Εκτεταμένη προσβολή ατόμων πλατάνου από τον μύκητα Ceratocystis platani, ασθένεια γνωστή και ως μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, διαγνώσθηκε σε περιοχές του Ν. Τρικάλων από το εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Με-σογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, μετά από εξέταση δειγμάτων από ξηρά άτομα πλατάνου τα οποία απέστειλε το Δασαρχείο Τρικάλων στο παραπάνω εργαστήριο.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή διάγνωση γιατί η επέκταση της προσβολής αυτής θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα πλατάνου στην περιοχή μας και είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα από την υπηρεσία μας για την αντιμετώπιση της, ώστε να περιορισθεί η επέκταση της.
Οι προσβολές από τον παραπάνω μύκητα εμφανίσθηκαν σε περιοχές δικαιοδοσίας του Δασαρχείου Τρικάλων και συγκεκριμένα στις Τ.Κ. Κορυφής –Νεράιδας – Παχτουρίου – Αρματωλικού – Μεσοχώρας, Ν.Πεύκης – Λειβαδοχωρίου, Βαθυρέμματος – Στουρναρέικων, Πετροχωρίου – Παλαιοκαρυάς και Ροπωτού Δήμου Πύλης.
Σύμφωνα με το αρμόδιο εργαστήριο της Δασικής Παθολογίας ο εν λόγω μύκητας προσβάλλει πλατάνια οιασδήποτε ηλικίας, μεγέθους και ηλικίας και δυστυχώς εάν ένα άτομο πλατάνου προσβληθεί είναι καταδικασμένο γιατί δεν υπάρχει τρόπος ίασης του.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίσθηκε το 1972 και έχει νεκρώσει ακόμα και υπεραιωνόβια πλατάνια, ενώ στην περιοχή του Ν. Τρικάλων εμφανίσθηκε το έτος 2012 σε πλατανεώνα της περιοχής του Δημοσίου δάσους Καστρακίου και αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς από την υπηρεσία μας (Δασαρχείο Καλαμπάκας), χωρίς να επεκταθεί μετά από λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων.
Ως κυριότεροι παράγοντες διάδοσης του παθογόνου θεωρείται ο άνθρωπος.
Ο μύκητας είναι τραυματοπαράσιτο εισβάλει από πληγές στο φλοιό του κορμού ,των κλάδων και των ριζών του πλατάνου.
Επειδή το φαινόμενο κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, με κίνδυνο εξάπλωσης της προσ-βολής και επειδή η εξάπλωσή της γίνεται κυρίως με μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνται σε περιοχές με προσβολές, αλλά και με μολυσμένα εργαλεία όπως αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια κ.τ.λ., σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Για προληπτικούς λόγους, κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων, αλλά και στις περιπτώσεις εργασιών καθαρισμού, κλάδευσης και υλοτομίας δέντρων πλατάνου κατά μήκος των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να ενημερώνονται οι εργολήπτες των παραπάνω έργων ώστε τα σκαπτικά μηχανήματα και εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβεβλημένα πλατάνια πρέπει προηγουμένως να πλένονται και να απολυμαίνονται με επιμέλεια, ώστε να αντιμετωπιστεί η περεταίρω εξάπλωση της ασθένειας. Τονίζουμε, ότι η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια της προσβολής.
Μετά την διαπίστωση της προσβολής η Υπηρεσία μας προχώρησε άμεσα με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών στον καθορισμό ζωνών (Α & Β),στις περιοχές εμ-φάνισης της και θα ακολουθήσει η έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (ΔΑΔ) όπου θα ρυθμίζονται όλα τα εξειδικευμένα μέτρα, όροι και προϋποθέσεις, απαγορε-ύσεις υλοτομίας ατόμων πλατάνου και κλαδέματος. Για κάθε παρέμβαση θα είναι απαραίτητη η έγκριση από τη Δασική Αρχή και πάντα με την παρουσία δασικού υπαλλήλου.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση των ΟΤΑ και Φορέων που εκτελούν τεχνικά έργα στις περιοχές προσβολής, καθώς και των πολιτών ώστε να συμβάλλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση του φαινομένου, με στόχο τον περιορισμό επέκτασης και τελικά στην απάλειψή του.
Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορές περί ύπαρξης ξερών πλατάνων στα
τηλέφωνα: 2431063486 –( Τσιάμη Άννα –Δασολόγο)
2431063461 – ( Ζυγογιάννη Βασίλειο – Δασοπόνο)