Στην έκδοση ψηφίσματος στο οποίο τονίζεται ότι ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει χώρους που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες προχώρησε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του Σώματος κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα που έλαβαν με τη σειρά τους τις ανάλογες δικές τους ψήφους.
Αναλυτικά το ψήφισμα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης και έλαβε τις ψήφους της παράταξής του κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία έχει ως εξής:
«Τους τελευταίους μήνες οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ξεριζωμένων ανθρώπων από τις εστίες τους, λόγω των πολέμων και των συνθηκών διαβίωσης, έχει λάβει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον χώρα υποδοχής προσφύγων από διάφορες χώρες, οι οποίοι εισρέουν από τη γείτονα Τουρκία.
Το δράμα των προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος στη Συρία και οι επεμβάσεις σε άλλες χώρες συνεχίζεται. Χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, ζουν μια απίστευτη ταλαιπωρία σε άθλιες συνθήκες. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι και «κυνηγημένοι», χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμία ευθύνη, φθάνουν με κάθε τρόπο και με κίνδυνο της ζωής τους στη χώρα μας σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην πολιτισμένη Δύση. Ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση αποτελούν βασικές αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας έτσι τη δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής σε άλλες χώρες, μπαίνοντας σε μια επικίνδυνη και αβάσταχτη περιπέτεια, την προσφυγιά. Η απώλεια χιλιάδων αθώων ζωών στο Αιγαίο και η απάνθρωπη υποδοχή την οποία έχουν στις Ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί μελανή κηλίδα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθηκευτικός χώρος ανθρώπινων ψυχών, για να διατηρήσουν καθαρή τη συνείδησή τους οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Τι θα συμβεί αν η κατάσταση στη Συρία δεν βελτιωθεί και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν σύντομα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους; Θα γίνουν τα στρατόπεδα αυτά στην Ελλάδα μόνιμα;
Γι’ αυτό:
1. Πρέπει άμεσα να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτό είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους και να αρχίσουν το έργο της ανοικοδόμησης της πατρίδας και της ζωής τους.
2. Η εκρηκτική διάσταση του προσφυγικού, πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
3. Πρέπει να επιτραπεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού.
4. Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων. Χώροι, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές , γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν μπορείς να στοιβάξεις ανθρώπινες ψυχές σε ακατάλληλους χώρους και υπερηφανεύεσαι ότι τους πρόσφερες φιλοξενία.
5. Ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει τέτοιους χώρους που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
6. Δεν διαθέτει το προσωπικό, ούτε τις κατάλληλες δομές ώστε να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή φιλοξενία ανθρώπων.
7. Οι χώροι που πρέπει να επιλεγούν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταράσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Ως γνωστόν η οικονομική ζωή της Καλαμπάκας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό αφού οι ιεροί βράχοι των Μετεώρων παγκόσμιο μνημείο της Ουνέσκο, αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Αποτελούν επίσης και έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς.
8. Μάλιστα αυτή τη στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφονται μειώσεις κρατήσεων σε πολλούς προορισμούς της νησιωτικής και Ηπειρωτικής Ελλάδας αφού έχουν καταγραφεί και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα.
9. Η αδυναμία να δεχθούμε πρόσφυγες στον δήμο μας δεν φανερώνει με κανέναν τρόπο έλλειψη αλληλεγγύης. Είμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ό,τι χρειαστεί γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί πρώτα και πάνω απ’ όλα ανθρωπιστικό πρόβλημα. Άλλωστε οι πολίτες του Δήμου μας έχουν αποδείξει πολλές φορές την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους. Όσες φορές χρειάστηκε ήταν δίπλα στον συνάνθρωπό τους. Αυτό θα κάνουν και όποτε παραστεί ανάγκη.
10. Η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί το προσφυγικό με σοβαρότητα και όχι με προχειρότητα και καλό είναι να προηγείται διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να αξιοποιηθούν χώροι που έχουν προταθεί από την αυτοδιοίκηση».
Η πρόταση του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου συνοψίζεται στο συμπέρασμα ότι ο Δήμος Καλαμπάκας δεν διαθέτει χώρους που να διασφαλίζουν από άποψη κανόνων υγιεινής την φιλοξενία προσφύγων.
