Στις 6 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος». (Όρος Θαβώρ, Ιησούς με μαθητές, Πέτρο, Ιάκωβο, Ιωάννη και οι Μωυσής και Προφήτης Ηλίας).
Του ΓΙΑΝΝΗ ΨΑΡΡΗ
Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Σωτήρος εορτάζονταν πριν από το Πάσχα. Μετά όμως από τα εγκαίνια (6 Αυγούστου) του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο όρος Θαβώρ η Αγία Ελένη, εορτάζεται στις 6 Αυγούστου.
Εθιμικά τη μέρα αυτή έχει καθιερωθεί η ιχθυοφαγία (στην περιοχή μας συνήθως τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά) κατά τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Την ημέρα αυτή προσφέρονται στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς για να ευλογηθούν μετά τη Θεία Λειτουργία και να διανεμηθούν στους πιστούς ως ευλογία.
Ένας από τους ναούς που γιόρτασε ήταν και το εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που είναι κτισμένο στην τοποθεσία «Γκολέμι» στα όρια των χωριών Παλαιοχωρίου και Κρανιάς, σε υψόμετρο 1650 μέτρων! (Για να καταλάβετε το μέγεθος του ύψους, είναι όσο και η κορυφή «Κίσσα ή Παναγία» του Κόζιακα πάνω από την Κορομηλιά). Το Γκολέμι είναι το διάσελο, ο αυχένας που ενώνει τις δυο ψηλότερες κορυφές της περιοχής μας Τριγγία (2.204 μ.) και Χαλικόβουνο ή Μπούτζα (2.135 μ.). (Για την ιστορία και τη Γεωγραφία αναφέρω ότι και τα δυο βουνά ανήκουν στην Κρανιά). Πρόκειται για μια πανέμορφη μικρή πεδιάδα ανάμεσα σε «άγρια» βουνά.
Από εκεί περνούσε η «Βλαχόστρατα» που συνέχιζε προς «Χαλάσματα», Αυχένα Μπάμπας, Κλεινοβό, Καλαμπάκα. Φαίνονται τα χωριά Παλαιοχώρι, Αηδόνα και Γλυκομηλιά.
Παρά το πολύ δυνατό και τσουχτερό κρύο, αρκετοί ήταν οι πιστοί που παρακολούθησαν τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας που τέλεσε ο νέος εφημέριος του Παλαιοχωρίου παπα Αμβρόσιος Φάλιας. Στο τέλος, μαζί με το αντίδωρο μοιράστηκε σίτος , αρτοκλασία, πίτα και σταφύλια. Προσωπικά πρώτη φορά παραβρέθηκα σε Θεία Λειτουργία σ’ αυτό το ναό (το ναό και τις γύρω περιοχές τις έχω επισκεφθεί πολλές φορές). Συνήθως πήγαινα στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο Κουκουφλί το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά έμεινε αλειτούργητο! Κρίμα… θα στριφογυρίζουν στον τάφο τους όσοι εργάστηκαν για να γίνει αυτός ο ναός (μεταξύ αυτών και ο (+) Σωτήρης Ζάμπρας) και τον είχε επισκεφθεί πολλές φορές ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Σεραφείμ αλλά και ο μακαριστός κυρός Χριστόδουλος. Βλέπετε τότε ήταν άλλες εποχές…
Θα γράψω και κάτι για το δρόμο. Το «Γκολέμι» απέχει από την Κρανιά επτά (7) περίπου χιλιόμετρα. Ο δρόμος Κρανιά-Κονάκια (2 περίπου χιλιόμετρα) έχει ανακοινωθεί 3-4 φορές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι θα φτιαχτεί και άφτιαχτος είναι ακόμη. (Γιατί να γίνει, να περνάνε αρκούδες;) Από τα Κονάκια μέχρι το Γκολέμι (4-5 χιλιόμετρα) χρειάζεται σε πολλά σημεία και τρακτέρ με ερπύστριες.
Χρόνια Πολλά και Καλή Παναγιά!
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!