Στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και το θέμα των παιδικών χαρών του Δήμου Καλαμπάκας.
Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το κλείσιμο όλων των παιδικών χαρών του Δήμου. Έτσι, 145 παιδικές χαρές παύουν να λειτουργούν, αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, παρά τις όποιες διορθωτικές εργασίες έγιναν.
Σε συζήτηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα για το θέμα των παιδικών χαρών με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, Θοδωρή Αλέκο, μας είπε ότι μέλημα της δημοτικής Αρχής είναι να μην κλείσει καμία παιδική χαρά. Παρεμβάσεις έγιναν, προβλήματα διορθώθηκαν, αλλά μένει να εξεταστεί αν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Το προ μηνών δυστύχημα σε λούνα-παρκ της Αττικής έθεσε πρώτα απ’ όλους την Κυβέρνηση και κατόπιν τις κατά τόπους δημοτικές Αρχές προ των ευθυνών τους, και όπως όλα δείχνουν κανείς πλέον δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνέψει να γίνει πανελληνίως και διεθνώς θέμα λόγω κάποιου ατυχούς περιστατικού.
Ο νέος Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες να επισκευαστούν κάποιες παιδικές χαρές και ότι το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί από διαφημιστική προβολή.
Με αυτόν τον τρόπο ή με κάποια κονδύλια που ίσως μπορεί να εξασφαλίσει η Περιφέρεια, πρέπει να δοθούν οι λύσεις και να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των παιδιών, που τη μια στιγμή έπαιζαν καθημερινά σε μια παιδική χαρά και την άλλη την είδαν κλειστή και χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημοτικές Αρχές οφείλουν να λειτουργούν υπεύθυνα και να προλαμβάνουν τις δυσάρεστες καταστάσεις. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, είναι προτιμότερο να κλείνουν κάποιες εγκαταστάσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι παιδικές χαρές, παρά να εκθέτουν καθημερινά σε κίνδυνο ανυποψίαστα παιδιά.
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Σχεδίαση και οργάνωση του χώρου
1. Ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά , κάδοι ανακύκλωσης για μικρά απορρίμματα, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών, κλπ).
Η παιδική χαρά πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργική και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους. Η περίφραξη δεν πρέπει να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.
2. Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:
• Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας.
• Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.
• Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό
• Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς
• Βρύση με πόσιμο νερό
• Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.
• Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ
• Καλάθια απορριμμάτων
• Σύστημα αποτροπής εισόδου ζώων συντροφιάς
• Ζώνες πρασίνου
• Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες :
Διάγραμμα διάταξης εξοπλισμού της παιδικής χαράς (στην περίπτωση που είναι μεγάλη)
Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί
Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους – συνοδούς ατόμων με αναπηρία
Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά
Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς
Πληροφόρηση για τον τρόπο υποβολής παραπόνων
Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας
Τις ώρες λειτουργίας της παιδικής χαράς.
3. Το έδαφος στο οποίο εγκαθίσταται η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει ικανό σύστημα απορροής των υδάτων.
Οι διαδρομές πρόσβασης στη παιδική χαρά πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και τα σημεία της παιδικής χαράς να είναι προσβάσιμα σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Σε περίπτωση που οι είσοδοι έχουν πρόσβαση σε οδούς αυξημένης κυκλοφορίας πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα ώστε να περιορίσουν την ταχύτητα με την οποία εξέρχονται οι χρήστες.
4. Για το σχεδιασμό της εγκατάστασης και χρήσης των εξοπλισμών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πρότυπα του ΕΛΟΤ με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 4, αναφορικά με :
α)τον καλυπτόμενο από τον εξοπλισμό χώρο,
β) την απαιτούμενη ελεύθερη επιφάνεια πτώσης,
γ) τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο μεταξύ των εξοπλισμών για την ασφάλεια των παιδιών,
δ) την προστασία του χρήστη από πτώση (μπάρα, φράγμα κτλ) και την καταλληλότητα των προσβάσεων στον εξοπλισμό (σκάλες, ράμπες κλπ.).
5. Για τον σχεδιασμό της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία θα ακολουθούνται οι Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους» του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
6. Στην παιδική χαρά πρέπει:
α. η σχεδίαση του χώρου να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.
β. να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των περιοχών δραστηριοποίησης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών,
γ. να προβλέπεται σε κάθε παιδική χαρά μία θέση τουλάχιστον χρήστη ΑμεΑ ανά 10 τουλάχιστον θέσεις χρηστών, με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσης κάθε οργάνου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές (ASTM κλπ). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπονται θέσεις ΑμεΑ στο σύνολο των θέσεων χρηστών όλων των παιδικών χαρών της περιφέρειας του δήμου ή κοινότητας.
δ. να λαμβάνονται πρόσφορα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η όχληση των περιοίκων.
7. Οι παιδικές χαρές, ανάλογα με την έκταση που καταλαμβάνουν, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες με τα εξής χαρακτηριστικά :
α. Παιδικές χαρές μέχρι 400μ2, σχεδιασμένες κυρίως για μια ή δύο ηλικιακές ομάδες χρηστών.
Στην παιδική χαρά της κατηγορίας αυτής εγκαθίστανται τρεις τουλάχιστον τύποι εξοπλισμού ή ένα «συγκρότημα» που ισοδυναμεί με τουλάχιστον δύο αυτόνομα όργανα.
β. Παιδικές χαρές άνω των 400μ2, σχεδιασμένες για δύο ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες χρηστών.
Στην παιδική χαρά της κατηγορίας αυτής, εγκαθίστανται πέντε τουλάχιστον τύποι εξοπλισμού ή δύο τουλάχιστον « συγκροτήματα» ή συνδυασμός αυτών.
Παιδικές χαρές άνω των 800 μ2 μπορούν να διαθέτουν διακριτές περιοχές κατάλληλες για τροχήλατα και ομαδικά παιχνίδια.
Απαιτήσεις Ασφάλειας, Πρότυπα και Πιστοποίηση
1. Στην παιδική χαρά δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα:
α) Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.
β) Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ71 (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κλπ.).
γ) Τα όργανα και οι κατασκευές πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176.
δ)Οι επιφάνειες πτώσης πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177.
2. Εφαρμοζόμενα πρότυπα ασφαλείας
Επιτρέπεται η συμμόρφωση προς άλλα πρότυπα ή προδιαγραφές ασφαλείας πέραν των αναφερόμενων στην παρούσα, υπό τον όρο ότι αυτά θα είναι τουλάχιστον ισοδύναμα προς τα αναφερόμενα. Η ισοδυναμία αυτή θα τεκμαίρεται από αναλυτική τεχνική έκθεση, η οποία πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών και των αναφερόμενων στο άρθρο 11 της παρούσης αναγνωρισμένων φορέων ελέγχου.
3. Πιστοποιητικά ελέγχου
Η τήρηση των απαιτήσεων των προαναφερόμενων προτύπων ή προδιαγραφών ασφαλείας πιστοποιείται από τους αναγνωρισμένους φορείς του άρθρου 11, μέσω διενέργειας περιοδικών, ανά διετία, ελέγχων και την έκδοση αντίστοιχων πιστοποιητικών ελέγχου.