Στο κέντρο του χωριού της Χρυσομηλιάς, δίπλα στο Νηπιαγωγείο, στεγάζεται σ’ ένα όμορφο παραδοσιακό κτήριο το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.
Ο επισκέπτης, παρατηρώντας τα εκθέματα, νοερά ακολουθεί μια διαδρομή από τον σύγχρονο κόσμο σε αυτόν του χθες.
Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Κλεινοβού κ. Νίκου Ζαχαράκη. Η προσπάθεια συγκέντρωσης του υλικού έγινε με το μεράκι όλων των κατοίκων, αλλά κυρίως με την επιμονή, υπομονή και τον ζήλο του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Χρυσομηλιάς κ. Κώστα Μπούλμπου.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον χώρο και στον χρόνο μέσα από την έκθεση πολλών αντικειμένων.
Παρμένα από όμορφες εποχές, ξεχασμένα και άγνωστα για πολλούς αντικείμενα, με τα οποία οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αντιμάχονταν τις αντίξοες φυσικές συνθήκες, αλλά και άλλα, που αναδεικνύουν την ικανότητά τους να παράγουν πολιτισμό, περιμένουν τον επισκέπτη να τον ταξιδέψουν σε γνωστά για τους παλαιότερους και άγνωστα για τους νεότερους χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη συλλογή επιμελήθηκε κι έστησε η εκπαιδευτικός κ. Ζωή Ζαχαράκη.
Το Λαογραφικό Μουσείο έχει σκοπό να στηρίξει τον παραδοσιακό πολιτισμό των τελευταίων αιώνων και χρόνων στον ορεινό θεσσαλικό χώρο. Συντηρεί, διαφυλάσσει και καταγράφει τα υλικά του πολιτισμού αυτού, τα οποία εκθέτει στο κοινό για μελέτη, παιδεία και ψυχαγωγία.
Οι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από πολλά αντικείμενα. Αντικείμενα σχετικά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, και με τεχνικές, όπως η υφαντική, η ραπτική, η μεταλλοτεχνία, η ξυλοτεχνία. Πρόκειται για αντικείμενα που εξυπηρετούσαν τις βασικές βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου (διατροφή, στέγαση, ένδυση), αλλά και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής του.
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή έχει ο αργαλειός:
Τιμή μεγάλη και τρανή πού ‘ναι ο αργαλειός στο σπίτι
το κάθε δόντι του χτενιού είν’ ένας μαργαρίτης…
Η συλλογή είναι πλούσια σε αγροτικά αντικείμενα. Η μαζική συμμετοχή στη διεκπεραίωση των αγροτικών εργασιών και το αίσθημα αλληλοβοήθειάς που επικρατούσε, είναι αρκετά για να διδάξουν στις νεότερες γενιές πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν στη ζωή τους στοιχεία από τον λαϊκό πολιτισμό.
Για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, το καμίνι, το ξυλουργείο, το τυροκομείο, δεν ήταν απλώς χώροι εργασίας αλλά και χώροι κοινωνικής συναναστροφής και ενημέρωσης.
Το Λαογραφικό Μουσείο, μέσα από τη γνώση της κοινωνίας του χθες, επιδιώκει την κατανόηση του σήμερα. Ο ρόλος του είναι κατεξοχήν κοινωνικός.
Στόχος της ίδρυσης του Λαογραφικού αυτού Μουσείου είναι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων. Απώτερος σκοπός του είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις με επίκεντρο τη λαϊκή τέχνη και το φυσικό κάλλος που περιβάλλει την περιοχή.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Κοινότητας Χρυσομηλιάς κ. Μπούλμπο, ο οποίος αφιέρωσε και αφιερώνει πολύ από τον προσωπικό του χρόνο για τη συντήρηση, τη διάσωση, την περισυλλογή και την προβολή του Λαογραφικού αυτού Μουσείου.
Όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι χρήζει και άμεσης προσοχής από τον δήμο αλλά και από την Περιφέρεια αυτή η προσπάθεια, για να μπορέσει να αντέξει στον χρόνο, προς όφελος τόσο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας, όσο και των επισκεπτών.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/HRYSOMILIA-LAOGRAFIKO-MOYSEIO:::0:0{/gallery}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!