Κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των αγίων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου, Αφθονίου. Και οι πέντε ήταν αξιωματούχοι του Πέρση Βασιλιά Σαπώρ του Β’. Βασανίστηκαν επειδή ομολόγησαν ότι είναι Χριστιανοί. Τους έριξαν σε δυνατή φωτιά, αλλά ως εκ θαύματος μετά από προσευχή προκλήθηκε καταιγίδα η οποία έσβησε τη φωτιά. Άλλους έπνιξαν και άλλους έριξαν σε κάποιο αναμμένο καμίνι.
Αναφέρω ειδικά αυτούς τους αγίους γιατί όλοι τους υπάρχουν σε τοιχογραφία του ιστορικού βυζαντινού ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας, του Χριστιανικού Παρθενώνα της πόλης μας, του οποίου η ηλικία ξεπερνάει τους 10 (δέκα) αιώνες! (Μήπως κάποια στιγμή πρέπει, με κάθε μεγαλοπρέπεια, να γιορτάσουμε τα, τουλάχιστον, 1000 χρόνια αυτού του βυζαντινού Θρησκευτικού μνημείου; Οι καιροί ου μενετοί!)
Συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του κυρίως ναού, ανάμεσα από τις δύο θύρες, υπάρχουν με την εξής σειρά και ορθογραφία (Βυζαντινή γραφή) ολόσωμοι οι άγιοι: ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΠΗΓΑΣΙΟΣ, ΑΦΘΟΝΙΟΣ, ΕΛΠΙΔΙΦΟΡΟΣ, ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΟΣ. (Στη συνέχεια, πριν τη δεξιά πόρτα, υπάρχουν και οι άγιοι ΤΡΟΦΗΜΟΣ και ΣΑΒΒΑΤΙΟΣ).
Εντύπωση μου προκάλεσαν τα ονόματα των εικονιζομένων αγίων, που δεν είναι από τα πιο γνωστά. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι αγιογραφίες – τοιχογραφίες, που είναι κρητικής σχολής και τεχνοτροπίας, έγιναν (περίπου) το 1573 επί Τουρκοκρατίας, όταν η διάδοση πληροφοριών ήταν αρκετά δύσκολη και δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα, τότε αποκτούν μεγαλύτερη αξία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!