Το Χαλικόβουνο (υψ. 2135 μ.) είναι τμήμα του σχηματισμού της Νεράιδας, της φυσικής συνέχειας δηλαδή του ορεινού όγκου της Τριγγίας προς νότο. Είναι και η ψηλότερη κορυφή του σχηματισμού και η πιο επιβλητική καθώς η προέκτασή της καταλήγει σε τεράστια ορθοπλαγιά, πάνω από το Παλαιοχώρι. Όπως συχνά συμβαίνει, η ονομασία της διαφέρει από την επίσημη που αναγράφεται στους χάρτες (Μπριτσιάσα) ή και από εκείνη που κάποιοι ντόπιοι αναφέρουν (Μπουτζά).
Η προσπέλασή της γίνεται από τρεις βασικές κατευθύνσεις. Νότια από την Πύρρα, νοτιοδυτικά από τη Δέση και βόρεια από τη θέση Γκολέμι, ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και στην Κρανιά. Επιλέγοντας τη δεύτερη διαδρομή, γνωρίζαμε τη δυσκολία της από προηγούμενη ανάβασή μας αλλά η ομορφιά και το φυσικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει υπερίσχυσε των άλλων συντομότερων επιλογών.
Το πρωινό της Δευτέρας, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, μας βρήκε στην είσοδο του ορεινού χωριού της Δέσης. Ο σπουδαιότερος λόγος της επίσκεψης αυτή την εποχή είναι ασφαλώς το εντυπωσιακό θέαμα των νερών που τρέχουν από παντού. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το όνομα του χωριού, αφού εδώ καταλήγουν τα νερά των ορεινών όγκων του Καπ Γκρας και του Χαλικόβουνου με τη μορφή χειμάρρων. Σε αυτά προστίθενται τα νερά των πηγών Γκούρα, Μαρτάτα, Αυγό, Γκροζόλα. Όλα μαζί δημιουργούν το Καμνιαΐτικο ρέμα που τρέχει μέσα στο εντυπωσιακό ομώνυμο φαράγγι, στα πόδια των χωριών Άγιος Νικόλαος και Δροσοχώρι για να συναντήσει τον Ασπροπόταμο.
Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε όχι από τον χωματόδρομο ακολουθώντας την ένδειξη προς Άγιο Νικόλαο – Καταρράκτες – Σπήλαιο Γκόλφως, αλλά δεξιά από το ρέμα, ανηφορικά μέχρι να συνατήσουμε μονοπάτι που κινείται μέσα στο δάσος. Ένα δάσος ελάτων, από τα κλαδιά των οποίων κρέμονται οι σταγόνες της πρόσφατης νεροποντής. Βαρύ το χώμα από το νερό, η λάσπη κυριαρχεί, μαζί με την υγρασία. Κάποια ηλιαχτίδα καταφέρνει να τρυπώσει μέσα από τα φυλλώματα για να συναντήσει το τρυφερό μωβ μιας ορχιδέας. Πιο πάνω θάλλουν λευκά κεφαλάνθηρα.
Βγαίνοντας από το δάσος, είμαστε στην αρχή του ρέματος το οποίο τροφοδοτεί ένας από τους καταρράκτες της Δέσης. Τους ακριβοθώρητους λόγω της θέσης τους και της δυσκολίας προσπέλασης. Μια σύντομη στάση για φωτογραφίες και ξεκούραση και περνάμε απέναντι συνεχίζοντας πάνω σε σάρα και στη συνέχεια σε μικρό ανθισμένο λιβάδι. Ακολουθεί απότομη ανηφόρα σε πέτρινο μονοπάτι και ξανά σε δάσος. Σημάδια δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο της διαδρομής, γεγονός που δυσκολεύει την ανάβαση.
Βγαίνοντας πλέον στα υποαλπικά πεδία, στο υψόμετρο των 1700 περίπου μέτρων, έχουμε μπροστά μας τις ψηλές κορφές του συγκροτήματος, λίγο πολύ σκεπασμένες από την ομίχλη. Ο προορισμός μας είναι ανατολικότερα, και 400 περίπου μέτρα πιο ψηλά, που σημαίνει πορεία περιπου μιας ώρας και μισής ακόμη.
Προσεγγίζοντας την κορυφή, έχουμε αριστερά μας την Κρανιά και τον οικισμό Κονάκια, ευδιάκριτα κάτω από τα πόδια μας. Ο άστατος καιρός, μικρά μόνο παράθυρα προσφέρει για παρατήρηση των γύρω κορυφών και φωτογράφιση. Ακόμα και η καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία κορυφής, χρειάστηκε αρκετή υπομονή για να τραβηχτεί.
Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή υπό την απειλή της βροχής που ποτέ δεν έπεσε.
Το σύνολο της πορείας δεν ξεπέρασε τα 11 χιλιόμετρα αλλά λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς των 1200 μέτρων, οι ώρες πορείας ξεπέρασαν τις επτά.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή11/6 έχουμε προγραμματισμένη πορεία στις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου, ακολουθώντας τη διαδρομή Παλιά Βροντού – Παππά Αλώνι – Κρεβάτια. Η διαδρομή κρίνεται σαν εύκολη, και οι ώρες πορείας υπολογίζονται σε τέσσερες. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου –Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!