Το “Φεστιβὰλ τῶν Χρωμάτων” που έρχεται και στην Καλαμπάκα, προβάλλεται ως “το έναυσμα για την πιο επιθετική εκδήλωση αγάπης” που “είναι έτοιμο να εκδηλωθεί μέσα από τον ερχομό της πιο χρωματιστής γιορτής.”
Κι ενώ μας ενημερώνουν ότι “το φεστιβάλ έχει ως κύριο θέμα την μαζική ρίψη χρωματιστής πούδρας με την συνοδεία μουσικής, τεχνών και παράλληλων δραστηριοτήτων…” και μας βεβαιώνουν πως “TA XΡΩMATA EINAI 100% ΦYTIKA. AΠOTEΛOYNTAI AΠO ΠOYΔΡA AΛEYΡΙOY XΡΩMATIΣMENH ME XΡΩMA ZAXAΡOΠΛAΣTIKHΣ. ΕΠOMENΩΣ EINA ΓIA KAΘE HΛIKIA, AΠO 0 ETΩN EΩΣ 102 ΕΤΩΝ”, δηλαδή ακίνδυνα, δεν μας ενημερώνουν από πού προέρχεται αυτό το “Φεστιβάλ Χρωμάτων”.
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, το Χόλι: την Ινδουιστική θρησκευτική Εορτή των Χρωμάτων που κάθε άνοιξη γιορτάζεται στην Ινδία με ευλάβεια εδώ και χιλιάδες χρόνια!
Ο θρησκευτικὸς χαρακτήρας της ρίψης ή επάλειψης με χρώματα στη γιορτὴ αυτή έχει ποικίλες αναφορὲς στὴν ινδουϊστικὴ μυθολογία και συγκεκριμένα στον ινδουιστικό θεό Κρίσνα.
Πίσω, λοιπόν, απο την «ελαφρὰ διάθεση» για εκτόνωση και εναλλακτικές πτυχές της ζωής με χρώμα, “μπορεί να δηλώνει τα παιχνιδίσματα της ινδουϊστικής θεότητας Κρίσνα με τις παλλακίδες του ή την αγαπημένη του Radha, είτε ανάμνηση της καταστροφής (αποτέφρωσης) κακού πνεύματος τῆς ινδικής μυθολογίας και επάλειψης με την τέφρα του, με αναφορές στη γονιμότητα κλπ.”
Μία φαινομενικά αθώα διασκέδαση πίσω απ’ την οποία όμως βρίσκεται σταθερὸ ειδωλολατρικὸ υπόβαθρο.
Με αυτά τα θρησκευτικά αλλά και κοινωνιολογικά δεδομένα, που είναι εντελώς ξένα προς την ελληνική παράδοση και κουλτούρα, λοιπόν, καλό θα είναι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, είναι ασυμβίβαστη με τηΕ Χριστιανική τους ιδιότητα.
Εκ του γραφείου επί των αιρέσεων και παραθρησκειών, της Ι. Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!