Τον πεσόντα τρικαλινό έφεδρο Ανθυπασπιστή Καταδρομών Γεώργιο Νάκο υποδέχεται μετά από 42 ολόκληρα χρόνια η γενέθλια γη.
Στην Τοπική Κοινότητα Πλατάνου το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2016, τα οστά του έφεδρου καταδρομέα θα αναπαυθούν στο οστεοφυλάκιο του τοπικού Κοιμητηρίου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων και τη ΣΜΥ, ως απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής για τον πεσόντα στην Κύπρο στα δραματικά γεγονότα του 1974.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής :
– 10:50 Ώρα αφίξεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Τοπική Κοινότητα Πλατάνου.
– Επιμνημόσυνη Δέηση.
– Ανάγνωση του βιογραφικού του πεσόντα στην Κύπρο Έφεδρου Ανθυπασπιστή (ΚΔ) Γεώργιου Νάκου.
– Κατάθεση στεφάνων.
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
– Μεταφορά των λειψάνων στο Οστεοφυλάκιο του Κοιμητηρίου της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου.
Σημειώνεται ότι τα οστά του Γεώργιου Νάκου και άλλων 15 καταδρομέων που έχασαν τη ζωή τους από φίλια πυρά κατά τη συμμετοχή τους στη μυστική αποστολή “ΝΙΚΗ” κατά την τουρκική εισβολή επαναπατρίστηκαν στις 4 Οκτωρβίου.
Το χρονικό
Μαζί με άλλα 15 αεροσκάφη τύπου Νοράτλας το «Νίκη 4» είχε απογειωθεί από τη Σούδα τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974. Πετώντας χαμηλά και με σβηστά φώτα, ξημερώματα της επομένης, τα αεροσκάφη δέχτηκαν φίλια πυρά στη Λευκωσία, καθώς εξελήφθησαν για τουρκικά.
Το «Νίκη 4» ήταν το μοναδικό που καταρρίφθηκε. Τέσσερις αεροπόροι και 27 καταδρομείς σκοτώθηκαν, ενώ μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, διασώθηκε τότε πηδώντας από τη φλεγόμενη άτρακτο. Οι 16 πεσόντες περισυνελέγησαν από την περιοχή και ετάφησαν άναρχα στο κοιμητήριο της Λακατάμιας.
Στις 4 Οκτωβρίου επαναπατρίστηκαν ο επισμηνίας Ηλίας Ανθιμος, οι καταδρομείς Ανδρέας Αναστασόπουλος, Κοσμάς Γιαννακάκης, Στέφανος Γιαννάκος, Ηλίας Δαλαμάγκας, Αντώνιος Ζησιμόπουλος, Χρήστος Λιγδής, Σπυρίδων Μανιάτης, Αιμίλιος Μονιάς, Γεώργιος Νάκος, Στυλιανός Πρινιανάκης, Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Ευάγγελος Τσάκωνας, Σωτήριος Τζούρας, Χρήστος Χατζόπουλος και ο δεκανέας Αθανάσιος Χριστόπουλος. Απομένει η ταυτοποίηση άλλων τριών πεσόντων του «Νίκη 4».
Στο σημείο της συντριβής χτίστηκε αργότερα ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας με τάφους πεσόντων και κενοτάφια αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Για τις ανάγκες των ανασκαφών το μνημείο ξηλώθηκε και αποκαταστάθηκε μετά την εύρεση των λειψάνων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!