Στις 21-23 Οκτωβρίου στη Γερμανική Σχολή Αθηνών έλαβε χώρα το 19ο Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών στο οποίο εκπροσώπησαν το Σχολείο μας οι μαθητές της Β΄ (Ντέλκου Εύα και Κουτσιβέτας Αριστείδης) και της Α΄ Λυκείου (Αλεξανδρή Κωνσταντίνα, Ζουλιανίτη Ροδάνθη, Καλαμαρά Εβελίνα, Κορκή Ελένη, Κουβελά Ευθυμία, Μακρή Εύα και Μπαρτζιώκα Στέλλα με συνοδούς τις κυρίες Κόσσυβα Βίβιαν, Λιακατή Λίνα (καθηγήτριες αγγλικής γλώσσας) και Νταμπαλή Πόπη (θεολόγος).
Πρόκειται για μια πιστή προσομοίωση των συνεδριάσεων του ΟΗΕ, κατά την οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλο διπλωμάτη και καλούνται να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα μιας χώρας – μέλους του ΟΗΕ. Στο συνέδριο αυτό, λοιπόν, προσομοίωσης μαθητές από πολλές χώρες του κόσμου, το Βέλγιο, την Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το Λίβανο και την Τουρκία συγκεντρώθηκαν, για να συζητήσουν μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν όλα τα έθνη. Αφόρμηση του φετινού συνεδρίου στάθηκαν οι δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η δουλεία στην σύγχρονη εποχή.
Άλλα θέματα τα οποία καλούμασταν να διαπραγματευτούμε ήταν η ασφάλεια των συνόρων, η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης του ISIS (του ισλαμικού κράτους) καθώς και η εξάλειψη του γάμου παιδιών που δεν έχουν ενηλικιωθεί, πράγμα που δυστυχώς λαμβάνει χώρα σε ορισμένες χώρες της Ασίας. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της Εφηβικής Επιτροπής (Youth Assembly) συζητήσαμε τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου καθώς και τη σχέση της σωματικής διάπλασης και της αυτοπεποίθησης ή μη που έχουν σήμερα ιδιαίτερα οι νέοι μέσα από τα «πρότυπα», που δέχονται από τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης στην οποία παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό αρκετοί πρέσβεις χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και άνθρωποι που συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση των αποφάσεων σε παγκόσμιους ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Κατόπιν, τον λόγο πήραν οι υπεύθυνοι της διεξαγωγής του συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του Σχολείου μας Ντέλκου Εύα ορίστηκε πρέσβης της χώρας του Αφγανιστάν, που εκπροσωπούσε το Σχολείο μας, και εκφώνησε λόγο στην εναρκτήρια τελετή. Μετά το πέρας των ομιλιών συγκεντρωθήκαμε ο καθένας μας στην επιτροπή του και άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για τα θέματα που έπρεπε να διαπραγματευτούμε.
Την επόμενη μέρα, οι συνεδριάσεις συνεχίστηκαν με περισσότερη εμβάθυνση και ανάλυση στα θέματα καθώς και με την αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναφέρθηκαν. Όσοι συμμετείχαν στην Εφηβική Επιτροπή είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και συνεδριάσεις μεγαλύτερων επιτροπών και με αυτόν τον τρόπο να κατανοήσουν καλύτερα την διαδικασία του συνεδρίου.
Την τρίτη και τελευταία μέρα συγκεντρώθηκαν όλες οι επιτροπές στο αμφιθέατρο με σκοπό να συζητήσουμε όλοι μαζί τα αποτελέσματα των εργασιών των επιτροπών. Τα μέλη της Εφηβικής Επιτροπής (Youth Assembly), αφού ολοκλήρωσαν την συζήτηση – αντιπαράθεση, αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά την διαδικασία του συνεδρίου του ΟΗΕ, υποβάλλοντας ερωτήσεις στους προέδρους τους. Τέλος, κατά την διάρκεια της τελετής λήξης οι πρόεδροι κάθε επιτροπής εξέφρασαν τα συναισθήματα τους και τις ανεξίτηλες εμπειρίες που αποκόμισαν από το συγκεκριμένο συνέδριο.
Όταν έφτασε η ώρα της αναχώρησή μας, νιώσαμε ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός χαρά, γιατί είχαμε έρθει σε επαφή με παιδιά από άλλες χώρες και είχαμε ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία και αφετέρου λύπη που το συνέδριο είχε φτάσει στο τέλος του. Ελπίζουμε το Σχολείο μας να συνεχίζει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους συνέδρια στο μέλλον, παρέχοντας μας την δυνατότητα όχι μόνο να εξασκήσουμε την αγγλική γλώσσα αλλά και να ασχοληθούμε με θέματα μείζονος σημασίας που κατακλύζουν καθημερινά την παγκόσμια αλλά και εγχώρια ειδησεογραφία, διευρύνοντάς τους πνευματικούς μας ορίζοντες.
Ζουλιανίτη Ροδάνθη, Μπαρτζιώκα Στέλλα
Μαθήτριες της Α΄ Λυκείου
των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!