Η περιοχή μας φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές πίτες, οι οποίες αποτελούσαν ένα από τα βασικά είδη διατροφής.
Λόγω της λιτότητας των υλικών (αλεύρι, νερό) ανάλογα με την εποχή άλλαζε η γέμιση. Πάντοτε όμως οι γυναίκες κατάφερναν να ταΐζουν και να χορταίνουν τις οικογένειές τους.
Υπάρχουν πίτες που παρασκευάζονται με στρώσεις φύλλων, όπου στο εσωτερικό ρίχνεται το μείγμα, όπως χόρτα, τυρί κ.ά. Επίσης, υπάρχουν πίτες χωρίς φύλλο, και σε αυτή την περίπτωση αντί για φύλλο χρησιμοποιείται ένα πηχτό μείγμα από αλεύρι, κυρίως καλαμποκάλευρο.
Οι πίτες αποτελούν ένα εξαιρετικό πρόγευμα ή ένα νόστιμο ορεκτικό, αν και παλαιότερα ήταν αποκλειστικά κύριο πιάτο, λόγω δυσχερών οικονομικών συνθηκών.
Την τελευταία δεκαετία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας διοργανώνονται «Γιορτές πίτας» για την ανάδειξη του παραδοσιακού αυτού εδέσματος.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
{gallery}TOPIKA/PITES-LEON:::0:0{/gallery}