Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το τριήμερο Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Μια σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και κέρδισε πολλούς νέους αναγνώστες.
Η ποιότητα του τριημέρου αλλά και οι προσεγγίσεις σε θέματα βιβλίου, που όμως διαπραγματεύονταν βατά θέματα σχετικά μ’ αυτό, ήταν τα χαρακτηριστικά που ανέδειξαν αυτή τη «Γιορτή Βιβλίου» ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα σε θέματα παιδείας και Πολιτισμού στην πόλη της Καλαμπάκας.
Ο σχεδιασμός, αλλά και η οργάνωση με κάθε λεπτομέρεια, δείχνει την ευαισθησία με την οποία έγινε η προσέγγιση του θέματος, που μίλησε στις καρδιές όχι μόνο των βιβλιόφιλων αλλά κι αυτών που θέλουν να γίνουν.
Τα μηνύματα πολλά όλες τις μέρες αλλά και για όλες τις ηλικίες: «Ο κόσμος υπάρχει, για να χωρέσει σ’ ένα βιβλίο» (Στεφάν Μαλαρμέ), «σπίτι χωρίς βιβλία… είναι δωμάτιο χωρίς παράθυρα» κ.ά.
Η προσέλευση του κόσμου, κατά την διάρκεια και των τριών ημερών, απέδειξε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη να βρει υγιείς διεξόδους στη καθημερινότητά του και να γεμίσει εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο του. Ο πιο σίγουρος δρόμος για όλα αυτά είναι το βιβλίο.
Οι εκδηλώσεις
Την πρώτη μέρα, Πέμπτη 22 Απριλίου, οι μαθητές της Ε’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου δραματοποίησαν το Παραμύθι της Θεοδώρας Μητσιάδου «η Λεβεντιά είναι στην καρδιά». Στη συνέχεια, παρουσία της ίδιας της συγγραφέως αλλά και πλήθους παιδιών που κατέκλυσαν την αίθουσα μαζί με τους δασκάλους τους, αναπτύχθηκε ένας όμορφος διάλογος με θέμα το βιβλίο και την αξία του.
Έτσι, το μήνυμα ότι το βιβλίο είναι παράθυρο ανοιχτό στη γνώση πέρασε μέσα από μια όμορφη και αγαπημένη σε όλα τα παιδιά διαδικασία, το παραμύθι.
Την δεύτερη μέρα, Παρασκευή 23 Απριλίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου της Νοέλ Μπάξερ και συγκεκριμένα τα δύο βιβλία της «Από Δρυ παλιά και από πέτρα» και «Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος». Σε μια παρουσίαση που κατέρριψε τις τυπικές γραμμές μιας βιβλιοπαρουσίασης, οι κυρίες Παλμύρα Ζαρκάδα και Χριστίνα Ματαράγκα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον να διαβάσουμε τα βιβλία της Νοέλ Μπάξερ, με την ευαισθησία και το συναισθηματισμό που άγγιξαν το θέμα τους. Η διακόσμηση της αίθουσας, σε συνδυασμό με την επιλεγμένη μουσική, καθώς και η παρουσία της Εύξεινου Λέσχης των Ποντίων Ν. Τρικάλων που έντυσαν την παρουσίαση με τρεις Ποντιακούς χορούς, έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στη βραδιά και ανέβασαν τις προσδοκίες μας σε παρουσιάσεις βιβλίων.
Στη συνέχεια η ίδια η συγγραφέας έπλεξε το θέμα του βιβλίου με τα προσωπικά της βιώματα και έδωσε στους αναγνώστες την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της.
Η τρίτη και τελευταία μέρα της Γιορτής Βιβλίου έκλεισε με την ομιλία του καθηγητή φιλολόγου κ. Γιώργου Γιαννάκου με θέμα «Ιστορία-Προσφορά του βιβλίου».
Με λόγο λιτό και κατανοητό ο κύριος Γιαννάκος άγγιξε ευαίσθητες για όλους τους παρευρισκόμενους χορδές, ενώ παρότρυνε τους πάντες να βοηθήσουν στη διάδοση του βιβλίου, το οποίο, όπως τόνισε, είναι Πολιτισμός, διότι τον δημιουργεί και τον διατηρεί.
Κι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σ’ ένα όμορφο, ρομαντικό σκηνικό, όπως εξάλλου ταιριάζει και στο βιβλίο.
Η ομιλία του κ. Γιαννάκου υποστηρίχτηκε με φωτογραφίες που μας έδειξαν την πορεία του βιβλίου (πύρινες πλάκες – πάπυρος – περγαμηνή – χαρτί), ενώ η ποιοτική μουσική μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο.
Βραβεύσεις
Ακολούθησε η βράβευση των αναγνωστών για το 2009 σε 5 κατηγορίες. Οι βραβευθέντες για φέτος ήταν: ζαχόλι Λεκίνα (κατηγορία παιδιών Δημοτικού), Πώχου Φανή (κατηγορία Εφήβων Γυμνασίου), Τζερεμέ Κατερίνα (κατηγορία Εφήβων Λυκείου), Μπούρα Μαίρη (κατηγορία Ενήλικα), Μάνου Χάιδω (κατηγορία αναγνώστη απομακρυσμένου χωριού) και Βαρετιμήδης Σταύρος (κατηγορία αναγνώστη τρίτης ηλικίας).
Τα βραβεία δόθηκαν από τους κ.κ. Βασίλη Τσιαντή, Θοδωρή Αλέκο, Στέργιο Τσιαντούλα, Γιάννη Αθανασούλα, Βασίλη Μπούρα και Βύρωνα Μπουτίνα.
Όλα τα μέλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρέλαβαν ένα ενθύμιο συμμετοχής.
Αναμνηστική πλακέτα και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου πήρε από τα χέρια του Δημάρχου και ο κ. Γιαννάκος.
Κλείνοντας, η συντονίστρια και κύρια διοργανώτρια των εκδηλώσεων του τριημέρου, βιβλιοθηκονόμος Έφη Δούλη, ευχαρίστησε τους κ.κ. Δημήτρη Πλιάτσικα, Χρήστο Κυρίτση, Νίκο Κατοίκο, Θεόδωρο Πουλιανίτη και την οικογένεια Λιάπη, για την προσφορά παλαιών βιβλίων που φιλοξενήθηκαν στην έκθεση, καθώς και όσους συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!