Ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα, λειτουργεί στην Αίθουσα της Β’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας σήμερα Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016.
Η εκπαιδευτικός της Β΄ τάξης κυρία Θεοδώρα Γραμμάτη, με την άδεια του Διευθυντή του Σχολείου κ. Αντώνη Πινιάρα και την συνδρομή και το μεράκι των γονέων των μαθητών της Β΄ τάξης, οργάνωσαν και έστησαν ένα Λαογραφικό Μουσείο στα πλαίσια του μαθήματος.
Στον χώρο παρουσιάζονται, σε διάφορες θεματικές ενότητες, αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής που ανήκει στο παρελθόν, αλλά δεν παύει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής μας ζωής. Σκοπός της έκθεσης είναι μία αναδρομή στο παρελθόν με σεβασμό στην παράδοση και την κληρονομιά που αφήνει στην σύγχρονη εποχή μας. Να δουν και να διδαχθούν τα σημερινά παιδιά και γιατί όχι και οι μεγάλοι, με τι αντικείμενα-σκεύη και μέσα-εργαλεία πορεύονταν οι προηγούμενες γενιές. Παρουσιάζονται αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για καθημερινή χρήση όπως μαγειρικά σκεύη, οικιακές συσκευές, σκεύη παρασκευής ψωμιού μέχρι μηχανικά και διάφορα γεωργικά εργαλεία. Αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι πριν μερικά χρόνια, για να κάνουν την καθημερινότητα τους ευκολότερη.
Τα παιδιά μέσα από αυτό το μάθημα γνώρισαν για τη στάμνα, τη γάστρα τη πυροστιά, το κακάβι, το τηγάνι, το ταψί, την κουτάλα, τον τέντζερη, το μαστραπά, το σκαφίδι, την τάβλα, την φτσέλα, το καντάρι, τον τρουβά, την ανέμη, το φτυάρι, το δρεπάνι, το πέταλο, το σκεπάρνι, την γκαζόλαμπα κ.ά.
Επίσης έμαθαν για τον Γανωτής ή γανωτζή ή γανωματή που είναι ο τεχνίτης που επικαλύπτει τα χάλκινα σκεύη με κασσίτερο και το επάγγελμα αυτό ανήκει σ’ αυτά που απαιτούν χειρωνακτική εργασία. Το επάγγελμα του γανωτή είναι από τα πιο παλιά που υπάρχουν.
Είναι μία αναφορά στο παρελθόν έτσι για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι!
Αυτοί ήμασταν ως λαός, μ’ αυτό τον τρόπο πορευόμασταν και γι’ αυτό μεγαλουργήσαμε.
ΔΗ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!