Στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα «Το Ποτάμι», για μια μορφή παρέμβασης στο θέμα των απαγορεύσεων δραστηριοτήτων στα Μετέωρα, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα tameteora.gr.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για την πρόθεση του κόμματός του στον Άρη Πρωτοσάλτε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 χθες Παρασκευή 25 Ιουλίου.
Με αφορμή την πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την αναρριχητική συνάντηση, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι δεν πρέπει να έχουμε φοβία, αλλά να αξιοποιήσουμε τον τόπο μας προς όφελος των παιδιών μας.
Η συνέντευξη
Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση του σχετικού αποσπάσματος της συνέντευξης:
«…Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρη, πρόσεξε να δεις. Αυτή η χώρα έχει μία κατάρα, κινείται συνεχώς ανάμεσα σε ένα ναι και σε ένα όχι. Η πραγματικότητα όμως και η ζωή μας δεν έχει τόσα πολλά ναι και τόσα πολλά όχι. Έχει μερικά ναι, μερικά όχι, μερικά ίσως, μερικά ναι μεν αλλά και αυτά θα πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε, έτσι;
Στην υπόθεση του αιγιαλού και των δασών εμείς είπαμε το πολύ απλό, ότι αυτή είναι η εθνική μας περιουσία, δεν πωλείται. Από την άλλη όμως από αυτό πρέπει να ζήσουμε, από αυτό πρέπει να ζήσουν και τα παιδιά μας, άρα πρέπει να βρούμε τους τρόπους, όπως τους έχουν βρει σε όλο τον κόσμο, να αξιοποιήσουμε και τις παραλίες και να αξιοποιήσουμε και τα δάση.
Δεν μπορούμε να κινούμαστε από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή ή ξεπούλα τα όλα ή μην αγγίζεις τίποτα κι άσε τα δάση σκουπιδότοπους. Εμείς μπορούμε να βρούμε ενδιάμεσες λύσεις. Βρήκανε και στην Ισπανία και υπάρχει αξιοποίηση, υπάρχει τουρισμός στα δάση, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε συνεχώς.
Κάνουμε μια παρέμβαση τώρα από εβδομάδα -να σου το πω, δεν το ξέρει κανείς, το ακούς πρώτη φορά εσύ- θα κάνουμε μια παρέμβαση στα Μετέωρα. Δεν έχεις ακούσει τίποτα, έχεις ακούσει;
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όχι, όχι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, να σου το πω λοιπόν εσένα: Θα κάνουμε μια παρέμβαση στα Μετέωρα, η οποία έχει τον εξής χαρακτήρα.
Όπως ξέρεις στην Ελλάδα αρχίζει και δημιουργείται ένας αναρριχητικός τουρισμός έτσι; Η Κάλυμνος ξαναζεί από αυτή την υπόθεση, πήραν τα βράχια που τα βλέπανε άχρηστα και αρχίζουν έρχονται γκρουπ από το εξωτερικό απευθείας στην Κάλυμνο για να κάνουν αναρριχήσεις και σε κάποια βράχια των Μετεώρων γίνεται κάτι αντίστοιχο.
Και ξαφνικά, υπάρχει μία απόφαση των γραφειοκρατικών υπηρεσιών της Αθήνας, που λέει να μη γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ αναρρίχησης στα μετέωρα.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Γιατί, θα χαλάσουν τα βράχια;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί θα χαλάσουν τα βράχια, γιατί θα διαταραχθεί ίσως η θρησκευτική κοινότητα. Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους, μιλήσαμε, τους είπαμε, τους εξηγήσαμε..
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και φαντάζομαι δε θα έχουν αντίρρηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και μας είπαν ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, όχι βέβαια, μα σε όλο τον κόσμο συνυπάρχουν αυτά τα πράγματα. Η αναρρίχηση που είναι μια νέα μορφή τουρισμού..
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μπορώ να σου πω μια ιδέα ακόμη για τα Μετέωρα σε παρακαλώ πολύ, για να το κάνουμε παρέα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μπορούμε να πάμε να πείσουμε τους κατοίκους της Καλαμπάκας να αλλάξουν τις πινακίδες και να φύγει το νέον κάτω από το βράχο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, σωστό.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό το πράγμα που παθαίνεις ντίρλα εκεί όταν το βλέπεις, πάμε παρέα να το κάνουμε; Εγώ το είχα σκεφτεί, αλλά έλεγα θα τρώμε ξύλο άμα το λέω, αλλά άμα βγούμε περισσότεροι μήπως φάμε λιγότερο.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είχαμε μείνει στην Καλαμπάκα, Σταύρο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έλεγα λοιπόν ότι η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα είναι μία μικρογραφία αυτού που πρέπει να κάνουμε, έτσι; Δηλαδή εκεί δεν αξιοποιούμε τον τόπο, δεν τον προστατεύουμε, δε βγάζουμε το νέον αυτό που λες, αυτό που προσβάλλει την εικόνα και μας νοιάζει που ζήτησαν χίλιοι ξένοι να έρθουν να κάνουν αναρριχητικές δοκιμές στα βράχια.
Πρέπει να μην έχουμε αυτή τη φοβία, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον τόπο μας, προς όφελος του τόπου μας, προς όφελος των παιδιών μας, να μην έχουμε φοβίες, να μην έχουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, από την άλλη σεβόμενοι βέβαια την ιστορικότητα του χώρου, την ομορφιά του χώρου σε ότι αφορά τις παραλίες, την πρόσβαση σε ότι αφορά τις παραλίες, την ομορφιά των δασών, αυτό.
Πρέπει να βρούμε όπως έχει βρει όλη η Ευρώπη τη δίοδο προς θετικές αλλαγές, για να κερδίζει η κοινωνία, αλλά από την άλλη να προστατεύουμε και το περιβάλλον».