Ο επικεφαλής της πρώτης παράταξης της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Βάιος Ζιάκας, είπε ότι η συζήτηση είναι άκαιρη, διότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση από την κεντρική εξουσία.
Ο επικεφαλής της δεύτερης παράταξης της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Λεωνίδας Κεραμίδας, είπε ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, ενώ πρότεινε ως χώρους φιλοξενίας το Κλειστό «Βλαχάβειο» Γυμναστήριο και τον χώρο του Γουότερλαντ στη Θεόπετρα.
Τέλος, η επικεφαλής της τρίτης παράταξης της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Πέρυ Χαρτοπούλου, είπε ότι ο Δήμος μας πρέπει να προτείνει συγκεκριμένο χώρο και να συνδράμει με τη βοήθεια της Πολιτείας με κάθε τρόπο στη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τη φιλοξενία προσφύγων.
Πρόταση από τον ιδιοκτήτη του “Oasis”
Αίσθηση προκάλεσε στη συνεδρίαση η πρόταση που κατατέθηκε από τον ιδιοκτήτη του κέντρου “Oasis”, Αλέξανδρο Αμπντελάλ, για φιλοξενία προσφύγων στον αύλειο χώρο.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, Θεόδωρος Κανάτας, ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση που κατατέθηκε χθες και στον Δήμο, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί και η κεντρική εξουσία.
Ο κ. Αμνπντελάλ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει καμία οικονομική βοήθεια, έχει αποδεχτεί την ύπαρξη κυβερνητικών οργανώσεων στον χώρο του, ενώ έχει ζητήσει σκηνές και χημικές τουαλέτες.
Ωστόσο, στην πρόταση αυτή αντιδρά ο ιδιοκτήτης του Πρατηρίου καυσίμων, Κ. Αθανασούλας, που συνυπάρχει στην εν λόγω έκταση, διότι είδε την επιχείρησή του να σβήνει κυριολεκτικά κατά την παραμονή των προσφύγων στο Κέντρο αυτό πρόσφατα.
Θέμα εγείρεται και με την ιδιωτική έκταση (ο κ. Κανάτας έκανε λόγο για 10 στρεμ.), καθώς ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρακίου, Περικλής Γιάννης, εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για το μέγεθός της, σημειώνοντας ότι υπάρχει και δημοτική έκταση δίπλα από τις εν λόγω εγκαταστάσεις.
Τοποθετήσεις του κοινού
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, Ζώης Χαλατσάκης, τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ότι θεώρησε απαραίτητη τη σύγκλιση της έκτακτης συνεδρίασης και ότι αποφασίστηκε από κοινού με τον Δήμαρχο.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, τέθηκε σε ψηφοφορία αν γίνεται δεκτή από το Σώμα η συζήτηση του Προσφυγικού με τη μορφή κατ’ επείγοντος, κάτι που ψηφίστηκε ομόφωνα.
Αρχικά όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων ρώτησαν τον Δήμαρχο αν έχει τεθεί προς τον Δήμο μας επίσημα κάποιο θέμα, και ο κ. Σινάνης απάντησε αρνητικά.
Οι τοποθετήσεις άρχισαν επεισοδιακά, αφού κατά την τοποθέτηση εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής (από το κοινό) αποχώρησαν αρχικά ο κ. Κεραμίδας και στη συνέχεια (όταν αναφέρθηκε η πρότασης της Χ.Α.) η κ. Χαρτοπούλου.
Ο Δημήτρης Ζερβόπουλος είπε ότι στο κέντρο της Ορθοδοξίας (Μετέωρα) δεν πρέπει να έρθουν Μουσουλμάνοι.
Ο τοπικός σύμβουλος Καστρακίου και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Γκόγκος, είπε ότι το θέμα των προσφύγων θα «πνίξει» τουριστικά την περιοχή μας και την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Γεωργίου έκανε λόγο για οικονομικούς μετανάστες, που ήρθαν για να μείνουν, τονίζοντας ότι το πλήγμα στον τουρισμό είναι ήδη μεγάλο.
