Του ΚΩΣΤΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ
Το κτήριο του Δημοτικού Μουσείου Καλαμπάκας, που για 10 περίπου χρόνια έμεινε τελείως ανεκμετάλλευτο, έγινε περιζήτητο τις τελευταίες ημέρες από οργανώσεις ή ιδιώτες που ζητούν τη χρήση του.
Συγκεκριμένα, τη χρήση του Μουσείου για 10 χρόνια ζητά με αίτηση της η οργάνωση Τουριστική Παρέμβαση. η οποία τους τελευταίους τρεις μήνες έκανε εκεί έκθεση προϊόντων και αντικειμένων λαογραφίας.
Δεύτερος είναι ο συλλέκτης κ. Παύλος Μπαλογιάννης κάτοχος της μοναδικής στην Ελλάδα συλλογής σχολικού βιβλίου που κι αυτός την περασμένη χρονιά είχε εκθέσει στο μουσείο τη συλλογή του για 2 περίπου μήνες.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο, έκθεση αντικειμένων ιατρικής, ηλικίας πάνω από 300 χρόνια, ζητά να εκθέσει ο συλλέκτης κ. Μανωλάς, ο οποίος διαθέτει εργαστήριο φυσιοθεραπείας στην περιοχή μας.
Και τέλος, με αίτηση τους στη δημοτική αρχή Καλαμπάκας οι αδερφοί Βασίλης και Λάμπρος Κοράκης ζητούν να παραχωρήσουν στον δήμο έναντι συμβολικής τιμής μια σειρά αντικειμένων λαϊκού πολιτισμού τα οποία μέχρι τώρα διέθεταν και διαθέτουν στο κατάστημα τους αντικών στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδρυση λαογραφικού μουσείου στη Θεόπετρα προχωρεί και ο Δήμος Βασιλικής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο δήμος Καλαμπάκας πρέπει με τις ανάλογες κινήσεις να εξασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα απ’ όλες αυτές τις προσφορές χωρίς να απορρίψει καμία.
Συγκεκριμένα, η ίδρυση λαογραφικού μουσείου από την Καλαμπάκα με την αίτηση της τουριστικής παρέμβασης και της Θεόπετρας ταυτοχρόνως στην ίδια τουριστική περιοχή είναι πράγμα τελείως ασύμφορο. Δεν είναι δυνατόν οι επισκέπτες του χώρου να επισκέπτονται και τα δυο λαογραφικά μουσεία, κατά συνέπεια το ένα ή και τα δυο είναι καταδικασμένα σε μαρασμό.
Κρίνουμε ότι οι δυο Δήμαρχοι Καλμαπάκας και Βασιλικής κ.κ. Β. Μπουτίνας και Βάιος Ζιάκας πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο σε συζητήσεις και αφού βεβαίως ο κ. Μπουτίνας έχει εξασφαλίσει την κατοχή ή χρήση των αντικειμένων από την τουριστική παρέμβαση. Τα δυο μουσεία είναι βέβαιο ότι πρέπει να συγχωνευτούν σε ένα που θα λειτουργεί σε κτήριο της οδού Καλαμπάκας Θεόπετρας, έτσι ώστε να το επισκέπτονται όλοι οι επισκέπτες. Επομένως, ο δρόμος για την ημέρα των εγκαινίων του φαίνεται μακρύς και ύστερα από σειρά συνεχώς διαβουλεύσεων μεταξύ της τουριστικής παρέμβασης του Δήμου Καλαμπάκας και του Δήμου Βασιλικής.
Η Συλλογή Σχολικού βιβλίου
Η συλλογή σχολικού βιβλίου του κ. Παύλου Μπαλογιάννη, φαίνεται να είναι έτοιμη προς έκθεση σύμφωνα με δηλώσεις του κατόχου της. Διαθέτει ολόκληρο τον κύκλο των σχολικών βιβλίων, τον μουσιολόγο που θα το τοποθετήσει και διαθέτει τη σχετική εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν.
Η περίπτωση Μανωλά
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο συλλέκτης κ. Μανωλάς διαθέτει όλα τα αντικείμενα της ιατρικής επιστήμης για τα τελευταία τριακόσια χρόνια αλλά επίσημη αίτηση του με περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχει κατατεθεί στο δήμο Καλαμπάκας. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν ο κ. Μανωλάς καταθέσει μια τέτοια αίτηση ή όχι.
Ανάγκη διαβουλεύσεων
Όπως είναι φανερό, το μουσείο έχει γίνει ένας χώρος περιζήτητος τις τελευταίες ημέρες και η δημοτική αρχή πρέπει να ασχοληθεί το ταχύτερο δυνατόν με τη χρήση του πριν μπούμε στην τουριστική περίοδο η οποία φέτος αρχίζει πολύ νωρίς λόγω του ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα που συμπίπτουν 8 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία ανακοίνωση από τη δημοτική αρχή στη δημοσιότητα για την υπόθεση αυτή ενώ η εφημερίδα μας σήμερα φιλοξενεί δυο σχετικές επιστολές μια του γλύπτη κ. Σώτου Αλεξίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλη λύση» και μια της «Τουριστικής Παρέμβασης» που την εξέδωσε όταν παρέδωσε τα κλειδιά του Μουσείου στον Δήμο Καλαμπάκας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ”
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!