Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα
Και την Αγίαν Σου Ανάστασιν δοξάζομεν.
Στις 14 Σεπτεμβρίου η εκκλησία μας εορτάζει την Ύψωσιν του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού. Ένας από τους ναούς που εόρτασε και πανηγύρισε ήταν και ο ναός (παλιά Μονή – Μονή λέγεται αυτή που έχει μόνιμα μοναχούς ή μοναχές) του Τιμίου Σταυρού Δολιανών-Κρανιάς Καλαμπάκας.
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου παραμονή της εορτής το απόγευμα τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σιαμάδων Αρχιμ. Μακάριο Ιακωβάκη και τον παπά-Νικόλα Μπουρλή.
Την Τετάρτη το πρωί ψάλθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Των Ιερών Ακολουθιών προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγγελλο και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχι. Νήφωνα Καψάλη και ιερωμένους της Μητροπόλεως. Καλλίφωνες μοναχές της Ιερά Μονής Αγίου Στεφάνου ήταν στο ψαλτήρι.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις ιερές ακολουθίες και τις δύο ημέρες.
Ο ναός του Τιμίου Σταυρού
Έχω αναφερθεί πολλές φορές διεξοδικά για το ναό αυτό, τον Χριστιανικό «Παρθενώνα» του Ασπροποτάμου, (στις ονομασίες «Χριστιανικός Παρθενώνας του Ασπροποτάμου» και «Χορός των Τρούλων» έχω αναφερθεί πρώτος σε παλαιότερα άρθρα μου), το ναό στον οποίο γίνεται πραγματικός «χορός τρούλων» γιατί στη στέγη του υπάρχουν 13 τρούλοι! Λέγεται ότι οι δώδεκα τρούλοι συμβολίζουν τους δώδεκα Αποστόλους και ο 13ος τον Χριστό.
Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για το πότε κτίστηκε. Πιθανολογείται ότι αυτό έγινε (περίπου) το 1770-1780. Τον έκαψαν οι Γερμανοί τον Οκτώβριο του 1943 ως αντίποινα γιατί οι αντάρτες (Δημοκρατικός Στρατός) εκτέλεσαν 80 Γερμανούς στρατιώτες που κρατούσαν αιχμαλώτους εκεί. Ο πατέρας μου, Στέργιος Απ. Ψαρρής ήταν ένας από τους Κρανιώτες που οι αντάρτες αγγάρεψαν για να ανοίξουν τους ομαδικούς τάφους…