Για δεύτερη φορά φέτος ανηφορίσαμε προς τα αγαπημένα μας Άγραφα. Προηγήθηκε στα μέσα Μαρτίου η κοινή θεσσαλική πορεία στην ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, την Καράβα. Αυτή τη φορά το πρόγραμμά μας περιελάμβανε ανάβαση στην κορυφή Καζάρμα (1.977μ.) και στη συνέχεια επιστροφή από «9 βρύσες».
Ο καιρός ήταν με το μέρος μας από την ώρα που ξεκινήσαμε . Η ηλιοφάνεια και η καλή θερμοκρασία δεν μας άφηναν περιθώρια για ανησυχίες. Η Καζάρμα μας περίμενε με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες : Ηλιόλουστη, με καλή ορατότητα και κυρίως με χιόνια, που θέλαμε να τα χαρούμε για άλλη μία φορά.
Απρίλης μήνας! Η διαδρομή από τα Τρίκαλα στο Μουζάκι και από εκεί στο Πευκόφυτο και μέχρι το διάσελο του Αγίου Νικολάου, μας αποζημίωνε με την ομορφιά της. Το μωβ χρώμα από τις πασχαλιές και τις κουτσουπιές κεντούσε ένα πανέμορφο σχέδιο στον καταπράσινο καμβά της άνοιξης. Πλησιάζοντας στο Πευκόφυτο , θαυμάσαμε την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά του στιβαρού ορεινού όγκου του Τύμπανου. Μπροστά του όλα φαίνονταν μικροσκοπικά, ακουμπισμένα στη γιγαντοσύνη του βουνού. Τα χωριά, σκαρφαλωμένα σε όλη την πλαγιά κάτω από την κορυφή του Τύμπανου, έμοιαζαν με μινιατούρες. Οι δρόμοι που τα ένωναν, στριφογυριστοί σαν κορδέλες, σχημάτιζαν καγκέλια για να ελιχθούν στις απότομες πλαγιές, Η βαθιά χαράδρα ανάμεσά τους από τη μια και οι πανύψηλες κορυφές από την άλλη, έκοβαν την ανάσα.
…. «Λένε οι παλιοί ότι, όταν ο Θεός έφτιαχνε τον κόσμο, πήρε μια χούφτα από χώμα και το πέρασε σε σήτα. Το εύφορο πέρασε από αυτήν και έγιναν οι κάμποι, οι πέτρες και τα χοντράδια έπεσαν στη γη και γεννήθηκαν τα Άγραφα.»…
Στον αυχένα του Αγίου Νικολάου, πάνω από το χωριό Βλάσι, αφήσαμε τα αυτοκίνητα και μαζί με την Ερμιόνη και τον Πέτρο, που ήρθαν από τα Γιάννενα για να πεζοπορήσουμε μαζί , ανηφορίσαμε στο άρτια σηματοδοτημένο μονοπάτι Β4 από τον ΕΟΣ Καρδίτσας, για την Καζάρμα. Μετά από μιάμιση ώρα ανάβαση περίπου φτάσαμε στο πέτρινο εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο που βρίσκεται στην κορυφή της Καζάρμας και σε υψόμετρο 1.977μ. και απολαύσαμε τη απαράμιλλη θέα στη λίμνη Πλαστήρα και τα χωριουδάκια τριγύρω της. Η ορατότητα ήταν πολύ καλή και μας επέτρεψε να δούμε στα βόρεια την πόλη των Τρικάλων, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Στο βάθος στα ανατολικά διακρίνονταν καθαρά ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος με τις χιονισμένες κορυφές τους. Στα δυτικά, όλη η ομορφιά των Αγράφων ξεδιπλώνονταν σε μια συστάδα ασπρισμένες, κοφτερές μύτες. Το Βουτσικάκι(2.145μ), η Καράβα(2.184μ), το Ντελιδήμι αλλά και ο Κόζιακας, η περιοχή Ασπροποτάμου, η κεντρική Πίνδος, τα Ευρυτανικά Άγραφα κ.α.
