηµεία της διαδροµής διέρχεται το πανευρωπαϊκό µονοπάτι -κάποια του σηµάδια ακόµα υπάρχουν-, το γνωστό ως «Ε4».
Πάντα ψηλά!
Γιάννης Ψαρρής
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!