Την ανάγκη βελτίωσης των όρων προσβασιμότητας για όλους, τόνισαν οι φορείς του Δήμου Τρικκαίων, που συναντήθηκαν σε μια ευρύτατη σύσκεψη στο Δημαρχείο. Το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2018,μ με πρόσκληση της ομάδας Freemobility του ΕΕΕΚ Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων, οι φορείς ασχολήθηκαν με το θέμα της προσβάσιμης πόλης για όλους. Ο Δήμος Τρικκαίων εξάλλου, στηρίζει, όχι μόνο τη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά και κάθε προσπάθεια που αφορά στις δράσεις της ομάδας, στην ανάγκη προσαρμογής των δεδομένων στην πόλη, στη συνεργασία όλων. Το ίδιο επεσήμανε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας.
Η συνάντηση κράτησε σε μάκρος, αφού τέθηκαν πάρα πολλά ζητήματα, που μοιάζουν αυτονόητα ή εύκολα προς λύση, αλλά ενίοτε χρήζουν προσοχής ή πρόσθετων ρυθμίσεων και, σαφώς, αποφάσεων και πολιτικής βούλησης. Όπως η βούληση του Δήμου Τρικκαίων να επιλύσει το ζήτημα με τις κατασκευές ραμπών στο εξωτερικό μέρος των καταστημάτων ή το θέμα της προσβασιμότητας στους Ιερούς Ναούς. Επίσης, σε επίπεδο εκπαίδευσης, συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις ελλείψεις στην εκπαιδευτική πολιτική ως γνωσιακό πεδίο, αλλά και στην απουσία υποδομών σε σχολικές μονάδες ή διδακτήρια.
Ενα άλλο θέμα σημαντικό, η προσπάθεια ενίσχυσης της προσβασιμότητας στους αθλητικούς χώρους, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ακη Αναστασίου να επισημαίνει τις αλλαγές που ήδη γίνονται στο κολυμβητήριο. Επίσης συζητήθηκαν, η πιθανότητα δημιουργίας χώρου άθλησης αποκλειστικά για ΑμεΑ και το ενδεχόμενο πρόσθετης συνεργασίας με τη ΣΕΦΑΑ και το εκεί τμήμα Ειδικής Αγωγής, μαζί με τις από ετών προσπάθειες του συγκεκριμένου τμήματος.
Ακόμη, τέθηκαν θέματα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, καθώς όλοι δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα, ζήτησε πρόσθετη συνεργασία για τη σηματοδότηση και τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ σε περισσότερα κομβικά σημεία. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη αυξήσει σε 30 τις θέσεις στάθμευσης στην πόλη των Τρικάλων.
Εκπρόσωποι συλλόγων ΑμεΑ έθεσαν ζητήματα συνολικής πολιτικής απέναντι στα άτομα με αναπηρία, ενώ συζητήθηκε το θέμα της προσβασιμότητας από όλους, όπως οι ηλικιωμένοι, οι μητέρες με τα καροτσάκια κ.α.
Οι τρεις εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ, που υλοποιούν το σχετικό πρόγραμμα, οι κ.κ. Λίτσα Τασούλα, Τέτη Γρηγορίου και Θανάσης Καραγιώργος, αναφέρθηκαν στις υπάρχουσες και προϋπάρχουσες δράσεις της ομάδας Freemobility, τη χάραξη διαδρομών εντός πόλης και για τον τουρισμό, την άψογη συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και τη συνολικότερη δράση της ομάδας. Η πλούσια συζήτηση κατέληξε στην καταγραφή της αναγκαιότητας για συνέχισή της, το αμέσως επόμενο διάστημα, με πιο εξειδικευμένες και πιο ολοκληρωμένες ταυτοχρόνως λύσεις. Στόχος όλων, εξάλλου, η συμβολή στη δημιουργία μιας πόλης που ήδη προωθείται από τις ενέργειες και του Δήμου Τρικκαίων, για προσβασιμότητα όλων, σε όλους τους χώρους.
Τη συζήτηση διηύθυνε η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Αλεστά, ενώ παρέστη και ο τ. αντιδήμαρχος κ. Παπανικολάου. Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ Γ. Τσίγκας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεννόησης για το συγκεκριμένο θέμα. Παρέστησαν επίσης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη (ο π. Εφραίμ), εκπρόσωπος της ΑΔ Τρικάλων (ο κ. Χρόνης από το Τμήμα Τροχαίας), των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης (η κ. Βαρδούλη για την πρωτοβάθμια και η κ. Γιοντζή για τη Δευτεροβάθμια), εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ( η κ. Μ. Παπαστεργίου), ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρ. Μπλουγούρας, ο κ. Θαν. Φαλτάκας (από το Επιμελητήριο), ο κ. Δημ. Κοκαρίδας, επίκουρος καθηγητής της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, ο κ. Πελεκάνος από το Σύλλογο Βαρέων Αθλημάτων, οι κ.κ. Καϊμά και Κλεισιάρης από το Σωματείο ΑμεΑ «Αρωγή», ο κ. Τσιρογιάννης από το σωματείο ΑμεΑ «Συμπαράσταση».
Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία των εκπροσώπων της ομάδας Εθελοντών, οι οποίοι συνεχώς βρίσκονται κοντά και υλοποιούν δράσεις για τα συγκεκριμένα θέματα προσβασιμότητας και βελτίωσης της ζωής των ΑμεΑ στα Τρίκαλα και συνολικότερα στον Δήμο Τρικκαίων.
Από το γραφείο Τύπου
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!