Η καρδιά των Αγράφων ονομάζεται Αργιθέα. Είναι ένα σύνολο χωριών και οικισμών που ακόμα και τώρα, στον 21ο αιώνα, παραμένουν ευάλωτα στις διαθέσεις του καιρού. Στενά δεμένη η μοίρα τους με ένα από τα σκληρότερα ορεινά τοπία, παραμένουν για μεγάλα διαστήματα αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο τον χειμώνα. Τότε δοκιμάζονται οι αντοχές όσων απέμειναν στον τόπο.
Η είσοδος στην Αργιθέα ονομάζεται Τύμπανος. Αυτός κρατάει τα κλειδιά και είναι φύλακας ζόρικος. Σπάνια χαμογελά, συνήθως είναι συνοφρυωμένος. Συχνά, συχνότατα τα ξεσπάσματά του θυμού του. Ξεσπάσματα που συνοδεύονται με ανέμους παγωμένους, βροχή κατακλυσμιαία και χιόνι. Πολύ χιόνι σωρεύεται σε αυτή την βόρεια κορυφή των Αγράφων. Και αν σήμερα η διάβαση μέσω Οξιάς είναι δύσκολη, παλαιότερα ήταν άθλος. Τότε που η στράτα πέρναγε από την απόκρημνη βορινή πλευρά του, συνδέοντας τη Δρακότρυπα με την Αργιθέα, έπρεπε να είσαι αποφασισμένος για να κάνεις το ταξίδι, αλλά και τυχερός για να φτάσεις σώος. Πολλά τα ατυχήματα, ιδιαίτερα τον χειμώνα, είναι ακόμα νωπά στις μνήμες των γεροντότερων. Και να πως περιγράφει ένα από αυτά ο Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου, Δικηγόρος Αθηνών – Συγγραφέας:
«Οι Ανθηριώτες Θεοφάνης Θεοδωράκης του Αθανασίου ετών 28, Δήμος Κωφός του Βαΐου ετών 19, Βλάσης Πατσιαούρας του Ηλία ετών 22- στρατιώτης συναντήθηκαν στο Μουζάκι αργά το απόγευμα του μοιραίου Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 1967 και νιώθοντας μέσα τους το σφρίγος να τους κάνει δυνατούς, μα και την ώρα να βρεθούν νωρίτερα στα σπίτια τους πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν και να γείρουν το χιονισμένο Τύμπανο μέσα στη νύχτα. Στην παρέα τους προστέθηκε και ο μπάρμπα Βαγγέλης Στούμπος που πηγαινο-έφερνε το ταχυδρομείο, έμπειρος στο πέρασμα του φοβερού βουνού και στις 9 το βράδυ πέρασαν μέσω Βατσουνιάς-Δρακότρυπας προς το Σιαφάκα και τον Καλέτσιο και συνέχισαν την πορεία τους προς τις Ορσίδες. Οι τρεις νέοι προπορεύονταν και οι φωνές τους με τα αστεία ακούγονταν από τον μπάρμπα Βαγγέλη ως κάποιο σημείο που μετά άκουσε μέσα στη νύχτα έναν αέρα και ύστερα έχασε την επαφή μαζί τους. Τους καλούσε φωνάζοντας με τα μικρά τους ονόματα, μα πουθενά ακοή. Τότε κατάλαβε πως ο αέρας που άκουσε λίγο πριν ήταν από τη σβάρνα (έτσι λέγαμε τις χιονοστιβάδες στην Αργιθέα) που παρέσυρε τους τρεις νέους στις πλαγιές και τους κατέβασε στις χαράδρες του Κακορέματος. Αφού για λίγη ώρα ακόμα φώναζε και δεν άκουγε κανέναν κατάλαβε πλέον πως το μεγάλο κακό είχε γίνει. Η πείρα που είχε του είπε να απομακρυνθεί από τις Ορσίδες προς τη Μπάρα και από εκεί, βάζοντας όσες δυνάμεις είχε και παλεύοντας με μέτρα χιόνι κατάφερε μετά τρεις ώρες να φτάσει σχεδόν ξυλιασμένος στην Αργιθέα (γνωστό Κνίσσοβο) και με τρεμάμενη φωνή που μόλις έβγαινε ίσα που μολόγησε την τραγωδία και έπεσε λιπόθυμος… »
Τη στράτα αυτή προγραμματίσαμε να διαβούμε στην τελευταία μας εξόρμηση. Με αφετηρία το διάσελο «Αέρας», μεταξύ Τύμπανου και Καράβας, κατεβήκαμε στον παλιό δασόδρομο και πήραμε πορεία κατηφορική για τη Δρακότρυπα. Δεξιά μας η απόκρημνη πλαγιά. Κομμάτια γίνεται το σώμα του βουνού γεμίζοντας τον τόπο με λιθάρια. Αριστερά η Καραβούλα, αδιόρατη πίσω από τις πρωινές ομίχλες που αναδύονται από τον πάτο του φαραγγιού.
Μακρύς ο δρόμος μέχρι τον προορισμό μας. Μέσα από δάση πυκνά, μέσα από ρέματα και λάσπες. Λίγα τα ξέφωτα, ελάχιστος ο ήλιος στις σκοτεινές πλαγιές του Τύμπανου. Ξεπέρασε τις 4 ώρες η πορεία μας. Ήταν μια πρώτη γνωριμία με έναν κόσμο συναρπαστικό, γεμάτο μνήμες. Σίγουρα θα επανέλθουμε.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 6/11 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Φλέγκα (2157μ.) με εκκίνηση από τη Λίμνη Αώου. Ώρες ανάβασης 3, μέτρια δυσκολία.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!