Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη Κινέζων φοιτητών σήμερα το μεσημέρι στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας της πόλης μας.
Ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης του κ. Παύλος Μπαλογιάννης ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση των φοιτητών να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στην ενδιαφέρουσα συλλογή του Μουσείου και υποδέχτηκε θερμά τους 24 Κινέζους Φοιτητές από το Πεκίνο, που για τα επόμενα τρία χρόνια θα φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αντικείμενο την Ελληνική γλώσσα. Μάλιστα, ξενάγησε ο ίδιος τους φοιτητές με μοναδικό τρόπο, και οι εντυπώσεις αλλά και το ενδιαφέρον των φοιτητών ήταν έκδηλο.
Οι 24 φοιτητές συνοδεύονταν από δύο Καθηγητές. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να παρακολουθήσουν την ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση- διάλεξη που παρουσίασε ο κ. Παύλος Μπαλογιάννης με θέμα την Ελληνική Παιδεία, τους Έλληνες παιδαγωγούς και δασκάλους, αλλά και την εξέλιξη της ελληνικής Τυπογραφίας, καθώς και να δουν και να αγγίξουν τα βιβλία, με τα οποία έμαθαν γράμματα οι γενιές των Ελλήνων.
Οι Κινέζοι φοιτητές με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την ξενάγηση και ανταποκρίνονταν θετικά στα «κελεύσματα» του κ. Μπαλογιάννη που τους κάλεσε στην «τάξη» με τη σφυρίχτρα του δασκάλου αλλά και στην εκφώνηση γραμμάτων και φράσεων στα ελληνικά.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου για την παρακολούθηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για τρία συνεχή χρόνια από 24 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές και από δύο καθηγητές που θα τους συνοδεύουν.
Αναφορικά με το πρόγραμμα, οι φοιτητές εκτός από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, θα παρακολουθούν μαθήματα αγγλικής γλώσσας, υπολογιστών καθώς και, αργότερα, προαιρετικά μαθήματα σε Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των τρίχρονων σπουδών στο Πανεπιστήμιο ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της πόλης, της περιοχής και γενικότερα της χώρας.
Το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου είναι ένα Πανεπιστήμιο διεθνούς κύρους που είναι εξειδικευμένο πρωτίστως στη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με Πανεπιστήμια 70 χωρών του κόσμου και διδάσκονται σε αυτό συνολικά 54 γλώσσες.
Όλοι οι φοιτητές είναι υπότροφοι του Κινεζικού κράτους και οι περισσότεροι φοιτητές είναι αρχάριοι ως προς το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Ύστερα από τις σπουδές τους, θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειάς τους, ώστε να απασχοληθούν μελλοντικά στο διπλωματικό σώμα της Κίνας ή σε ανάλογες διακρατικές συνεργασίες.
Ο ρόλος του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας αποτελεί ένα σημαντικό λίκνο Παιδείας και πολιτισμού ανεκτίμητης αξίας, καθώς και ένα ξεχωριστό πρότυπο για την ανάδειξη κουλτούρας τόσο στην περιοχή, όσο και στη χώρα μας. Γι’ αυτό και προσελκύει το ενδιαφέρον της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αλλά και άλλων φορέων, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης της πολύτιμης Παιδείας και ιστορίας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει τις πύλες του για ξεναγήσεις σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς -και όχι μόνο- που θα ενισχύσουν τις γνώσεις τους και θα τους εμφυσήσουν υγιή πρότυπα.
Οι αξιέπαινες αυτές κινήσεις του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας εξωστρέφειας με πολλαπλά οφέλη μεταξύ των Κρατών και των πολιτισμών τους αλλά και ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας.
Στο Μουσείο και το Γυμνάσιο Τοξοτών Ξάνθης
Λίγο πριν από την επίσκεψη των Κινέζων φοιτητών επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και 20 μαθητές του Γυμνασίου (Β’ & Γ’ ) Τάξης Τοξοτών Ξάνθης, συνοδευόμενοι από δύο Καθηγητές τους, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στον χώρο και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας όσο και από την πόλη μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΞΟΤΩΝ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Εξαιρετικό και στο περιεχόμενο και στην αισθητική.