Ο Πρόεδρος του ΣΤΕ Μετεώρων, Ηλίας Μαυραγάνης, είπε ότι ο τουρισμός είναι σε πτώση και ότι πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε τουριστικά το όνομα της Καλαμπάκας. «Να συνεισφέρουμε με τρόφιμα και άλλα είδη, αλλά να πιέσουμε να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο», είπε ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι ο Χριστός είπε «Αγαπάτε αλλήλους» και όχι «Αγαπάτε αλλήλους Χριστιανούς».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Λαθρομετανάστευσης Ν. Τρικάλων, Απόστολος Τάτσιος, τόνισε ότι όλοι είμαστε αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων, ωστόσο η δύναμη του Τμήματος δεν επαρκεί για να συνδράμει με αστυνόμευση σε ενδεχόμενη διαμονή προσφύγων στην περιοχή μας, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν είναι σε θέση να βγάλει ούτε ένα περιπολικό στον Δήμο μας.
Ο Αχιλλέας Σιάχος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Καλαμπάκα τη σεβάστηκαν επί 500 χρόνια οι Τούρκοι, καθώς ούτε την κατοίκησαν ούτε έκτισαν ποτέ τζαμί. “Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, προσέξτε τι θα αποφασίσετε”, κατέληξε προς το σώμα.
Ο Κώστας Κουβελάς είπε ότι οι Καλαμπακιώτες δεν είναι λιγότερο ευαίσθητοι στο προσφυγικό απ’ ό,τι οι Τρικαλινοί, και τόνισε ότι ο τουρισμός βλάπτεται σημαντικά.
Τοποθετήσεις Δημάρχου και συμβούλων
Ο Χρ. Σινάνης είπε ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί ούτε από δήμους, ούτε από περιφέρειες, ούτε από την Κυβέρνηση καν, διότι είναι διεθνές ζήτημα. Είπε επίσης ότι καθημερινά του ζητάνε να φιλοξενήσει στην Καλαμπάκα πρόσφυγες, ωστόσο ο Δήμος μας δεν διαθέτει τις ανάλογες υποδομές.
Η Π. Χαρτοπούλου είπε ότι εφόσον έρθουν στην Καλαμπάκα πρόσφυγες, θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν για δέκα περίπου ημέρες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Κουτσόχερο. Σε σχετική επικοινωνία της με τη Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη τη διαβεβαίωσε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Δήμος Τρικκαίων θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για όσο παραμείνουν εδώ. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο δήμος μας δεν μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση σε ολόκληρη τη χώρα και να μην συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος.
Ο Δ. Σακελλαρίου είπε ότι ο δήμος μας δεν έχει εγκαταστάσεις δημοτικές και ότι δεν είναι λύση να τοποθετηθούν σκηνές σε… χωράφια.
Ο Κ. Ράντος είπε ότι διαπίστωσε πρόσφατα ότι το Κέντρο “Oasis” δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει περισσότερα από 20-30 άτομα και ότι πρέπει να προστατευτούν όλες οι τουριστικές περιοχές της χώρας.
Ο Λ. Κεραμίδας είπε ότι είναι ντροπή μας να λέμε ότι είμαστε κέντρο Ορθοδοξίας και δεν δεχόμαστε πρόσφυγες, καθώς ο Χριστιανισμός δεν πρόκειται να αλλοιωθεί, όπως δεν αλλοιώθηκε ούτε και κατά το παρελθόν.
Ο Β. Ζιάκας είπε ότι η χώρα μας βρέθηκε ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη και ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα. Κάλεσε επίσης τον Δήμαρχο να πιέσει, για να γίνει κάτι συγκροτημένο στη Θεσσαλία.
Ο Γ. Παπαπούλιος είπε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε, αλλά να μην φέρουμε την καταστροφή στο σπίτι μας.
Τέλος, ο Χρ. Παπαγεωργίου είπε ότι ο Δήμος δεν διαθέτει τα κτήρια που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους όπως πρέπει, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του κ. Κεραμίδα ανέφικτη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Και μετά αγαπητοί μου πάτε στην εκκλησία να κάνετε τους μεγάλους σταυρούς! Πάτε να μεταλάβετε ,νηστεψτε σαν καλοί χριστιανοί και κοιμηθητε τον ύπνο του δικαίου! Μην φοβάστε δεν πρόκειται ποτέ να μολυνθείτε από προσφυγιά! Άλλωστε από μακριά δεν κολλάει! Δώστε τους μόνο τα αποφορια σας για να αδειάσει και λίγο η ντουλαπα σας, αγοραστε και λίγα κρουασάν και ειστε αψογοι! Φιλάνθρωποι! Αγαπάτε αλλήλους! (ξέχασα δεν ισχύει για άλλους!) Ο εαυτουλης μας ΜΌΝΟ!