Το Τροβάτο είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ευρυτανίας. Το Τροβάτο υπάγεται στον δήμο Αγράφων. Απέχει 115 χλμ από το Καρπενήσι, 16 χλμ. από το χωριό Άγραφα και αποτελεί το βορειότερο χωριό του δήμου Αγράφων καθώς και ολόκληρης της Ευρυτανίας. Παλαιότερα ήταν από τα μεγαλύτερα χωριά στα Άγραφα και κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία. Από την περιοχή του Τροβάτου και των Βραγγιανών πηγάζει ο ποταμός Αγραφιώτης. Κατά την απογραφή του 2001 το χωριό αριθμούσε 346 κατοίκους.
Εκεί θα βρεθούμε Σάββατο απόγευμα αφού περάσουμε για ακόμη μια φορα το διάσελο του Αγίου Νικολάου και διαμέσου των Πετριλίων θα φτάσουμε στα Τρία Σύνορα. Κάπου εδώ αφήνουμε πίσω το νομό Καρδίτσας και θα μπούμε σε αυτόν της Ευρυτανίας!
Φθάνουμε στο χωριό από το οποίο θα ξεκινήσουμε την επόμενη ημέρα με σκοπό να κατακτήσουμε μια ακόμη κορυφή των Αγράφων, μέχρι τώρα απάτητη από τον Σύλλογό μας, με το όνομα Τσούκα Σάκα (υψ.1980μ), κορυφή την οποία περιλαμβάνει το πρόγραμμα μας αργότερα. Όμως μιας και το σαββατοκύριακο μένει κενό για όσους δε θα βρεθούν στα όρη της Κρήτης για την πανελλήνια συνάντηση των ορειβατών, μια μικρή ομάδα αποφασίζει να βρεθεί εκεί για μια διερευνητική πορεία εν όψη της επίσημης.
Μετά απο μια βόλτα στο χωριό όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες για την αυριανή μας ανάβαση, να συνομιλήσουμε με αρκετούς ντόπιους διαπιστώνοντας έτσι την άψογη φιλοξενία τους, αντάξια της περιοχής και της φήμης των Αγραφιωτών, μιας και όλοι ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν με τις πληροφορίες ή τις γνώσεις τους για το βουνό.
Η Κυριακή θα ξημερώσει μουντή και συννεφιασμένη όπως ταιριάζει μετά την βραδινή βροχή. Πριν καν αρχίσει να ξημερώνει αφήνουμε πίσω μας τα τελευταία σπίτια του χωριού, ανηφορίζοντας με τα μάτια στραμμένα προς το στόχο μας! Το πρώτο φως της ημέρας θα μας βρει να περπατάμε μέσα στη ρεματιά ακριβώς πάνω απ το χωριό. Αριστερά μας πυκνό δάσος Έλατου και δεξιά μας χωράφια περιτριγυρισμένα με μεγάλους πέτρινους τοίχους, σημάδι πώς κάποτε η αγροτική ζωή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του ανθρώπου εδώ πάνω.
Κινούμαστε πλάι στο ρέμα παρακάμπτοντας τρεις φορές τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στον οικισμό του Ασπρορέματος, φθάνοντας στο και ψηλότερο σημείο του. Μία στάση αφού από εδώ και πάνω η ανάβαση θα γίνει ιδιαίτερα ανηφορική.
Πλέον ξημέρωσε για τα καλά, η βροχή που έχει πέσει έχει ξέπλυνε και αναζωογόνησε το έδαφος, όπως ξεπλένει και αναζωογονεί σώμα και ψυχή από τα προβλήματα της καθημερινότητας η παρουσία μας στο βουνό!
Μετά τη σύντομη στάση θα αφήσουμε πίσω μας οριστικά και το τελευταίο κομμάτι του δρόμου παρακάμπτοντάς τον και αυτόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε από τους ντόπιους ένα μεγάλο μέρος της κορυφογραμμής στην αρχή του, είναι αρκετά δύσκολο. Έτσι προωθούμαστε σχεδόν κάθετα και ελαφρώς αριστερά κάτω από την κορυφή μέσα από ανηφορικό λούκι που θα μας βγάλει σε αυχένα πάνω στην κορυφογραμμή αποφεύγοντας το δύσκολο και πετρώδες κομμάτι!
Απέχουμε πλέον μια ανάσα από την κορυφή που την βλέπουμε λίγα μέτρα πάνω μας πότε να την καταπίνουν τα σύννεφα και πότε να ξεπροβάλει περήφανη μέσα από αυτά. Τα τελευταία μέτρα πραγματοποιούνται μέσα στα σύννεφα, γινόμαστε ένα με τον ουρανό, απλώνουμε τα χέρια και ακουμπάνε τα σύννεφα, ταξιδεύουμε μαζί με αυτά.
Έτσι θα βρεθούμε στην κορυφή μας! Ακόμη μια κορυφή από τις πολλές που έχουμε πατήσει, όμως το συναίσθημα το ίδιο σαν να ναι η πρώτη φορά που ανεβαίνουμε!
Τα σύννεφα παλεύουν με τον ήλιο αλλά δείχνουν προς το παρόν να κυριαρχούν, έτσι η θέα δεν είναι και η καλύτερη. Θα θαυμάζαμε ίσως ένα από τα πιο άγρια μέρη στην Ελλάδα όπως παρατηρούμε τις λίγες φορές που τα σύννεφα υποχωρούν, μέχρι να ξανακλείσει από το επόμενο σύννεφο που θα αγκαλιάσει ξανά την κορυφή.
Ο δυνατός βοριάς που επικρατεί κάνει το κρύο στη μέση του καλοκαιριού πολύ έντονο, επιβάλλοντας μπουφάν, ακόμη και γάντια επιστρατεύτηκαν. Με τις παρούσες καιρικές συνθήκες η παραμονή μας στην κορυφή δε μπορεί να κρατήσει πολύ, έτσι μετά την απαραίτητη φωτογραφία η επιστροφή γίνεται αναγκαία. Μπορεί οι συννεφιά να μη μας άφησε να δούμε αυτά που περιμέναμε αλλά αποκομίσαμε νέες εμπειρίες και παραστάσεις. Άλλωστε είναι μέρος τις γοητείας του βουνού και μια ευκαιρία να ξαναβρεθούμε σύντομα ξανά εδώ!
Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Χρήστο Τσιτσικάο, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, για την φιλοξενία που παρείχε στην ομάδα μας.
Τα νέα του Συλλόγου
Το Σαββατοκύριακο 26 & 27 / 7ου προγραμματίζουμε μια μεγάλη διάσχιση κατά μήκος του Σμόλικα. Θα ξεκινήσουμε από την Σαμαρίνα όπου θα διανυκτερεύσουμε (σε σκηνές) και αφού περάσουμε από τις κορυφές Μόσια θα κατεβούμε στην Δρακόλιμνη όπου θα κάνουμε μια μεγάλη στάση για ξεκούραση και φαγητό. Στη συνέχεια από αυτό το σημείο θα κατεβούμε στο Κεράσοβο (Αγία Παρασκευή) για να επιστρέψουμε τέλος στη Σαμαρίνα, οδικώς. Η διαδρομή είναι πολύωρη (περίπου 10 ώρες) και απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 την Παρασκευή από 9.00 έως 10.30′ μμ.