Μετά το θέμα των προτεινόμενων νέων απαγορεύσεων δραστηριοτήτων στα Μετέωρα, που πρώτη έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα μας (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ), και μετά από παράκληση πολλών χρηστών του διαδικτύου για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την αναρρίχηση, δημοσιεύουμε σήμερα φωτογραφίες και σχέδια που υπάρχουν στις προτάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Επί πλέον, παραθέτουμε αναλυτικά ολόκληρο το σκεπτικό που αφοά στην αναρρίχηση και είναι το εξής:
Επειδή τελευταία διαπιστώθηκε μια «άναρχη» εκτέλεση της δραστηριότητας αυτής (αναρρίχησης), καθώς δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς οι θέσεις, όπου είναι επιτρεπτή και επί πλέον με την έμπηξη επί των βράχων μεταλλικών εξαρτημάτων αναγκαίων για την αναρρίχηση, καθώς και με την αυθαίρετη επιλογή διαδρομών από κάθε αναρριχητή (πράγμα που συνεπάγεται πολλαπλασιασμό των κινδύνων) οι βράχοι «τραυματίζονται» και υφίστανται μερική αλλά ανεπανόρθωτη βλάβη. Ενόψει αυτών σας γνωρί¬ζουμε, ότι επί εκείνων των βράχων, επί των οποίων υφίστανται εν ενεργεία μονές ή κατάλοιπα μονών που ήταν εν ενεργεία, καθώς και σε βράχους που έχουν οπτική επαφή με αυτούς, δεν πρέπει να επιτραπεί η δραστηριότητα αυτή.
Ωστόσο, οι βραχώδεις σχηματισμοί που δημιουργούν το μετεωρίτικο σύμπλεγμα (Βλ διαφάνεια 2) είναι πανταχόθεν ορατοί και με αμοιβαία οπτική επαφή μεταξύ τους. Επειδή η αναρρίχηση ναι μεν δεν χαρακτηρίζεται για τη μαζικότητά της, ωστόσο εμφανίζει μία δημοφιλία σε ένα συγκεκριμένο κύκλο επισκεπτών, πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αναρρίχηση, αλλά με βάση τα ανωτέρω κριτήρια. Δηλαδή να επιτραπεί η αναρρίχηση σε εκείνους τους βράχους, στους οποίους δεν υφίστανται εν ενεργεία μονές ή κατάλοιπα μονών, καθώς και σε βράχους που έχουν οπτική επαφή με αυτούς. Γι’ αυτό το ΥΠΠΟΑ και η 19η Ε.Β.Α μετά από επιτόπια αυτοψία και προκειμένου να προσδιορισθούν οι ανεκτοί βράχοι, ώστε να καταγραφούν και νομοθετικά και κατ’ επέκταση να γίνουν γνωστοί στους ενασχολούμενους με την αναρρίχηση ως νόμιμο πεδίο αναρριχήσεως, κατέληξε στου κατωτέρω βράχους, τους οποίους και προτείνει ως επιτρεπόμενα πεδία της δραστηριότητας αυτής (Βλ χάρτη Δήμου Καλαμπάκας – διαφάνεια 3):
Α) Το σύμπλεγμα των βραχωδών σχηματισμών που εκτείνονται ΒΔ (Βλ διαφάνεια 4) του βράχου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου, που είναι γνωστό στους αναρριχητές με τις εξής επωνυμίες: (Βλ διαφάνεια 5)
1) Πέτρα που κρένει, 2) Δισκοπότηρο, 3) Καλυμμαύχι, 4) Δίδυμοι Πύργοι, 5) Πέτρα του Βοσκού, 6) Αμπελοφύλακας, 7) Καμπάνα, 8) Πύργος Καστρακίου, 9) Τοίχος του Γύπα, 10) Μπουλάτα, 11) Τοίχος των Αυλών.
Β) Το σύμπλεγμα 6 ανωνύμων βράχων που κείνται βόρεια του βράχου τής Ιε¬ράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου και προς τα δεξιά του αγροτικού δρόμου, που οδηγεί στην Ιερά Μονή Υπαπαντής. (Βλ διαφάνεια 6 και 7)
Γ) Το σύμπλεγμα των βραχωδών σχηματισμών (Βλ διαφάνεια 8), που κείνται έναντι της Ιεράς Μονής Ρουσάνου και ανατολικά του βράχου του Στύλου ή του Αγίου Πνεύματος (Βλ διαφάνεια 9) στον οποίο βρίσκεται και το σπηλαιώδες ασκητήριο «φυλακές των μοναχών», με τις επωνυμίες (Βλ. διαφάνεια 10) «Κουμαριές», «Παλαιοκρανιές», «Τείχος Α και Β» και «Σουρλωτή». Ειδικά για τους βράχους αυτούς προτείνουμε, ότι πρέπει να επιτρέπεται η αναρρίχηση αποκλειστικά και μόνο στην ΝΔ τους πρόσοψη, δηλαδή προς τον οικισμό του Καστρακίου (Βλ. διαφάνεια 11), ενώ πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη η αναρρίχηση στο ΒΔ μέρος τους, διότι έχει άμεση οπτική επαφή με τις ενεργές μονές.
Επίσης, όπου θα επιτραπεί η αναρρίχηση, αυτή πρέπει να ορισθεί ότι θα γίνεται υποχρεωτικά με την παραδοσιακή μέθοδο αναρρίχησης και με τη χρήση παραδο¬σιακών υλικών, ενώ πρέπει να απαγορευτεί η χρήση άλλων μεθόδων και υλικών υπερ-τεχνητών, όπως π.χ. η χρήση κρουστικών μηχανημάτων για την διάνοιξη οπών και τοποθέτηση βυσμάτων, η έμπηξη βυσμάτων – αγκυρίων χημικών ρητινών, διότι τοποθετούνται με τρυπάνι, καταστρέφουν το βράχο και τα σημάδια τους δεν εξαλείφονται.
Σ’ αυτήν την κατηγορία δράσεων πρέπει να ενταχθεί και η σχοινοβασία ή πέρασμα μεταξύ βράχων. Η σχοινοβασία (highline) από βράχο σε βράχο των Μετεώρων η οποία γίνεται πάνω σε τεντωμένο σχοινί, καλώδιο ή άλλο υλικό, συνεπάγεται πλην άλλων καταστροφική επέμβαση επί των βράχων με διατρητικό μηχάνημα για την τοποθέτηση στηριγμάτων σχοινοβασίας. Επομένως είναι καταστροφική για τους βράχους, αφού προκαλεί μόνιμη βλάβη και αλλοίωση σ’ αυτούς και κατά συνέπεια προτείνουμε την καθολική απαγόρευσή της.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/METEORA-NEES-APAGOREFSEIS:::0:0{/gallery}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!