Στις 24 Αυγούστου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου, Ισαποστόλου και μάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού. Ένα από τα χωριά που τίμησαν τη μνήμη του ήταν και η Κρανιά Ασπροποτάμου γιατί οι Κρανιώτες έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τον Άγιο Κοσμά.
Το απόγευμα του Σαββάτου στο Ναό της Αγίας Παρασκευής τελέστηκε Εσπερινός και το πρωί της Κυριακής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Στο προαύλιο της εκκλησίας και μπροστά στην προτομή του Αγίου που κατασκεύσαν οι Κρανιώτες πριν χρόνια ψάλθηκαν μερικά τροπάρια για τον Άγιο. Χοροστάτησε ο π. Γεώργιος Παπαϊωάννου.
Οι Κρανιώτες και ο Πατροκοσμάς
Οι Κρανιώτες είχαν την ευλογία να διέλθει από το χωριό τους ο Πατροκοσμάς σε μια, κατά άλλους σε δυο, από τις τέσσερις περιοδείες που έκανε τότε στη σκλαβωμένη Ελλάδα για να ανυψώσει το ηθικό των ελλήνων και για τη πίστη και για την πατρίδα. Προερχόμενος από τον Κλεινοβό, όπου είχε κακή εμπειρία από τους κατοίκους του, γράφεται μάλιστα πως καταράστηκε το χωριό, πέρασε τα σύνορα της Κρανιάς. Στη θέση «Πατήρ» κάτω από την κορυφή της Τριγγίας, που ακόμα φέρει το όνομά του, μίλησε στους κτηνοτρόφους της Κρανιάς. Κατεβαίνοντας προς τα κάτω, 300-400 μέτρα από το χωριό τον υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Κρανιάς. Εκεί τους μίλησε και στο τέλος έμπηξε στο χώμα ένα ξύλινο σταυρό. Εκείνη η τοποθεσία, στην παλιά Βλαχόστρατα, ονομάστηκε «Σταυρός» και οι παλιοί έχτισαν ένα εικονοστάσι. Πριν από 25 χρόνια ένας Κρανιώτης κατασκεύασε εκεί ένα μεγάλο σταυρό ύψους 8 και πλάτους 6 μέτρων. (Δυτικά από την Κρανιά, 500-600 μ. Χτίστηκε η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, ο Παρθενώνας του Ασπροποτάμου. Είναι τυχαίο που έδωσαν το όνομα αυτό στο Μοναστήρι ή αυτό έχει σχέση με τον Πατροκοσμά; Η άποψή μου είναι πως έχει σχέση με τον Άγιο και ήταν μια από τις αιτίες που οι Κρανιώτες είχαν ιδιαίτερη σχέση με τη μονή αυτή. Γράφω είχαν γιατί τελευταία συνέβησαν πολλά όχι ιερά και άγια αλλά δεν είναι του παρόντος).
Ο Άγιος Κοσμάς έμεινε στο χωριό και δίδαξε τους Κρανιώτες. Φιλοξενήθηκε σε σπίτι κάποιου που ονομαζόταν Γκαναβάρας. Μάλιστα του έδωσαν καινούργια ρούχα να φορέσει και του έπλυναν τα παλιά. Αυτός άφησε εκεί ως ευλογία το πουκάμισό του. Είναι ένα λευκό ρούχο που τώρα φυλάγεται στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά στα Τρίκαλα. Παλιότερα στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» είχα δημοσιεύσει φωτογραφία του.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/KRANIA_KOSMAS_AITOLOS:::0:0{/gallery}