Πανελλήνιο αναρριχητικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια προωθεί να δημιουργήσει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για την πρώτη στη χώρα μας αγωνιστική πίστα αναρρίχησης και παράλληλο προπονητήριο.
Αυτή η υποδομή δεν υφίσταται στην Ελλάδα σε επίπεδο αγώνων και ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε ήδη τις σχετικές διαδικασίες. Οι οποίες, μάλιστα, ξεκίνησαν ήδη, αφού μέχρι το 2020, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εισαχθεί ως άθλημα η αναρρίχηση, θα πρέπει η χώρα μας να διαθέτει μια αξιόπιστη υποδομή. Μάλιστα, αυτή η υποδομή θα πιστοποιηθεί και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, προκειμένου να αποτελέσει και διεθνές κέντρο για την αγωνιστική αναρρίχηση. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί ήδη. Σε συνέχεια συζητήσεων με τη ΣΕΦΑΑ, το μεσημέρι της Κυριακής ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικός Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ. Δημήτρη Γεωργούλη και το επίτιμο μέλος της, κ. Νίκο Νέζη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακριβώς αυτά τα ζητήματα. Ο Δήμος Τρικκαίων μπορεί, σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑ, να δημιουργήσει την πρώτη αγωνιστική πίστα στην Ελλάδα, το πρώτο παρόμοιο προπονητήριο, να είναι πόλος έλξης για τους χιλιάδες αθλητές αναρριχητές, να προσελκύσει τη διοργάνωση διεθνών αγώνων, να αποτελέσει κέντρο της ελληνικής αθλητικής αναρρίχησης.
Κυρίαρχο συμπέρασμα από τη συνάντηση, το ότι οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα, σε συνεργασία και με τον ΣΟΧΤ, προκειμένου το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί και να μπορέσει, αυτή η πρόκληση, να αποτελέσει εφαλτήριο για προσέλκυση και αθλητικού τουρισμού στον Δήμο Τρικκαίων.
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Νέζης δώρισε στον κ. Παπαστεργίου την τρίτομη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών (το 2011) γεωγραφική του εγκυκλοπαίδεια, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα ελληνικά βουνά».
Εμείς στην Καλαμπάκα έχουμε μακέτα πάρκου……..
Για την αποκατάσταση της Αλήθειας και μόνο….
Η αγωνιστική Αναρρίχηση πρωτοεμφανίστικε στην Ευρώπη το 1985 με αγώνες σε φυσικό πεδίο που έγιναν στην Γιάλτα (Κριμαία) Η Διεθνής ομοσπονδία τότε αποφάσισε να γίνονται οι αγώνες σε τεχνιτές πίστες είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο.
Από το 1988 στη Χώρα μας με πρωτοβουλία της Ορειβατικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας φτιάχθηκε πρόχειρη αναρριχητική πίστα στο περίπτερο Νο 8 της Δ.Ε.Θ στα πλαίσια της έκθεσης Exploria σήμερα Filoxenia, όπου φιλοξενήθηκαν και οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες.
Απο το 1990 σε συνεργασία των : Ομοσπονδία – Ο.Λ.Θ. και Δήμου Συκεών, κατασκευάσθηκε η πρώτη κλειστή Αναρριχητική πίστα (Κλειστο Γυμναστήριο τριγώνου – Επταπυργίου) και συνεχίσθηκαν εκεί τα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Το 1995 είχαμε και την πρώτη διεθνή επιτυχία, με την Ζάντζου απο τον Βόλο, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων – Νεανίδων. Τότε έγινε και η πρόταση να μπύν οι Αγώνες στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των Χειμερινών Αγώνων (Λιλεχάμερ) αλλά η πρόταση απορρίφθηκε με το αιτιολογικό οτι το άθλημα δεν έχει εκπροσώπιση σε όλες τις ηπείρους.
Με εκτίμηση
Θώμογλου Γιώργος
Χειμερινά Αθλήματα ΕΕΠ ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ
Οδηγός Βουνού
Πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΟΟΑ