Η περιοχή των Αντιχασίων συχνά μας δίνει την ευκαιρία για μικρές ή μεγαλύτερες πεζοπορικές διαδρομές.Το μικρό σχετικά υψόμετρο και τα μεγάλα δάση βελανιδιάς και οξιάς που σκεπάζουν τις πλαγιές κάνουν τις διαδρομές εύκολες αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες. Ιδανική περίοδος είναι το προχωρημένο Φθινόπωρο, όταν τα φυλλοβόλα δέντρα παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου. Τότε τα δάση γεμίζουν μανιτάρια και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος της παρουσίας μας εκεί αφού η αναζήτηση εδώδιμων μανιταριών εδώ και χρόνια έχει προστεθεί στα ενδιαφέροντά μας.
Αφετηρία των εξορμήσεών μας είναι συνήθως η περιοχή του Λογγά αλλά και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής (Αχελινάδα, Μαυρέλι, Γερακάρι). Αλλάζοντας τη συνήθεια αυτή, για την τελευταία μας εξόρμηση επιλέξαμε σαν αφετηρία την Αγρελιά.
Η Αγρελιά (Σμόλια) βρίσκεται στο Βόρειο/Ανατολικό τμήμα του νομού Τρικάλων. To υψόμετρο του χωριού, το οποίο ειναι χτισμένο στις πλαγιές του μικρού βουνού της Κούτριας, φτάνει τα 923 μέτρα. Είναι ένας τόπος με πετρώδεις λόφους, αλλά και με μικρά βουνά γεμάτα με βελανιδιές, οξιές, πουρνάρια, ρέματα, ποταμάκια. Υπάρχουν άφθονα βοσκοτόπια καθως και το κάστρο μαζί με ένα μακεδονικό νεκροταφείο, στην δυτική έξοδο της περιοχής του χωριού. Η ιστορία της Αγρελιάς είναι μακρά. Μάρτυρες είναι τα αρχαία ερείπια, δεκάδες ανοιχτοί τάφοι, το κάστρο.
Όσο αφορά στην ονομασία του χωριού υπάρχουνε πολλές εκδοχές με επικρατέστερη τη σλαβική. Ο σοβιετικός γλωσσολόγος Ν.Trubacev αναφέρει οτι ένα σλαβικό φύλο στη νότια Βαλκανική έφερε πριν απο χίλια χρόνια ένα όνομα Σμολεανοί. Πιθανόν το φύλο αυτό να εγκαταστάθηκε προσωρινά ίσως στην περιοχή και της έδωσε το όνόμα του. Την πρώτη αναφορά για τη Σμόλια την έχουμε το 1393, αργότερα το 1745 και το 1871. Στις αρχές του αιώνα μας υπήρχε η ονομασία της Παλαιάς Σμόλιας (με τη δημιουργία της Νεας Σμόλιας, η αλλιώς Κουμαρία/Τσιμάρια.) Το 1929 βρίσκουμε το όνομα Αγριλιά και έτσι γραφότανε μέχρι το 1959 που μετονομάστηκε σε Αγριελιά (http://www.agrelia.de/agrelia.html).
Ξεκινώντας από το εκκλησάκι του Άγιου Φανούριου, λίγο πριν την Αγριελιά, κατευθυνθήκαμε προς το έρημο χωριό της Κουμαριάς όπου φτάσαμε μετά απο 1.30’. Η Κουμαριά (Τσιμάρια) έχει μικρή ιστορία, λιγότερη από έναν αιώνα. Χτίστηκε το 1881 από τους κατοίκους της παλιάς Σμόλιας (Παλαιοχώρι) εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι για λόγους που παραμένουν ανεξακρίβωτοι αρχίσανε να εγκαταλείπουνε το χωριό.
Ανεβήκανε βορειότερα και έτσι χτίσανε την Κουμαριά. Κατά τον εμφύλιο πολεμο κάηκε το χωριό και οι κάτοικοι του πήγανε στα Τρίκαλα και επέστρεψαν το 1950. Κατά την δεκαετία του 1960 αρχίζει η μετανάστευση και οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν οριστικά το 1979 (http://www.agrelia.de/agrelia.html).
Μετά από σύντομη ξεκούραση στο προαύλιο της εκκλησίας, συνεχίσαμε στον δασικό δρόμο με κατεύθυνση την κορυφή Μαμαλή. Εδώ η βελανιδιά δίνει σιγά – σιγά τη θέση της στην οξιά μεταμορφώνοντας εντελώς την εικόνα του τόπου. Αν και η υψομετρική διαφορά που πρέπει να καλύψουμε ξεπερνά τα 900 μέτρα, το ήπιο ανάγλυφο έκανε την πορεία ξεκούραστη.
Η κορυφή, το υψόμετρο της οποίας φτάνει τα 1420 μ. αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Τρικάλων και Λαρίσης και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Βερδικούσας, απέχοντας από αυτή μόλις 7 χλμ. Εύκολα μπορεί να φτάσει κάποιος μέχρι εδώ και από τον δασόδρομο, όπως δηλώνει και ο χώρος κατασκήνωσης γύρω από την εκκλησία. Με επίκεντρο την κορυφή εξάλλου διοργανώνεται και το Mountain Enduro Camp. Η παραμονή μας εδώ ήταν αρκετά μεγάλη αφού εκτός από ξεκούραση χρειαζόμαστε και φαγητό μιας και το μεσημέρι είναι ήδη προχωρημένο.
Η επιστροφή είχε κατεύθυνση το χωριό της Αγριελιάς και ακολούθησε έναν δαίδαλο δασόδρομων και μονοπατιών χωρίς καμμία σήμανση. Φτάσαμε στο χωριό μετά από πορεία 18 χλμ και προσπάθεια επτάμιση περίπου ωρών.
Τα νέα του Συλλόγου
Το προσεχές Σαββατοκύριακο 8 & 9 Οκτωβρίου ο Σύλλογός μας έχει δραστηριότητα στον συνοριακό Γράμμο (κορυφή “Γκούμπελ” 2254 μ . και Λίμνη Γκισντόβα / μέτριας δυσκολίας).
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.
Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook .
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!