Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμπάκας στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, για τη λήψη δανείου από το Δήμο Καλαμπάκας ύψους 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των «Καποδιστριακών» δήμων προς τις τράπεζες και σε όσους χρωστούν.
Η εισήγηση για τη λήψη του πρώτου δανείου του «Καλλικράτειου» Δήμου Καλαμπάκας από τον Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Σακελλαρίου, προκάλεσε παγωμάρα προς στιγμήν στην αίθουσα, ενώ δεν έλειψαν στη συνέχεια και τα αρνητικά σχόλια, του τύπου, «πάλι δάνειο θα πάρουμε», «όλο πιο μέσα μας βάζουν» κτλ.
Όμως, η νέα νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, αποτελεί, σύμφωνα με τους δημοτικούς άρχοντες, αλλά και το Υπουργείο, «ανάσα» για τους υπερχρεωμένους δήμους.
Η ρύθμιση αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την πλειοψηφία των Δήμων της χώρας και ήδη πολλοί Δήμοι έχουν προχωρήσει στη σύναψη δανείου. Άλλωστε, θεωρείται και «γραμμή» από πλευρά της κυβέρνησης η σύναψη νέων δανείων από τους Δήμους με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού χρήματα δεν υπάρχουν για να ανταπεξέλθουν στις υπεραυξημένες υποχρεώσεις τους.
Έτσι και ο Δήμος Καλαμπάκας αποφασίστηκε να μπει στη διαδικασία για τη σύναψη δανείου, προκειμένου επιτύχει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των «Καποδιστριακών» δήμων που τον συγκρότησαν, αλλά και χαμηλότερο επιτόκιο.
Ο κ. Σακελλαρίου στην τοποθέτηση του είπε πως «θα ήταν προτιμότερο να μην υπήρχαν υποχρεώσεις στους ‘Καποδιστριακούς’ Δήμους, άρα και στο νέο ‘Καλλικράτειο’ Δήμο Καλαμπάκας, αλλά δυστυχώς υπάρχουν. «Τα ποσά που οφείλουν οι Δήμοι είναι πολλά κι αν δεν πάμε στην λύση του δανείου δεν θα μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει. Ο νόμος μάς δίνει μια δυνατότητα, την οποία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να γλιτώσουμε από τόκους και να έχουμε και περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Βύρωνας Μπουτίνας σημείωσε πως «είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θέλει περαιτέρω εξέταση ως προς το ύψος των οφειλών του Δήμου. Να οριστικοποιηθούν πρωτίστως οι οφειλές και εν συνεχεία να δούμε πόσα χρήματα θα πάρουμε δάνειο», τόνισε.
Η πλευρά της αντιπολίτευσης συμφωνεί με τη λήψη δανείου και είναι αλήθεια πως αφού υπάρχει ομοφωνία, η νέα δανειοδότηση του Δήμου θεωρείται δεδομένη, αν και άλλα ακούσαμε προεκλογικά για δάνεια από τον νυν Δήμαρχο.
Μάλιστα και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας είχαμε προαναγγείλει πως ο Δήμος θα οδηγηθεί σε νέο δανεισμό (δεν περιμέναμε όμως τόσα πολλά χρήματα), κάτι που ο Δήμαρχος είχε διαψεύσει. Όμως το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε και το γεγονός πως «στέρεψε η κάνουλα» των χρημάτων από το Υπουργείο, αναγκάζουν τον κ. Σακελλαρίου να προσφύγει στη δανειοδότηση.
Όμως, ένα νέο δάνειο, ακόμη και επιμηκυμένο και με χαμηλό τόκο, δεν παύει να είναι ένα «βαρύ φορτίο» στην πλάτη των Δημοτών, όπου φυσικά μετακυλίεται το κάθε βάρος του Δήμου, την ώρα μάλιστα που το κράτος «σφυρίζει αδιάφορα», αδυνατώντας να καταβάλλει τα κονδύλια που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση.
Να σημειώσουμε πως η ρύθμιση επιτρέπει στους Δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δανεισμό έως το τέλος του χρόνου, αποκλειστικά για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και την κάλυψη παλαιότερων υποχρεώσεων. Στη συνέχεια θα εντάσσονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που προβλέπεται στον «Καλλικράτη».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!