Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Στις 23 Αυγούστου είναι η απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ένας Ναός που εόρταζε είναι κι αυτός στα Κονάκια των Σαρακατσαναίων στην Κρανιά Καλαμπάκας. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέθλιον της Θεοτόκου που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Παλιά τότε εόρταζαν και τα Κονάκια. Τελευταία άλλαξε η ημερομηνία εορτής για να υπάρχει περισσότερος κόσμος μιας και τώρα βρίσκονται στα χωριά όλοι οι παραθεριστές. Φέτος η Θεία Λειτουργία έγινε την Κυριακή 21Αυγούστου, γιατί όπως είπε στο λόγο του ο Δεσπότης μας, λόγω της αργίας θα είχε περισσότερο κόσμο. Το πρωί της Κυριακής ψάλθηκε ο όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας και σίτου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του Αρχιμ. Αλεξίου Μπουρλή και Αρχιμ. Κυριακού. Παραβρέθηκαν αρκετοί Σαρακατσαναίοι και Κρανιώτες. Μετά από τους φιλόξενους Σαρακατσαναίους προσφέρθηκε καφές σε πολλούς επισκέπτες. Ο Σεβασμιώτατος κατόπιν καλέσματος μερικών Σαρακατσαναίων επισκέφθηκε τα κονάκια τους.
Τα κονάκια των Σαρακατσαναίων
Τα Κονάκια των Σαρακατσαναίων βρίσκονται στον χωματόδρομο που οδηγεί από την Κρανιά σε Παλαιοχώρι και Κλεινοβό (και αντίστροφα) και απέχουν 2 περίπου χιλιόμετρα από την Κρανιά. Είναι ένα μεγάλο ξέφωτο στα 1350 μ. περίπου, που περικλείεται από πολλές κορυφές της Νοτίου Πίνδου, όπως Τριγγία, Κάλτσα, Χαλικόβουνο, Μυρμήγκι, κ.ά. Εκεί υπάρχουν ξύλινες κατασκευές ή καλύβες, γι’ αυτό τα λένε και Καλύβια-κονάκια των Σαρακατσαναίων.
Οι κατασκευές είναι ξύλινες και όχι μόνιμες γιατί το μέρος είναι δασική έκταση και απαγορεύονται οι μόνιμες κατασκευές. Έχουν φως, νερό, τηλέφωνο και υπάγονται στην Κρανιά. Παλιότερα τα Κονάκια ήταν στη θέση «Παλιοκόνακα», (υπήρχαν και τα Κονάκια του Κρανιώτη μεγαλοτσέλιγκα με χιλιάδες πρόβατα προπολεμικά, Πατίκη), αργότερα μεταφέρθηκαν στη σημερινή θέση αλλά πιο νότια και τώρα τελευταία αναπτύσσονται πιο ψηλά.