Ξεκουραστήκαμε, κολατσίσαμε και αφού γράψαμε στο βιβλίο κορυφής και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες ξεκινήσαμε για τις «9 βρύσες». Η μαγευτική θέα όμως των χιονισμένων ψηλών κορυφών , που άστραφταν κάτω από το φως του ήλιου, μας άφηνε άφωνους και σταματήσαμε αρκετή ώρα για να τη θαυμάσουμε. Εντυπωσιασμένοι βαλθήκαμε να ψάχνουμε ένα-ένα τα γνωστά μας βουνά και διαπιστώναμε με χαρά την ευκολία στον ξεκάθαρο εντοπισμό τους λόγω των εξαιρετικά καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Βρισκόμασταν στη μέση του πάλλευκου ορεινού όγκου της Καζάρμας, αγναντεύοντας στην απεραντοσύνη των χιονισμένων Αγράφων, ανάμεσα στις δυτικές κορυφές των Αγράφων και στη λίμνη Πλαστήρα. Ανάμεσα από τον Κόζιακα και τον Όλυμπο. Νιώσαμε αυτό το θεικό αίσθημα των Αγράφων
Συνεχίσαμε την πορεία μας αφήνοντας πίσω μας τη χιονισμένη Καζάρμα και κατηφορίζοντας σε πετρώδες έδαφος προς το πέρασμα του «Κουφόλογγου», φτάσαμε σε αλπικά λιβάδια. Στη συνέχεια κυκλώσαμε προς τα βορειοανατολικά την Καζάρμα. Το πέτρινο πυροφυλάκιο της κορυφής Καζάρμας, σαν ψηλός φάρος, σε κάποια σημεία της διαδρομής ξεπρόβαλλε αγέρωχο ανάμεσα από τις βουνοκορφές. Καθώς προχωρούσαμε, στα αριστερά μας, ένας μικρός καταρράκτης έπεφτε ορμητικά. Τα χιόνια που έλιωναν σχημάτιζαν παντού ρυάκια που κελάρυζαν . Στα αλπικά λιβάδια και στις πλαγιές των βουνών, ανάμεσα στα έλατα απλώνονταν πανέμορφα λουλούδια, μωβ κρόκοι, μπλε κρινάκια, κίτρινα κρινάκια, άσπρες μαργαρίτες. Πουλάκια τιτίβιζαν μέσα στα δέντρα. Η άνοιξη είχε φτάσει και εκεί στα ψηλά και γαλήνια βουνά και ήταν η θέα ήταν μοναδικής ομορφιάς.
Είχαμε πλέον φτάσει στη θέση «9 βρύσες». Η διπλή κτιστή βρύση με το γάργαρο νερό μας προκαλούσε να γεμίσουμε τα παγούρια μας για να ξεδιψάσουμε. Πίσω της, λαξευμένο σε ψηλό βράχο, βρίσκονταν ένα μικρό εικόνισμα, που για να το φτάσουμε έπρεπε να ανεβούμε αρκετά πέτρινα σκαλοπάτια. Σταματήσαμε για αρκετή ώρα και ξεκουραστήκαμε. Ήμασταν όλοι ευδιάθετοι και εντυπωσιασμένοι με τη θέα που ξεδιπλώνονταν μπροστά μας, μία πανδαισία βλάστησης και τρεχούμενων νερών. Ξεκούραστοι συνεχίσαμε να ανηφορίζουμε προς τα δυτικά. Μετά από σύντομη και προσεκτική πορεία κατηφορίσαμε σε λιβάδια και βρεθήκαμε στη βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου της Καζάρμας. Η θέα ήταν άκρως εντυπωσιακή και αρχίσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες το μαγευτικό τοπίο. Από το σημείο αυτό και μέχρι τον αυχένα του Αγίου Νικολάου, ακολουθήσαμε το παλιό ομαλό πλακόστρωτο μονοπάτι Καζάρμας – Οξιάς, Β21, που κάποτε αποτελούσε το κυριότερο πέρασμα στην ορεινή περιοχή των Αγράφων για το Μουζάκι. Η απότομη πλαγιά δυσκολεύει την άνετη πρόσβαση στο μονοπάτι σε κάποια σημεία και επιστρατεύουμε την προσοχή μας για να τα διασχίσουμε με ασφάλεια. Το μονοπάτι, που σε πολλά σημεία ήταν κατεστραμμένο, μετά από αρκετή ώρα, μας βγάζει σε δάσος οξιάς, και ακολουθώντας το, καταλήγουμε στο διάσελο του Αγίου Νικολάου Βλασίου, που ήταν το σημείο εκκίνησης και το μέρος όπου είχαμε αφήσει
τα αυτοκίνητά μας. Η υπέροχη αυτή μέρα θα κλείσει με την καθιερωμένη σύναξη στην πιο κοντινή ταβέρνα στο Πευκόφυτο, όπου κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι θα κάνουμε τον απολογισμό.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 9/4 έχουμε προγραμματισμένη πορεία στα Μετέωρα:
Καστράκι – Μόδι – Σουρλωτή – Σφίγγα – Καστράκι. Ώρες πορείας 3.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου –Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!