Τα Εκπαιδευτήρια Αθηνά, για ακόμα μια χρονιά, μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο 12ο Πρότυπο Συνέδριο Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών του Κολλεγίου Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη, που έλαβε χώρα από τις 10 έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2017. Συγκεκριμένα, με συνοδούς και υπεύθυνες για την προετοιμασία μας την κα Πυρώτη, συντονίστρια του αγγλικού τμήματος και τις κυρίες Κόσσυβα Βίβιαν και Λιακατή Λίνα, καθηγήτριες αγγλικής γλώσσας, στο συνέδριο αυτό το Σχολείο μας εκπροσώπησαν: η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Ντέλκου Εύα, οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου, Καλαμαρά Εβελίνα, Κορκή Ελένη, Κουβελά Ευθυμία, Κωστοπούλου Έλια, Μακρή Εύα, Μπαρτζιώκα Στέλλα και Τσιουμή Καρολίνα καθώς και οι μαθητές της γ΄ Γυμνασίου, Ερωτοκρίτου Χρήστος, Λύπα Εύα, Παπακώστας Γιώργος και Ράκου Ευαγγελία.
Σε αυτού του είδους τα συνέδρια συγκεντρώνονται κάθε χρόνο μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου, ώστε να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν θέματα πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής φύσεως που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, εξασκώντας παράλληλα την αγγλική τους γλώσσα. Βέβαια, η διαδικασία αυτή γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αφού οι μαθητές καλούνται να εκπροσωπήσουν διάφορες χώρες και ενεργήσουν σύμφωνα με την πολιτική της χώρας που εκπροσωπούν. Έτσι, εμείς κληθήκαμε φέτος να εκπροσωπήσουμε την Αϊτή, την Λετονία, το Λουξεμβούργο καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Την πρώτη μέρα του συνεδρίου ήμασταν όλοι μας αρκετά αγχωμένοι, αφού θα έπρεπε να έρθουμε αντιμέτωποι με άλλα παιδιά, συζητώντας στα αγγλικά για διεθνή θέματα. Ωστόσο, η εναρκτήρια τελετή της διοργάνωσης απέβαλε το άγχος και την αγωνία που είχαμε και μας πλημμύρισε συναισθήματα ανυπομονησίας και ενθουσιασμού. Κατά την διάρκειά της, μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με έμπειρους διπλωμάτες και να μας πληροφορήσουν για διεθνή θέματα μέσα από τις εμπειρίες τους. Στη συνέχεια, ο καθένας μας αποσύρθηκε στην επιτροπή όπου άνηκε και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις γύρω από τα θέματα που θα έπρεπε να αναλύσουμε τις προσεχείς τρεις ημέρες.
Την δεύτερη μέρα, έχοντας συνηθίσει την όλη διαδικασία, είχαμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και ήμασταν περισσότερο αισιόδοξοι για την συνέχεια του συνεδρίου. Αυτή η μέρα αποδείχθηκε αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού αρκετές επιτροπές κλήθηκαν να έρθουν αντιμέτωπες με θέματα που τους δόθηκαν εκείνη την στιγμή, όπως για παράδειγμα την απόφαση ή μη σε εμπόλεμες περιοχές, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Παρόλο που η συγκεκριμένη μέρα κρίνεται ως η πιο επίπονη και κουραστική από όλες, ο καθένας μας κατάφερε να συνεργαστεί αποτελεσματικότερα με τους υπόλοιπους εκπροσώπους και κατά συνέπεια να επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Δυστυχώς, η τρίτη μέρα έφτασε πολύ γρήγορα για όλους μας. Το γεγονός αυτό μας προκάλεσε μεγάλη θλίψη, καθώς είχαμε γνωριστεί αρκετά καλά με παιδιά άλλων χωρών, όπως από Γερμανία, Τουρκία, Ιορδανία και Ολλανδία καθώς και με παιδιά από άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα οποία έπρεπε να αποχωριστούμε τόσο γρήγορα. Παρά τις διαφορές που μπορεί να είχαμε στις επιτροπές και παρά τις διαφορετικές κουλτούρες αναπτύξαμε ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, που θα τις θυμόμαστε για πάντα! Γι’ αυτό τον λόγο ελπίζουμε να μας δοθούν και στο μέλλον παρόμοιες ευκαιρίες. Τέλος, θα θέλαμε να παροτρύνουμε και άλλους μαθητές να συμμετέχουν σε τέτοια συνέδρια, ώστε να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες όσον αφορά φλέγοντα θέματα της διεθνούς διπλωματίας, να αποκτήσουν εμπειρίες μέσα από τη συνεργασία τους σε ομάδες και να εξασκήσουν φυσικά την αγγλική γλώσσα.
Στέλλα Μπαρτζιώκα, Καρολίνα Τσιουμή
Μαθήτριες της Α΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»